Aangeboden door ONVZ

Branded Content Regio

Zo zet je vitaliteit volgens Pieter van den Hoogenband op de kaart

Als werkgever heb je alle reden om je druk te maken om de vitaliteit van je medewerkers. Dat zegt Pieter van den Hoogenband, oud-Olympisch zwemkampioen en jurylid van ‘Het Vitaalste bedrijf van Nederland’.

John van Schagen i.s.m. De Ondernemer 17 juli 2018

Pieter van den hoogenband rgb

Eén van jouw missies is om Nederlandse organisaties vitaler te krijgen. Heb je het idee dat er de afgelopen jaren progressie is geboekt?

“Dat denk ik wel. Er zijn steeds meer voorbeelden van bedrijven die laten zien hoe je met kleine maatregelen iets kunt doen aan de vitaliteit van medewerkers. Daarbij denk ik onder meer aan kunststofproducent Bolidt uit Zuid-Holland. Zij hebben een eigen brasserie en gym, die alle dagen van de week kosteloos gebruikt kunnen worden door medewerkers en hun partners. Daarmee zet Bolidt vitaliteit echt op de kaart en dat is belangrijk. Uit allerlei onderzoeken komt naar voren dat stress op de werkvloer nog steeds toeneemt en dat leidt tot meer burn-outs. Alle reden dus om aandacht te schenken aan vitaliteit op de werkvloer.”

Je bent dit jaar voor de zesde keer jurylid van ‘Het Vitaalste Bedrijf van Nederland’. Hoe helpt zo’n verkiezing bij deze missie?

“Als sportman vond ik het al verschrikkelijk als het wiel opnieuw werd uitgevonden. Daarom keek ik altijd goed om me heen, om te zien hoe andere sporters dingen aanpakten en om van ze te leren. Zo kun je jezelf namelijk steeds blijven verbeteren. Deze verkiezing zet bedrijven in de schijnwerpers die laten zien hoe ze met simpele maatregelen vitaliteit op de kaart zetten. Daar kunnen andere ondernemers dan weer van leren.”

Lees ook: Jordex uit Rhoon is Vitaalste Bedrijf van Nederland: ziekteverzuim daalde met nieuwe aanpak

Toch kun je zeggen: vitaliteit is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van medewerkers zelf.

“Daar ben ik het mee eens. Als sporter keek ik al met bewondering naar ondernemers, omdat zij zelf de regie pakken om hun doel te bereiken. Aan de andere kant is het wel zo dat je als werkgever alle baat hebt bij vitale medewerkers. Goed presteren en vitaliteit kun je namelijk niet los zien van elkaar. Als je samen een doel voor ogen hebt, dan is het zaak dat de mensen met wie je dat doel wilt bereiken lekker in hun vel zitten. Maar let wel: dat is meer dan alleen af en toe een appel eten of een half uurtje beweging.”

Hoe bedoel je dat?

“Neem nou een oud-winnaar, Koekjesbakkerij Veldt. Zij wonnen de prijs vier jaar geleden omdat zij hun medewerkers zo goed bij het productieproces betrekken. Zo kunnen de medewerkers bijvoorbeeld veel eigen beslissingen nemen, iets dat heeft geleid tot meer werkplezier en betrokkenheid. Want ook daar draait het om bij vitaliteit: plezier maken en samen lachen. Dat zorgt uiteindelijk voor betere bedrijfsresultaten. Hun directeur zei het destijds heel pakkend: ‘Gelukkige medewerkers bakken lekkerdere koekjes’. Heel simpel eigenlijk, maar ik geloof daar zeker in.”

Welke tips heb je voor werkgevers die met vitaliteit aan de slag willen?

“Maak het onderwerp om te beginnen eens bespreekbaar. Zitten mensen lekker in hun vel? Willen ze graag gezonder eten? Bewegen ze genoeg? Vervolgens kun je starten met een schaal fruit bij de balie, flesjes water op het bureau of gratis salades tijdens de lunch bijvoorbeeld. Ik kom ook bij bedrijven over de vloer die hun medewerkers aansporen om vergaderingen zoveel mogelijk staand te organiseren, en dingen tijdens een wandeling te bespreken. Heel simpel, heel makkelijk, maar wel heel doeltreffend.”

“Zet ook het onderwerp slapen eens op de agenda. Het belang daarvan wordt vaak onderschat. In topsport is voldoende slapen echt cruciaal om een goede prestatie te leveren. Niet voor niets zei Joop Zoetemelk ooit dat je de Tour de France wint in bed. Als nou bijvoorbeeld blijkt dat veel medewerkers de nodige slaapproblemen ervaren, dan kun je als werkgever juist hier op inzetten. Bijvoorbeeld met het aanbieden van een training.”

Dat hebben ze bij het bedrijf Jordex, de winnaar van vorig jaar, allemaal goed voor elkaar toch?

“Zeker, een mooi familiebedrijf met een zeer bevlogen directeur. Het kantoor is er erg huiselijk ingericht, met een moderne keuken waar tal van verse groenten en salades worden aangeboden. Voor mensen die willen sporten is er zelfs een kleine fitness-studio, mét professionele begeleiding.”

“Nu zijn er misschien ondernemers die zich afvragen waarom je je medewerkers onder werktijd moet laten sporten, maar bij Jordex leidde dat tot concrete resultaten. Minder ziekteverzuim bijvoorbeeld en daar profiteer je als werkgever van. Toen een partner van één van de medewerkers ernstig ziek raakte, zijn ze met collega’s de sponsortocht Alpe D’huzes gaan rijden. Een prachtig initiatief natuurlijk. Ik ben een aantal keer bij het bedrijf op bezoek geweest en dat positieve gevoel proef je al meteen wanneer je naar binnenloopt.”

Hoe vitaal is jouw bedrijf?

De inzet van een werkgever speelt dus zeker een rol bij de vitaliteit van organisaties. Maar er zijn nog meer factoren. Benieuwd hoe vitaal jouw bedrijf is, doe dan de Vitaliteitsscan van ONVZ en neem deel aan de verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2018.