Nieuws Regio

Tool helpt ondernemers met vastleggen afspraken

Helaas moet je een keer afscheid nemen van je eigen bedrijf. Soms komt dat moment onverwacht door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte. Hoe blijft de continuïteit van je onderneming dan gewaarborgd? De Schipper Groep heeft een speciale tool ontwikkeld die ervoor zorgt dat bij overlijden of ziekte alles is geregeld

TIMO VAN DE KASTEELE | De Ondernemer i.s.m. De Schipper groep 5 april 2017

Koen Laseroms1

Koen Laseroms is familiebedrijvenspecialist bij de Schipper Groep. Hij ondersteunt ondernemers bij de vraag: wat als ik er niet meer ben? Regelmatig spreekt hij ondernemers die de zaken niet goed op orde hebben. Met als gevolg dat de nabestaanden, na het overlijden, moeten doorleven met de gedachte: had het nou maar iets beter geregeld.

Laseroms heeft genoeg voorbeelden. Zoals: een goedlopend familiebedrijf met vader aan het roer. Door ziekte kan hij het bedrijf niet meer runnen en draagt het in allerijl over aan de oudste zoon. Fiscaal is alles geregeld. Vijf jaar later komt de jongste dochter huilend thuis met de vraag waarom haar broer alles heeft gekregen.

Afspraken maken

Een gedegen voorbereiding en vastlegging kan dus achteraf veel kopzorgen besparen. Eerste Hulp Bij Calamiteiten, zo heet de tool van de Schipper Groep waarin alle belangrijke zaken voor de continuïteit van een onderneming in worden vastgelegd. ,,Bij veel ondernemers zitten belangrijke afspraken in het hoofd. Dat brengt natuurlijk risico's met zich mee. Want wat gebeurt er als je plotseling een beroerte krijgt?" In de tool legt een ondernemer afspraken vast. Wie regelt bijvoorbeeld binnen het bedrijf de inkoop? Wie beheert de financiën? Wie zet de onderneming voort bij plotseling overlijden? De kinderen, een familielid of een externe zaakwaarnemer? ,,Het is belangrijk dit soort afspraken tijdig te maken. Doe je dat niet, dan komt het na overlijden als een boemerang terug bij de nabestaanden en dat wil je je familie natuurlijk te allen tijde besparen."

Neem voor meer informatie contact op met Koen Laseroms, via 06-10884862 of mail naar klaseroms@schippergroep.nl.