Actueel

Wakkere ondernemers: van faillissement naar prijswinnend circulair beddenbedrijf

 
Marjolein en Arend Vaders. Foto: Bedaffair Marjolein en Arend Vaders. Foto: Bedaffair
Marjolein en Arend Vaders. Foto: Bedaffair
 
Leestijd 5 minuten

Ruim tien jaar geleden belandden Marjolein en Arend Vaders na een faillissement van het toenmalige familiebedrijf bij de Voedselbank. Nu runt het ondernemersstel een prijswinnend, ambachtelijk en circulair beddenbedrijf.

Lees verder onder de advertentie

Marjolein komt uit een ondernemersgezin. Haar vader, een innovatieve ambachtsman die ooit bontwerker was, legde de kiem voor het huidige bedrijf. Hij kwam na maatschappelijke onrust rondom het bontwerken in een beddenbedrijf te werken waar matrassen van synthetisch schuim werden verkocht. Schuim was de norm in die tijd, maar hij hoorde veel klachten van de consument.

,,Mensen werden zwetend wakker, hadden last van kuilvorming en schimmelvorming. Vervolgens stapte mijn vader over op natuurlijke materialen. Niet zo vreemd: bij warm weer dragen veel mensen ook liever een linnen of katoenen shirt in plaats van eentje van polyester.”

We zaten heel diep. Geen schoolreisjes en geen zakgeld voor de kinderen

Elk dubbeltje omkeren

Zo zag Vital Bedden in 1993 het levenslicht. Niet veel later gingen Arend en Marjolein er ook werken. ,,Destijds waren we het eerste bedrijf dat zo met natuurlijke materialen als vlas, wol en paardenhaar bezig was, om de klant zo veel mogelijk comfort en kwaliteit te bieden. Pionieren was het.” Vanuit de showroom in Hoorn gingen de zaken goed, totdat de crisis in 2008 ‘langskwam’. Het bedrijf overleefde die periode wonderwel, maar er moest in 2012 wel flink bezuinigd worden. Terwijl Marjolein en Arend bezig waren de zaak in afgeslankte vorm over te nemen, wilde Marjoleins vader juist extra investeren. Een besluit dat het faillissement van het bedrijf inleidde.

Lees verder onder de advertentie

Noodgedwongen belandde het stel met twee tienerkinderen bij de voedselbank, de enige bank die hen nog ondersteunde. Elk dubbeltje moesten ze omkeren. Zelfs een telefoonabonnement van 10 euro per maand voor hun zoon was niet mogelijk, aangezien ze BKR-geregistreerd waren. ,,We zaten heel diep. Geen schoolreisjes en geen zakgeld voor de kinderen. Maar we beseften ook dat het vanaf dat laagste punt alleen nog maar beter kon gaan”, herinnert Marjolein zich nog goed.

We willen het slapen comfortabeler, gezonder en eerlijker maken. We zien het als eindeloos uitgeruste natuurlijke voeding voor de wereld

Circulaire boxsprings

Met veerkracht waar ze tot op de dag van vandaag versteld van staan, kropen Marjolein en Arend uit het dal. Uit de as van het failliete familiebedrijf richtten ze in 2013 Bedaffair op. En van hun laatste geld kochten ze drie bedden. Daarmee zetten Marjolein en Arend het gebruik van natuurlijke materialen voort. Hoe langer hoe meer raakten ze overtuigd van die noodzaak. ,,We lazen bijvoorbeeld een wetenschappelijk onderzoek waarin wiegendood werd gekoppeld aan giftige gassen die uit het koudschuim van babymatrassen kwamen.”

Vol overtuiging stortten ze zich op de verkoop van ambachtelijk gemaakte, circulaire boxsprings en matrassen en creëerden zo een nieuwe markt. Een schaalbare productie met high-end bedden die met respect voor mens, milieu en dier zijn gemaakt, om zo de footprint zo laag mogelijk te houden. ,,We willen het slapen comfortabeler, gezonder en eerlijker maken. We zien het als eindeloos uitgeruste natuurlijke voeding voor de wereld.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Selfmade in Holland: Joep Verbunt van Matt Sleeps over de grootste dromen voor zijn bedrijf

Hennep

Bedaffair maakt louter gebruik van natuurlijke, bio-based materialen, zoals baby-kameelhaar, paardenhaar en biologische wol. Deze worden zo dicht mogelijk bij huis ingekocht (veelal in Europa) en vervolgens lokaal in Nederland en Duitsland verwerkt in massief houten bedden, boxsprings, matrassen, dekens, onderdekens en andere producten. De paardenhaar matrastoppers en natuurlijke pocketvering matrassen worden in de werkplaats, naast de showroom, op authentieke ambachtelijke wijze gemaakt.

Sinds 2022 gebruiken de ondernemers hennep, dat ze ‘de vezel van de toekomst’ noemen en in toenemende mate gebruiken. Niet alleen als drukverdeler of comfortlaag in matrassen, maar sinds kort is het ook het belangrijkste bestanddeel in onderdekens, dekbedden en kussens. Een bijna compleet hennepbed aanschaffen wordt zo mogelijk. Vanwaar de overstap naar hennep? Marjolein: ,,Hennep wordt lokaal geteeld zonder gebruik van pesticiden en heeft in vergelijking met katoen, dat van ver moet komen met vervuilende boten, voor de teelt aanzienlijk minder water nodig. Kortom: een duurzamer alternatief.”

Lees verder onder de advertentie

Een polyester matras dat circulair is, is simpelweg greenwashing. Voor ons is duurzaam ondernemen, zonder concessies, leidend

Vrij van plastics en schadelijke stoffen

Intussen maakt de branche als geheel nog vooral gebruik van synthetische materialen. Marjolein: ,,Een polyester matras dat circulair is, is simpelweg greenwashing. Voor ons is duurzaam ondernemen, zonder concessies, leidend. Alles wat we doen is met respect voor mens, milieu en dier, al tientallen jaren. Iedereen in de keten heeft het recht op een goede gezondheid en wij willen zelf niet blootgesteld worden aan schadelijke stoffen. Wij kunnen geen standaardbedden verkopen. Dit product moet zichzelf verkopen.”

En dat gebeurt. Waar in het begin vooral 40-plussers de showroom binnenkwamen, is de gemiddelde klant nu 25 jaar en ouder. ,,Producten kopen die vrij zijn van plastics en schadelijke stoffen, dat is wat deze nieuwe generatie wil.” En goed slapen. ,,Te veel mensen hebben een verstoorde nachtrust. Dat komt onder meer doordat er in een standaard beddenzaak niet genoeg kennis is over hoe het bed zich gedraagt en wat dit voor de slaper betekent. Wij maken de bedden zelf en hebben die kennis daardoor zelf vergaard. Om die reden zit op onze pocketvering matrassen en boxsprings standaard 25 jaar garantie.”

Lees ook: Dit is Paul van Coco-Mat, met 124 slaapwinkels in 21 landen: duurzaam

Lees verder onder de advertentie

Dealernetwerk

Ook buiten de eigen klantenkring neemt de belangstelling toe. Zo won het bedrijf in oktober 2022 een award voor Beste Duurzame Merk op de vt wonen&design-beurs. In datzelfde jaar werd een Matras Reparatie Atelier gelanceerd, om bedden na 25 jaar met een kleine reparatie nog een tweede leven te gunnen. Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzame innovatie aan de Universiteit Utrecht en oud-minister, noemde Bedaffair ‘een voorloper in de ontwikkeling van circulaire matrassen’.

Die reputatie houden de ondernemers graag in stand. Ze willen hun impact vergroten en versnellen. Om die reden willen ze een dealernetwerk in Nederland opbouwen, bestaande uit zo’n vijftien dealers. Daarvoor zoekt het bedrijf naar financiering ter waarde van zo’n 1 miljoen euro. Bedaffair zal dan, naast winkel en research- en development-werkplaats, fungeren als opleidingscentrum voor medewerkers van de dealers. Uiteindelijk willen Marjolein en Arend via duurzame groei de hele wereld veroveren. Daarbij hebben ze steun van de nieuwe generatie. Dochter Cynthia werkt sinds enkele jaren in het bedrijf.

Lees ook: MVO Nederland tegen ceo’s: ‘Schakel circulaire economie écht op’

Lees verder onder de advertentie