Nieuws Regio

In gesprek over overname binnen de familie

Als ondernemer werk je hard. Tijdens drukke perioden misschien zelfs zeven dagen per week. Je bouwt een mooi bedrijf op, maar wie gaat dit levenswerk straks overnemen? Veel ondernemers hebben de wens het bedrijf over te dragen aan zoon of dochter. Hoe ga je hiermee om?

Rachel van Westen | De Ondernemer i.s.m. Schipper Groep 21 juni 2017

IMG 5750

Een dergelijke overname binnen de familie heeft echter wel wat voeten in aarde. Er komt meer bij kijken dan alleen fiscale en technische aspecten. Een eigen bedrijf wordt ook weleens een ‘extra kind’ genoemd en dat maakt van de overdracht een zeer emotionele kwestie waarbij conflicten binnen de familie op de loer liggen.

Coaching

Het is dan ook geen overbodige luxe om alle partijen goed te laten coachen en begeleiden bij het emotionele gedeelte van een bedrijfsovername. ,,Als de wil er aan beide kanten is, wordt het tijd in kaart te brengen of de opvolger de capaciteiten in huis heeft om het bedrijf te leiden en de juiste beslissingen te nemen’’, vertelt Dorianne Oerlemans, adviseur bij de Schipper Groep.

,,Hiervoor maken we gebruik van de PPA: een Persoonlijke Profiel Analyse. Hiermee ontstaat een helder beeld over de krachten en het ondernemerschap van de beoogde opvolger én wordt duidelijk waar zijn of haar ontwikkelpunten of valkuilen zitten. Vanuit die profielanalyse gaan we in gesprek.’’

Medewerkers

Vergeet niet dat het succes van het bedrijf ook te danken is aan de loyaliteit en betrokkenheid van de medewerkers. Zeker als de medewerkers al lang betrokken zijn bij het familiebedrijf, kunnen ze zich junior nog herinneren toen hij op zijn driewieler door het bedrijf croste. Die peuter van toen moeten ze nu opeens gaan accepteren als leidinggevende. ,,Informeer de medewerkers en neem ze mee in het traject van bedrijfsopvolging’’, adviseert Dorianne.

,,Daarnaast praten we individueel met alle betrokken familieleden en coachen we hen om tot een duidelijk omschreven plan te komen.’’ Dankzij deze aanpak kunnen conflicten in de toekomst worden voorkomen, zodat de ouders rustig kunnen genieten van hun oude dag en de opvolger een mooie toekomst tegemoet gaat.

Waar zitten de ontwikkelpunten of valkuilen?

Dorianne Oerlemans, HR-adviseur/trainer/coach