Voorzitter Gerard Krol van de Vereniging voor Nederlandse Kerstboomkwekers (VNK) zag de kerstboomverkopen in het eerste weekend van december echt loskomen, maar de piek ligt toch in het weekend na Sinterklaas. Vorig jaar zag hij de verkopen met ongeveer 5 procent toenemen. En dit jaar bestellen winkels en tuincentra weer net zoveel, schrijft Nu.nl.
Veel vat krijgt de inflatie dit jaar niet op de kerstbomen. Krol verkoopt ze aan groothandels voor een eurootje meer dan vorig jaar vanwege iets hogere energie- en personeelskosten. ,,Dat is een prijsstijging van ongeveer 7 procent. Maar dat zit vooral in afronding. De ene boom zal 3 procent duurder zijn, de andere 10 procent.”
Lees ook: Jonge ondernemer Dave (24): ‘Dit jaar wil ik 25.000 kerstpakketten verkopen’
Kletsnatte herfst
Kwekers worstelen net als boeren dit jaar met een kletsnatte herfst. ,,Het is één grote modderzooi, dus dat laat de bomen lastig oogsten. Ik ken een kweker in België die de bomen amper het land af krijgt. Zelf moet ik alles het land af sjouwen. Dat is niet goed voor m’n rug.”
Maar de natte periode is volgens Krol juist goed geweest voor de kerstboom. ,,Die ziet er pico bello uit en zit vol met water. Dit jaar krijg je dus een frisse boom die het goed zal volhouden.” Zelf houdt Krol niet van perfecte bomen. ,,Een scheve tak laat juist de natuur zien.”
Zo’n kunstboom is toch gemakkelijk en wordt steeds mooier. Je zou verwachten dat die verkopen wat afvlakken. Als je die eenmaal hebt, hoef je hem niet meer te kopen
Peter Kleinbussink, directeur Intratuin
Kunstbomen blijven populair
Bij tuincentra van Intratuin verkochten ze vorig jaar 129.000 ‘echte’ kerstbomen. Directeur Peter Kleinbussink verwacht dit jaar evenveel bomen te verkopen. ,,Maar ook de kunstboom blijft superpopulair. Misschien verkopen we er daar nog wel net iets meer van. Zo’n boom is toch gemakkelijk en wordt steeds mooier. Je zou verwachten dat die verkopen wat afvlakken. Als je die eenmaal hebt, hoef je hem niet meer te kopen.”
Kerstbomen gaan bij de tuincentra weg voor prijzen van 16 tot 70 euro, een fractie hoger dan vorig jaar. Maar vooral de kunstkerstbomen, die 200 tot 300 euro kosten, worden juist iets goedkoper. Kleinbussink: ,,Vorig jaar waren prijzen van containers voor zeeschepen vanuit Azië opeens duurder. Daar hebben we nu geen last meer van.”
Lees ook: Kerst zorgt voor recordomzet supermarkten: 1,17 miljard euro in één week
Ballen en pieken zijn uit
Voor in de boom verwacht Intratuin niet meer zoveel ouderwetse ballen en pieken te verkopen. ,,Ornamenten zijn helemaal in trek. Dat zijn hangers in de vorm van een Disneyfiguur, dino, koekje of laarzen. Het is grappig en weer eens wat anders. Mensen willen de boom in een bepaald thema versieren en kunnen dat zo doen. En ook in plaats van een piek kopen mensen zo’n ornament”, zegt Kleinbussink.
Ornamenten zijn helemaal in trek. Dat zijn hangers in de vorm van een Disneyfiguur, dino, koekje of laarzen. Het is grappig en weer eens wat anders
Peter Kleinbussink
Minder populair zijn net als vorig jaar lampjes voor buiten. Die verkoop staat onder druk. ,,Ik weet niet zo goed waarom. Mocht je nog zeer oude lichtjes hebben, dan is het wel slim om die te vervangen. Dat scheelt veel in je energieverbruik.”
Kleinbussink merkt dat kerstinkopen in de laatste jaren ook al voor Sinterklaas gedaan worden. ,,Ook de kunstboom wordt al opgezet. Mensen vinden dat toch gezellig. En je hoeft je geen zorgen te maken dat die na een maand al veel naalden kwijt is.”