Advertorial van nlgroeit

Advertorial Regio

Waarom je uit de day-to-day business moet om te groeien

Het management van je bedrijf moet je veranderen als je acht man of meer in dienst hebt. Dat vindt de ambitieuze Maartje van Wijk, Founder en Managing Partner bij Wenneker Group. Zij en haar compagnon hadden baat bij een mentor van nlgroeit en bieden dat mentoraat nu zelf ook aan.

Anna Neeltje de Boer 19 december 2018

Maartje van wijk

“We hebben onszelf opgegeven”, vertelt de onderneemster. “Om onze bedrijfsvoering vanuit andere perspectieven te kunnen bekijken. Met name de harde groei was daarin voor ons belangrijk. Er zijn mensen die dit al eerder hebben doorgemaakt. Waarom zouden wij het wiel moeten uitvinden als we ook met een ervaringsexpert konden praten?”

Samen met Maurice Wenneker is ze de eigenaar van de Wenneker Group, een internationale groep contentbedrijven die films en video’s produceren, vaak op basis van data-analyse. Van how to’s voor banken (‘Hoe kan ik een nieuwe pinpas aanvragen?’) tot televisiereclames en online campagnes.

Lees ook: Hoe een wereldreis Stan Verhoeven (Etrias) nieuwe inzichten gaf

“We spraken onze mentor zo’n vier keer per jaar en kregen vragen als: ‘Wat is je doel?’ en ‘Waar wil je heen met je bedrijf?’. We gingen nadenken en vormgeven waar we precies heen wilden. Dat hielp om stappen te kunnen maken. Bedenk je onderweg dat je een ander doel wilt? Dan is dat geen probleem. En het belangrijkste is, dat wanneer je wil groeien ook ruimte moet maken voor groei. Als je zelf te veel controle wilt houden, te druk bezig bent met de day-to-day business en slechts af en toe een klusje uitbesteedt, kun je niet groeien. Dan krijg je nooit meer dan zo’n acht man personeel.”

Inmiddels is Van Wijk ook zelf mentor. “Het zit nog in de beginfase, maar voor mij is dit ook ontzettend leerzaam. De ondernemer die ik begeleid worstelt met veel verschillende vraagstukken. Hij wil zijn bedrijf omturnen, rollen veranderen binnen het management en hij wil het misschien uiteindelijk zelfs verkopen. Ik kan alleen uit mijn ervaring spreken. Als ondernemer word je door zoveel zaken afgeleid. Focus je op één ding. Als dat gedaan is, dan is er ruimte voor het volgende.”

Lees ook: Dit is het groeigeheim van Faizal Siddiqui (CruiseReizen.nl)

De Wenneker Group bestond in 2009 nog uit vier mensen. Inmiddels hebben ze 55 vaste mensen in dienst en zijn er daarnaast nog zo’n veertig zzp’ers met zekere regelmaat voor ze aan de slag. Uit ervaring weten ze dat het groeien best lastig is. “We hebben elke fase doorgemaakt. Het lastigste? Loslaten. In het begin werk je langer, sneller en harder. Toen we ook in België begonnen leerde ik dat ik niet op twee plekken tegelijkertijd kan zijn. Je moet – ondanks dat het eng is - mensen verzamelen die beter zijn dan jij.”

Ondanks dat de twee zich met trots ‘harde groeiers’ kunnen noemen, zijn ze niet snel tevreden. “We zitten nu op 10 miljoen euro omzet. We hopen binnen vijf jaar minimaal te verdrievoudigen. Om daar te komen kunnen we niet steeds nieuwe kantoortjes openen, dat kost te veel tijd. We moeten bedrijven gaan overnemen. Daarvoor moeten we op zoek naar bedrijven die ons versterken. In Nederland zitten weinig relevante, grotere bedrijven. We moeten wel naar het buitenland. De eerste stappen zetten we in West-Europa. Daar zitten een paar prachtige filmproductiebedrijven.”

nlgroeit is een publiek-private samenwerking. Bij nlgroeit werken overheid en ondernemers samen om groeiende bedrijven te laten doorgroeien. En zo de Nederlandse economie te versterken. nlgroeit helpt ondernemers met bedrijven tussen de 1 en 100 miljoen omzet groeien door events, peer-learning, webinars, expertsessies en het matchen met mentoren die al een paar stappen verder zijn. Download de whitepaper 'Welke ondernemer is niet groot geworden met een mentor?' en lees hoe een mentor van nlgroeit jou kan helpen bij de groei van je bedrijf.

Focus je op één ding. Als dat gedaan is, dan is er ruimte voor het volgende

Maartje van Wijk, Founder en Managing Partner bij Wenneker Group