Aangeboden door Ahrend

Branded Content Regio

Stilte op een druk kantoor? Dat kan met de Silence CALL

Jezelf even helemaal afsluiten van de drukte op kantoor. In alle rust aan een project werken. Een telefoongesprek voeren of juist even een plek opzoeken waarin je je collega niet tot last bent met zo’n gesprek. Stilte. Het is misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor creativiteit. Voor een betere focus en uiteindelijk voor succes. Met een belcel op kantoor probeert Ahrend bij te dragen aan dat succes. In stilte. Met de Silence CALL.

Robbert Daalder 19 juli 2019

Ahrend Silence Call stilte kantoor

Wist je dat we op kantoor gemiddeld zo’n vijftig tot zestig keer per dag worden onderbroken? En dat het vervolgens wel twintig minuten kan duren voordat we weer op hetzelfde concentratieniveau zitten? Het leidt er niet alleen toe dat de productiviteit omlaag gaat, maar ook dat het foutenpercentage flink oploopt tot wel vijftig procent. De werkdruk neemt toe, mensen kunnen gestrest raken en uiteindelijk zelfs overwerkt.

De juiste balans op de werkvloer

,,Toch kunnen we vandaag de dag niet meer om een open kantoortuin heen”, zegt Patrick Lems van Ahrend. ,,Overal in ons leven wordt het steeds drukker. Op vakanties, in restaurants en dus ook op kantoor. En dat is ook zeker niet verkeerd. Samenwerking tussen collega’s op verschillende afdelingen verloopt in een open ruimte nu eenmaal beter. Bovendien zijn er genoeg mensen die het juist fijn vinden om wat reuring om zich heen te hebben. Op de werkvloer is het dus belangrijk om de juiste balans te vinden tussen privacy en focus aan de ene kant, en interactie en samenwerking aan de andere kant.”

,,De tijd waarin iedereen zijn eigen kantoor had, ligt ver achter ons. Toch is de behoefte aan stilte en rust op bepaalde momenten nooit minder geworden. Omdat wij ons maar al te goed beseffen dat stilte zo’n belangrijke rol speelt in het behalen van resultaat, hebben we de Silence CALL ontwikkeld. Een akoestische telefooncel van één vierkante meter. Een ruimte waarin je rustig kunt bellen, je laptop kunt bedienen en dus echt even kunt focussen op datgene wat belangrijk is. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten omdat je je collega’s ook niet stoort met jouw gesprek.”

Korte onderbreking

Het belang van stilte wordt volgens de Categorymanager Lounge & Acoustics van Ahrend enorm onderschat. ,,Een korte onderbreking is al heel goed. Het geeft je de kans om werk gerelateerde zaken te verwerken en op een rijtje te zetten. Even een feitje: onderzoekers van de National Library of Medicine (’s werelds grootste medische bibliotheek, red.) hebben ontdekt dat wanneer je zo’n twee uur per dag in een omgeving bent met weinig tot geen geluid, je hippocampus nieuwe cellen aanmaakt. Dit is het gebied in de hersenen dat gerelateerd is aan de vorming van ons geheugen. Die nieuwe cellen worden omgezet in functionerende neuronen die ook je zintuigen beïnvloeden. Laat die nieuwe ideeën dus maar binnenstromen.”

Silence CALL geen onderdeel van het gebouw

Veel van die goede ideeën ontstaan op momenten waarop men niet kan voorzien in behoeften. Met de Silence CALL was dat niet anders. Het idee is ontstaan door goed te luisteren naar de bestaande klanten. ,,Ze zijn tevreden met de open kantoorinrichtingen, maar een veelgehoorde klacht is dat men vaak uit de concentratie wordt gehaald. Door veel met ze te praten is het idee ontstaan om een ruimte te creëren waarin ze daar geen last van hebben. De Silence CALL is inmiddels een half jaar op de markt en wat we zien is dat de grotere ondernemingen één Silence CALL per vijftig medewerkers willen hebben. We brengen stilte terug op de werkvloer en hebben daar zelfs de Red Dot Award mee gewonnen. Dit is een internationale designprijs die jaarlijks wordt uitgereikt.”

Die stilte wordt letterlijk naar de klant gebracht. De belcel van Ahrend is namelijk geen onderdeel van het gebouw waarin de betreffende kantoorruimte zich bevindt. Het is een verrijdbare ruimte die je overal neer kunt zetten. Een zogenaamde space-in-space-oplossing. De mobiele werkruimte is samengesteld uit stoffen- en glazen panelen.

Mix tussen goede geluidsisolatie en perfecte luchtcirculatie

,,Wij onderscheiden ons doordat er een mix is tussen goede geluidsisolatie en een perfecte luchtcirculatie. Dat moet van hoog niveau zijn omdat het hier over een ruimte van één vierkante meter gaat. Je kunt het hermetisch afsluiten, maar dat is niet behaaglijk om in te werken. Er moet ventilatie zijn, alleen kom je er niet met een paar simpele openingen. Die leiden tot een lek waarmee de akoestiek ook nog eens afneemt. Het effect van privé bellen raak je kwijt. Je schiet je doel voorbij. Met een labyrint van kanalen in de wanden en het plafond hebben we het voor elkaar gekregen om de juiste balans te vinden. De luchtstroom is goed, met een ventilator die nauwelijks geluid maakt. En door de wanden af te werken met absorberend vilt, heb je ook geen last van een galm. Het comfort in de box is daardoor van een hoog niveau.”

Het is een bevestiging van de toenemende behoefte aan rustmomenten in kantooromgevingen. Lems hamert erop dat het niet de insteek is om afbreuk te doen aan de positieve aspecten van de open kantoorruimten. ,,En we moeten ook niet terug willen naar de tijd waarin iedereen aparte kamertjes had. Wij doen aan doorontwikkeling. Nadelige aspecten effectief oplossen met de Silence CALL.”

Kijk voor meer informatie over de Silence CALL, proef-, koop- of leasemogelijkheden op https://callforsilence.ahrend.com/nl/