Aangeboden door KPN Zakelijk

Branded Content Regio

Zo ziet de ideale dag van een ondernemer eruit

We zijn druk-druk-druk. Een beetje ondernemer klaagt daar natuurlijk niet over, maar een góede ondernemer verstaat de kunst om slim om te springen met dat spaarzame goedje: tijd. Er gaan maar 24 uur in een dag, maar wie zijn agenda optimaal invult, bereikt meer in minder.

ANTON DAMEN | ILLUSTRATOR: PATRICK KEELER 29 mei 2018

TIME MANAGEMENT 2 Artboard 2 12

07:00 Uit de veren

De wekker of biologische klok kan zo maar op een ander tijdstip afgaan, maar wat er ná het alarmsignaal gebeurt, is in wezen voor iedereen hetzelfde: de vaste (ochtend)rituelen. Sterker nog, de hele dag die volgt verloopt voor een groot deel via ingeroeste gewoontes. Maar liefst 45% van onze dag wordt gevormd door gewoontes, stelt timemanagementgoeroe Gerard Essers. En dat zijn lang niet allemaal góede gewoontes. De slechte gewoontes zijn natuurlijk een verspilling van je tijd -en gaan soms ten koste van gezondheid en levensduur. Het mooie nieuws is dat ze zijn af te leren én te vervangen door andere, goede, gewoontes. Dat vereist slechts een paar eenvoudige stappen, die je alleen wel consequent moet volgen.

De eerste stap is het formuleren van je concrete einddoel. Dat breek je vervolgens op in kleine microdoelen: héle kleine stapjes. Elke dag 1% meer, minder, harder of zachter, zodat jouw geest en gestel de nieuwe gewoonte langzaam kan integreren. Stap twee is om zo simpel mogelijk van start te gaan. Zo gebruik je jouw zogenoemde motivation wave optimaal en voorkom je dat je goede voornemen al meteen na de eerste of tweede poging hopeloos strandt. De derde en laatste stap is die van de herhaling. Hou vol, dag in, dag uit, met telkens een piepklein schepje er bovenop (die 1% van hierboven). Voordat je er erg in hebt, word je dan binnenkort wakker als een (gedeeltelijke) new you!

Lees ook: Dit zijn de 4 succestips van Bamigo’s bamboevisionair Jeroen Adriaans

09:00 Breintijd

Nogmaals: de tijd waarop je met werk start, kan verschillen. Maar wat hetzelfde zou moeten zijn, is waarméé je van start gaat. Dichter William Blake wist in de 18de eeuw het antwoord al: 'Think in the morning.Act in the noon. Eat in the evening. Sleep in the night.' Zo zie je maar: time management is letterlijk van alle tijden. Net als de gedachte dat je het denkwerk het beste in de vroege uurtjes kunt doen. Recruiter en schrijver James Critin ontdekte in 17 interviews met CEO's van toonaangevende bedrijven dat ze één ding gemeenschappelijk hadden: stuk voor stuk gebruikten ze de ochtenduren voor het (strategische) denkwerk. Dus doe net als hen (en William Blake) en start de dag met het verzamelen van jouw invallen, het uitstippelen van de koers, het definiëren van jouw prioriteiten of met de voorbereiding op een belangrijk gesprek láter op de dag.

12:00 Lunch

Loop je chronisch achter, of voel je de hete adem van een deadline? Hoe verleidelijk is het dan om de lunch over te slaan. Slim is dat niet. Juist bij een hoge werkdruk is het des te belangrijker om pauze te nemen, en een maaltijd overslaan is helemaal af te raden. Dat werkt namelijk fouten in de hand, en die herstellen, kost weer energie en natuurlijk tijd.

13:00 Concentratie

Een paar uur onafgebroken en geconcentreerd aan één taak werken, dat is supereffectief. En helaas ook al te vaak super-onhaalbaar. De verleiding om zaken uit te stellen en de neiging om gemakkelijk afgeleid te worden is te groot voor de meesten van ons. Francesco Cirillo bedacht in de jaren 80 al de oplossing om de concentratieboog toch lang vast te houden, met behulp van zijn kookwekker. Omdat die kookwekker de vorm had van een tomaat en omdat Francesco Italiaan was, heet zijn methode sindsdien de Pomodoro-methode. Die verdeelt een grote taak in behapbare stukken van steeds 25 minuten, gevolgd door pauzes van 5 minuten. En mocht je de kookwekker in de keuken willen houden, download dan een van de op deze methode geënte apps op je smartphone, bijvoorbeeld Be Focus - Focus Timer.

16:00 Teamtijd

Het begrip delegeren staat nog al eens in een kwaad daglicht, en veel van ons kunnen het niet van nature, maar volgens Taco Oosterkamp schuilt daar nu juist het verschil in tussen een slechte en goede leider. Volgens deze business thinker moet je niet alleen delegeren om jouw team naar een hoger niveau te tillen, maar vooral ook voor jezelf. Door taken en verantwoordelijkheden over te laten aan anderen, creëer je tijd en ruimte in je eigen agenda. Tijd die je kunt gebruiken om omzet te realiseren én persoonlijke groei.

22:00 Ontspannen & opladen

Een goede nachtrust -en daarmee bedoelen we niet vijf uurtjes - is essentieel om overdag voor de volle 100 procent te functioneren. Onderzoek wijst uit dat minder dan zeven uur slaap echt niet genoeg is, en dat steeds meer mensen slaapproblemen ervaren. De tech-industrie haakt inmiddels gretig aan bij de hype met sleeptrackers, slimme kussens en speciale lampen. Maar je kunt ook eenvoudig zelf de kwaliteit van je slaap omhoog schroeven, door op vaste tijden naar bed te gaan. Meteen indutten hoeft niet, maar wel goed om de smartphone weg te leggen en niet nog even op de laptop een presentatie te bekijken. Vermijd schermen (vanwege het felle blauwe licht) en social media updates, en gebruik het laatste uurtje ter ontspanning. Bijvoorbeeld door een boek van het nachtkastje te pakken. Wij suggereren een lekker praktisch timemanagement-boek. Als dat geen stof is voor prachtige dromen! Zodat je morgen weer helemaal opgeladen wakker wordt voor de volgende energieke werkdag. En mocht er nu zoveel werk aan de winkel zijn dat je toch een paar avonden flink moet doorbuffelen voor de zaak, troost je dan met de gedachte dat Zweedse wetenschappers onlangs de resultaten van een onderzoek onder 38.000 volwassenen wereldkundig maken: slaap inhalen in het weekend en daarmee de negatieve gevolgen van het eerder opgelopen slaaptekort neutraliseren, dat kán.

Wil jij als ondernemer tijd en moeite besparen? Neem dan contact op met de experts van KPN om te bekijken hoe zij kunnen helpen met de groei van jouw bedrijf.