Advertorial van VPNGids

Advertorial Regio

VPN bittere noodzaak om bedrijfsgegevens te beschermen en ‘meekijken’ te omzeilen

Mobiel werken? Hartstikke handig, maar ook bloedlink. Inloggen op onveilige wifi, onversleuteld (bank)data versturen, …. Het gebeurt allemaal, en iedereen maakt zich er gemakshalve wel eens schuldig aan. Met VPN op de smartphones en laptops van jou en je medewerkers ben je direct een heel stuk veiliger. VPNGids helpt je te kiezen.

Theo Loth | Foto: Erik van 't Hullenaar 25 maart 2019

EH 0503 expliot 1

Een VPN-verbinding (Virtual Private Network), geeft jou als gebruiker versleutelde en anonieme toegang tot een netwerk en maakt daarmee de internetverbinding veiliger. Er zijn allerlei soorten VPN’s, van zware enterprise-toepassingen tot eenvoudig te installeren apps voor op je smartphone of extensies van de webbrowser. Een VPN-verbinding werkt op de achtergrond en verandert dus niets in het gebruik van de computer of smartphone.

Al je internetverkeer wordt versleuteld waardoor onbevoegden (zoals hackers, vreemde mogendheden, internetproviders en websites) niet meer kunnen zien waar jij op het internet mee bezig bent. Daarnaast wordt het internetverkeer via de VPN-server omgeleid waardoor je locatie verborgen blijft. Ook stelt een VPN je in staat om anoniem te downloaden.

Privacy, veiligheid en vrijheid

“Een VPN geeft je meer privacy, veiligheid en vrijheid als je online bent,” zegt David Janssen, managing partner en chief editor van VPNGids, een site die helemaal in het teken staat van veilig internetten en VPN. VPNGids geeft voorlichting en vergelijkt VPN-aanbieders. “Er is veel kaf onder het koren. Wij hebben een uitvoerig review-programma voor de beoordeling van een VPN-service. We zijn een week bezig om één enkele VPN tegen het licht te houden.” Daarna worden de services doorlopend getest.

Dat een VPN privacy en veiligheid geeft, is duidelijk, maar hoe zit het met die vrijheid? Een VPN stelt je in staat geo-blokkades op basis van IP te omzeilen. Overheden in bijvoorbeeld China, Turkije en Rusland beoordelen op basis van je IP-adres of jij toegang krijgt tot bepaalde informatie. Dat kan knap lastig zijn als je op zakenreis bent. Met een ander IP-adres kun je zo’n blokkade uit de weg gaan. Een ander IP-adres krijg je als je een VPN-server in een ander land opzoekt. Janssen: “Blokkeren doen overigens niet alleen censurerende overheden. Ook grote bedrijven doen dat. Sommige nieuwssites in de VS zijn hier niet te bekijken. En het aanbod van de Appstore of Netflix in Nederland is anders dan in Amerika. Met een Amerikaans IP-adres heb je wel toegang tot apps of diensten die je in Nederland niet kunt krijgen.”

AVG

VPN is al lang geen handig dingetje meer voor overbezorgde internetters. De komst van de AVG privacywetgeving maakt dat ook gewone ondernemers hun internetcommunicatie moeten dichttimmeren om te voorkomen dat persoonsgegevens van hun klanten of medewerkers op straat komen te liggen of gestolen worden, met alle aansprakelijkheden van dien. Een VPN gebruiken valt in de categorie ‘laaghangend fruit’ van maatregelen die gemakkelijk te nemen zijn, weinig kosten en direct bijdragen aan de informatiebeveiliging van de ondernemer.

Afwegingen maken

Er zijn VPNs in soorten en maten. Waar moet je op letten als je een VPN-service zoekt? “Er zitten verschillende kanten aan VPN waar ieder zijn eigen afwegingen in moet maken. Je kunt kijken naar de prijs, het aantal servers en hun spreiding over de wereld, bandbreedte en communicatiesnelheid,” zegt Janssen. “Maar ook naar logging-beleid. Houdt de provider gegevens over je bij en is die gehouden om deze aan autoriteiten over te dragen?”

VPN-Providers met hoofdvestigingen in landen waar je normaliter misschien liever geen zaken mee doet, zoals bijvoorbeeld Panama of de Maagdeneilanden, zijn voor VPN juist wel aantrekkelijk. “Die landen bieden veel meer bescherming. Niet alleen aan belastingontwijkers maar ook aan VPN-service providers,” zegt Janssen met een glimlach. VPN beschermt tegen allerlei vormen van surveillance en ongewenste inmenging in je zaken, bijvoorbeeld van auteursrecht-organisaties op zoek naar mensen die iets hebben gedownload of overheden op zoek naar tegenstanders. In de VS zijn in 2017 op last van de regering de IP-adressen opgevraagd van meer dan één miljoen mensen die anti-Trump websites hebben bezocht. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Janssen.

Attenderen

Voor doorsnee ondernemers is het grootste voordeel van VPN echter de zware versleuteling van het internetverkeer. Immers, een datalek of security breach is zo gebeurd als je zonder opletten even inlogt op een openbaar wifi-netwerk. Vanwege de sterke VPN-encryptie van het VPN lukt het een eventuele hacker dan niet meer om zomaar data te onderscheppen. “Als ondernemer is het belangrijk ook je medewerkers hierop te attenderen. Het is de Autoriteit Persoonsgegevens menens waar het op overtredingen van de AVG aankomt, dus datalekken voorkomen is vele malen beter dan genezen. Je bespaart jezelf een hoop potentiële ellende en financiële schade door je cybersecurity op orde te hebben,” aldus Janssen.

Oppassen

Prijzen voor VPN lopen uiteen van gratis tot zo’n 5 euro per maand. “Meestal kun je voor dat bedrag meerdere apparaten beschermen, ook die van je werknemers. Het hangt af van het abonnement hoeveel dat er zijn. Er zijn best goede gratis aanbieders te vinden, maar er is vaak een limiet aan de snelheid of de hoeveelheid data. En je moet wel zeker weten dat de gratis aanbieder te goeder trouw is. In de Google Playstore zijn 300 gratis VPN-apps te vinden. Een flink aantal steelt je data of zadelt je met malware op.”

Gezamenlijk installeren

Om de kosten hoef je het als ondernemer niet te laten. Maar hoe krijg je je mensen zover dat ze er ook gebruik van maken? “Laat iedereen zijn smartphone en laptop meenemen naar het werkoverleg, en installeer gezamenlijk VPN op de apparaten. En wel op zo’n manier dat VPN altijd aanstaat, en automatisch aangaat als het apparaat wordt aangezet. Dat hoef je maar één keer te doen en daarna is iedereen veilig.” Als je voor elke medewerker een eigen abonnement afsluit voor zo’n 3 tot 5 euro per maand, dan kunnen zij doorgaans al hun hardware (laptop, tablet, smartphone) beveiligen. Via de buttons op VPNgids.nl krijg je bovendien een significante korting op je abonnementskosten bij de meeste premium VPN-providers.

VPNGids helpt je kiezen welke beveiliging het meest geschikt is voor de devices van jou en je medewerkers

Je hoeft VPN met je mensen maar één keer te installeren en daarna is je bedrijf een stuk veiliger

David Janssen, VPNGids