Sinds het einde van de coronapandemie is de vraag naar elektrische fietsen rap in elkaar gezakt, schrijft NU.nl. Dat heeft ertoe geleid dat Accell eind vorig jaar 320.000 fietsen op voorraad had staan. Fietsen waarvoor het bedrijf de leveranciers al wel betaald had, maar die niet verkocht werden.
,,Toen hebben we besloten de productie van nieuwe fietsen scherp af te bouwen”, zegt topman Tjeerd Jegen in gesprek met het FD. En de Batavussen en Sparta’s gingen flink in de uitverkoop. Daardoor staan er zo’n 100.000 fietsen minder te wachten op een nieuwe berijder.
Lees ook: Babboe breidt terugroepactie uit, grootste deel na onderhoud weer de weg op
Bakfietsdochter Babboe brengt Accell ook de nodige kopzorgen. Van dat merk moesten 10.000 bakfietsen worden teruggeroepen, doordat het frame doormidden kon breken. Die fietsen moeten gecontroleerd, gerepareerd en vervangen worden. Bovendien worden deze fietsen sinds februari helemaal niet meer verkocht.
Accell is volgens het FD in gesprek met geldverstrekkers om de torenhoge schuld van 1,2 miljard omlaag te kunnen brengen. Het bedrijf uit Heerenveen is de grootste fietsenproducent van Europa, met behalve Batavus, Sparta en Babboe ook nog merken als Koga en Raleigh.
Het bedrijf werd in 2022 van de beurs gehaald door de Amerikaanse investeerder KKR en het Nederlandse Teslin. De nieuwe Accell-topman Jegen stond eerder aan het roer bij HEMA. Dat was voorheen ook deels in handen van KKR.
Benieuwd wat jij kunt leren van de problemen rond Accell? Roelof Hemmen praat er in de onderstaande video van Studio BusinessWise over met Ronald van Zetten, eveneens oud-ceo van HEMA.
Lees ook: NVWA doet strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe