Bijzondere klanten? Ja, die heeft Leon wel sinds hij een jaar of drie geleden officieel met zijn wijnhandel Vinoz in Wierden begon. In alle uithoeken van de wereld. „Een profvoetballer uit Portugal, een of andere hoge pief uit de regering van Letland”, somt hij in Tubantia op. „En sinds een tijdje een sterrentent in Venetië. Die kopen bij mij de wijn.” Maar wat moet een duur restaurant in Italië, toch ook een wijnland, met de flessen uit Nederland? „Simpel. Ze kopen bij mij de Franse wijn.”
De Nijverdaller is een ondernemer pur sang. Ziet hij een kansje op winst, dan stapt hij in. Al sinds zijn jonge jaren doet hij niets liever dan handelen. Een vlotte babbel en een flinke dosis leergierigheid doen de rest. Die eigenschappen brengen hem waar hij nu zit. Op een boerenerf net buiten Wierden, waar hij twee hallen heeft verbouwd tot een waar wijnwalhalla. „Ik heb nog een derde, voor als het druk wordt.”
Van hieruit stuurt hij kisten vol wijn de wereld over. „Die wijnwebshop is niet het enige wat ik hier doe”, zegt hij. „Ik heb hier ook een laser om kistjes mee te graveren. Daar maak ik een apart bedrijf van. En ik ben bezig met speciaalbiertjes. Lijkt me een mooie uitbreiding.”
Elke euro telt
Op kantoor verraadt het computerscherm dat Leon net op zoek is naar een bezorgdienst voor een volgende bestelling. „Ik moet leveren aan Boedapest en die bezorgers zijn tegenwoordig zo schreeuwend duur. Maar ik heb er net een gevonden die wat goedkoper is. Toch weer mooi verdiend. Elke euro telt.”
Van half werk houdt hij niet. Als hij ergens voor gaat, is het volledig. Altijd. Dat betekent dat hij wel eens offers moet maken. Vroeger al. „Terwijl andere jongelui de kroeg in gingen voor een nachtje doorzakken, ging ik op tijd naar bed. Als ik dat weekend een klusje had waarmee ik geld kon verdienen, had dat voorrang.” Leon blijkt al snel een neus te hebben voor wat wel en niet verkoopt. „Mobieltjes bijvoorbeeld. Die gaf ik toen een nieuw frontje en dan verkocht ik ze door.” Niet aan de eerste de beste. „Ik kwam erachter dat Mercedes-eigenaren, vaak toch mensen met wat geld, specifiek op zoek waren naar een toestel, omdat dat in hun auto paste. Dan zorgde ik ervoor dat ik die op voorraad had.”
Harde lessen
Het zit niet altijd mee. Een avontuur in de fietsbranche pakt minder goed uit voor de ondernemer. „Daar heb ik harde lessen geleerd. Soms werd er door de leverancier niet op tijd geleverd, terwijl er door een klant wel betaald was. Op internet gaat dat snel rond. Een negatieve recensie kan fataal zijn”, vertelt hij. „Ik heb me er uiteindelijk uit gered, maar nee, leuk was dat niet.”
Ik kocht samen met een vriend een partijtje wijn op via Marktplaats, dat was zo weg
Leon Hengstman, Vinoz
Wijn brengt minder risico’s met zich mee. Bovendien is de ondernemer dit keer beter voorbereid. „Het was eerst aftasten en proberen. Ik kocht samen met een vriend een partijtje wijn op via Marktplaats, om wat te proberen.” Hij grinnikt. „Dat was zo weg. Dus dacht ik, hé, daar zit meer in.” Leon volgt direct allerlei cursussen en opleidingen om alles te weten te komen over wijn. Overal bezoekt hij wijnboeren en verdiept zich in de smaken. Hij proeft, proeft en proeft. Nu is hij nog net geen sommelier, maar weet bijna net zoveel.
Door die kennis draait de zaak vanaf het begin af aan goed. Zo goed dat hij een dag minder kan gaan werken als docent ICT op het ROC van Twente. Maar de vrije tijd steekt hij in het bedrijf. Hij is er soms dag en nacht mee bezig. „We versturen de meeste flessen, maar voor klanten in de buurt rijd ik nog altijd zelf met de bus ernaartoe. Schept een band. Daar heb ik dan ook weer wat aan.”
Nieuwe prikkels?
Het wijnwereldje gaat hem als ondernemer die continu op zoek is naar nieuwe prikkels, vooralsnog niet vervelen. „Zeker niet. Het is echt lachen. Je leert zelf ook heel veel bij.” Vooral van de echte wijnkenners. Veelal heren en dames met rijkelijk gevulde kelders. „Die weten me wel te vinden, omdat ik me voornamelijk richt op wat kleinere wijnboeren en leveranciers. Zo kom ik ook wel eens aan een partij oude, en dus duurdere, wijn”, legt hij uit. „Al moet je bij die fanaten wel heel goed opletten. Onlangs hadden we een keer zo’n oude wijnkist opnieuw dicht geniet. Dat kon écht niet. Die kist is net zo belangrijk als de fles. Of een Vinoz-sticker op het oude etiket plakken? Dat is helemaal uit den boze.” Een bulderende lach schalt door de ruimte. „Ach ja, leren we van.”
Mocht de wijn toch tegen gaan staan, ligt er altijd een volgende kans klaar. „Paar jaar geleden zag ik een veldje hier net buiten Wierden te huur staan. Heb ik toegehapt. Vol geplant met kerstbomen. Kan ik mooi aan het einde van dit jaar gaan verkopen.”
Lees ook: Neleman sluit laatste wijnwinkel en focust op online en groothandel