Advertorial van Allekabels.nl
Advertorial Regio
Voordelig en maatschappelijk verantwoord licht tijdens donkere dagen
Het komende Nederlandse Klimaatakkoord zal ook deze winter beslist regelmatig onderwerp van gesprek zijn. Dat we zoveel mogelijk het milieu moeten ontzien, daar zijn we het allemaal wel over eens. De (terechte) vraag is: “Wie gaat dat allemaal betalen?” Nu is dat een vraag die elke ondernemer zich toch al telkens hoort te stellen. Waarom dus niet nu al voorsorteren op manieren om straks kosten te besparen? Dat kan bijvoorbeeld prima bij de keuze van winterverlichting, zoals bij kerstversiering met licht.

Hoeveel kun je nu precies besparen? Een NUON onderzoek toonde eerder aan dat veel Nederlanders het energieverbruik in de winter schromelijk onderschatten. Daar waar men denkt dat dit in de wintermaanden zo’n 30% hoger ligt dan tijdens de rest van het jaar, is dat in werkelijkheid 80% hoger. Toch willen we juist in de winter graag wat extra sfeer brengen door te zorgen voor verlichting tijdens de donkere dagen. Investeren in maatregelen om in de winter het energieverbruik te beteugelen, hebben een flinke impact op het totaalplaatje. Lees: eindafrekening. Energiezuinige verlichting loont dus letterlijk dubbel en dwars.
Meer verlichting, minder kosten
Wie een beetje inzicht heeft in een bedrijfsmatige energierekening, weet dat je die 80% extra energiekosten niet volledig zult kunnen omzeilen. Toch lijkt een halvering haalbaar door het maken van enkele slimme keuzes. Een van die opties betreft de juiste kerstverlichting kopen op het juiste moment, verlichting die vervolgens meerdere winters meegaat. In de periode na kerst kun je vaak gebruik maken van mooie aanbiedingen, waardoor je voordelig je winterverlichting kunt aanvullen en wellicht ook de bestaande sfeerverlichting kunt vervangen. Hoewel het lijkt alsof de kosten alleen maar stijgen met het gebruik van steeds meer lampjes, is het tegendeel waar. Meer verlichting, minder kosten. Hoe kan dat?
Ten eerste is bij de meeste buitenverlichting op grote schaal afscheid genomen van gloeilampjes. Het alternatief, led, is niet alleen vele malen energiezuiniger. Led lampen zijn ook veiliger, omdat in tegenstelling tot de gloeilamp een led nauwelijks energie omzet in warmte. Brandgevaarlijke situaties door verlichting komen dan ook bij led onder normale omstandigheden niet voor. Ook de levensduur van led is groter. Let er wel op dat voor verlichting buiten enkel hiervoor geschikte verlichting wordt gebruikt, bijvoorbeeld IP44.
Niet vrijblijvend
Concreet: laat een gloeilamp van 40 watt 4 uur branden dan kost je dat zo’n 13 euro per jaar. Een led lamp met een vergelijkbare lichtsterkte kost 2 euro. Het is lastig om dit door te rekenen naar sfeerverlichting rondom je bedrijfspand, aangezien dit vaak tientallen leds betreft, maar het mag duidelijk zijn dat zuinige verlichting je veel geld bespaart. Het effect kun je nog verhogen door (losse) timers te gebruiken, zodat je zuinige verlichting enkel brandt op de meest effectieve uren. Ga je accessoires en verlichting online kopen, bijvoorbeeld bij een webshop als Allekabels.nl, dan kun je alles in 1 keer bestellen.
Ten slotte: vrijblijvend is dit allemaal niet. Nu al bepaalt de wet dat sommige bedrijven verplicht zijn om zo energiezuinig mogelijk te ondernemen. Dit is gekoppeld aan bedrijfsgrootte. Heb je een minimaal verbruik van 50.000 kWh elektriciteit, dan geeft de overheid een hele serie maatregelen die je kunt nemen inclusief de terugverdientijd van de bijbehorende investering. Ook kleinere ondernemingen zouden echter wel gek zijn als er niet nu al gebruikgemaakt zou worden van winterverlichting waarmee je kosten bespaart.