Verkiezingen

De Ondernemer Kiest: dit willen de politieke partijen met mkb-financiering

 
In de programma's van de meeste partijen ligt het accent op het kleinbedrijf en het brede mkb ondersteunen. Shutterstock
Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Welke plannen hebben politieke partijen voor mkb-financiering? En welke ondernemers krijgen steun? De analyse van Ronald Kleverlaan, voorzitter stichting MKB Financiering.

Lees verder onder de advertentie

Bestaanszekerheid: ook voor mkb-ondernemers? Die verhoging van het minimumloon, hoe dan? En al die regels… Ondernemers gaan in gesprek met lijsttrekkers van politieke partijen in De Ondernemer Kiest. Kijk mee op maandag 20 november, van 10.00 tot 16.00 uur op De Ondernemer en AD.nl/economie, luister mee op New Business Radio. Wil je op de hoogte blijven over alles omtrent de verkiezingen, politiek en ondernemen? Laat je mailadres hieronder achter.

De Ondernemer Kiest is een initiatief van De Ondernemer, AD(R), New Business Radio en ONL

Er is eensgezindheid over het verbeteren van de toegang tot financiering voor kleine ondernemers en het bundelen van dienstverlening hier omheen. Er zijn wel grote verschillen welke ondernemers ondersteund moeten worden. Waar sommige partijen focussen op startups, ligt het accent bij de meeste partijen op het kleinbedrijf en het brede mkb ondersteunen. Daarbij is voornamelijk aandacht voor ondersteuning en verduurzaming.

Lees verder onder de advertentie

De oplossing wordt in ieder geval niet meer gezocht bij bestaande banken. Bijna alle partijen van links tot rechts willen de non-bancaire financieringsmarkt stimuleren en actief ondersteunen, of zelfs een publieke bank opzetten. In ieder geval neemt de rol van de overheid in meer of minder mate toe na de verkiezingen.

Lees ook: dit willen de politieke partijen met duurzaamheid

Mkb-bank of Nationale investeringsbank?

Bijna alle partijen (behalve PVV, FvD en BBB, 50PLUS en BVNL) hebben concrete plannen voor het verbeteren van de mkb-financieringsmarkt in hun programma.

Lees verder onder de advertentie

Het meest vergaand zijn de plannen en ambities rond het opzetten van een publieke organisatie om de financiering voor bedrijven te bundelen. Niet alleen subsidies, maar ook leningen en investeringen. Hierbij zijn grofweg drie varianten te onderscheiden bij de partijen:

  1. Overheidsbank: mkb-financiering wordt overheidstaak via een publieke bank.

  2. Nationale Ontwikkelingsmaatschappij: overheidsfondsen en subsidies moeten samengebracht worden in één organisatie.

  3. National Promotion Institution: naar voorbeeld van de British Business Bank (VK), KfW (DE) en  BPI (FR) komt er een organisatie die bestaande mkb-financiers ondersteunt en versterkt.

SP gaat voor de overheidsbank, wil dat mkb-financiering een overheidstaak wordt en wil een ‘Nationale Investeringsbank’ opzetten. In het programma staat niet uitgewerkt hoe dit er uit gaat zien. Daarin is de Partij voor de Dieren duidelijker, die ziet hierin een belangrijke rol voor zich voor de Volksbank, die niet verkocht gaat worden en een maatschappelijke missie moet krijgen. ChristenUnie gaat zelfs nog een stap verder en wil dat het een ‘coöperatieve bank’ wordt in handen van ‘het Nederlandse volk’.

Lees verder onder de advertentie

Een stap verder gaan de partijen die een Nationale Ontwikkelingsmaatschappij willen oprichten, waarin naast financieringen ook subsidies worden samengebracht. Zo wil GroenLinks-PvdA een Nationale Investeringsbank om onder meer durfkapitaal voor vergroening te verstrekken en NSC wil de publieke fondsen bundelen en koerst af op het opzetten van een Nationale Ontwikkelingsmaatschappij, waarin Invest-NL, het Groeifonds en delen van RVO op moeten gaan. D66 heeft vergelijkbare plannen met een ‘publiek-private investeringsbank’. Ook DENK wil zo'n ‘overheidsbank’, waar alle bestaande overheidsregelingen in worden ondergebracht.

Lees ook: Dit zijn de standpunten van politieke partijen over loondoorbetaling bij ziekte

Het CDA en VVD willen liever bestaande publieke en private mkb-financiers versterken via een National Promotion Institution (NPI). Waarbij het CDA er een korte zin over heeft opgenomen zonder uitgebreide uitwerking (‘betere financiering via mkb-bank’), is Mustafa Amhaouch vanuit het CDA altijd de grote aanjager geweest hiervoor. De VVD is nu ook een stuk concreter over de uitwerking. Zij zien een ‘mkb-bank naar Brits voorbeeld’ voor zich wat bestaat uit het efficiënter vormgeven van bestaande (publieke en private) instituties. ChristenUnie is wat onduidelijker over de plannen, maar geeft wel aan dat zij de plannen voor een ‘mkb-financieringshub naar Brits voorbeeld’ door willen zetten.

Lees verder onder de advertentie

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen

Er is ook brede steun voor het versterken van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen in de plannen van de diverse partijen.

NSC is hier het meest stellig in. Voor het innovatieve mkb willen zij dat de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen het eerste aanspreekpunt zijn. Volt positioneert zich specifiek als een ‘startup-friendly’ partij en wil dat de overheid zelf meer gaat investeren in startups, via organisaties als Invest-NL en Techleap, maar ook met het uitbreiden en versterken van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.

Lees verder onder de advertentie

D66 is concreter en wil het innovatieve mkb in alle regio’s aanjagen door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen meer slagkracht te geven.

Financieringshub

Er is brede eensgezindheid over het inzichtelijker maken van het brede mkb-financieringslandschap. Door de opkomst van nieuwe financiers, is het voor veel ondernemers en adviseurs lastig om de juiste financier te vinden. Ook zijn er veel subsidieregelingen die voor ondernemers lastig te vinden zijn.

Lees verder onder de advertentie

Van Volt (one-stop-shop) tot D66 (één loket) en van ChristenUnie (mkb-financieringshub) en SGP (landelijk platform dat bedrijven bijstaat in hun zoektocht naar financiering) tot VVD (betere toegang tot financiering) is er brede steun om een ‘financieringshub’ op te zetten om de zoektocht voor ondernemers te vereenvoudigen.

Sociaal en coöperatief ondernemen

Een opvallende vernieuwing in enkele programma’s is het stimuleren van sociaal en coöperatief ondernemerschap. Zo wil GroenLinks-PvdA het opzetten van coöperatieve bedrijven stimuleren en wil D66 sociale ondernemingen ondersteunen via een niet op winst gerichte bedrijfsvorm die een ‘maatschappelijk BV’ wordt genoemd, maar ook stimuleren van sociaal ondernemerschap via een landelijk programma.

Lees verder onder de advertentie

De Partij voor de Dieren wil zelfs coöperatief eigendom door geld dat geïnvesteerd wordt in sectoren die minder snel rendement opleveren fiscaal aantrekkelijker te maken. Ook wordt door de PvdD coöperatief eigendom van energieprojecten op wijkniveau gestimuleerd, onder andere door het uitbreiden van de subsidieregeling coöperatieve energieopwekking.