Video Verkiezingen
De Ondernemer Kiest: VVD, GroenLinks en Code Oranje over klimaat als kans voor mkb
Het klimaat is niet het eerste waaraan ondernemers op dit moment denken, maar het is wel een thema met kansen voor het mkb. In talkshow De Ondernemer Kiest de Tweede Kamerleden Mark Harbers (VVD) en Tom van der Lee (GroenLinks), duurzaam ondernemer Ruud Koornstra (tevens kandidaat voor Code Oranje) en ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. Wat kan en moet er beter?
Duurzaamheid hoeft voor mkb-ondernemers niet ingewikkeld te zijn. Aan het begin van het debat noemt VVD’er Harbers energiebesparing en isolatie. GroenLinks-collega Van der Lee voegt daar de toepassing van led-verlichting aan toe. ,,Dat bespaart energie en is goed voor het klimaat. Dit geldt trouwens ook voor waterzijdig inregelen, het veel beter gebruikmaken van je bestaande installatie. Het is goedkoop om te doen en bespaart veel op je energierekening.” Daarin krijgt hij bijval van Koornstra, die als ondernemer jaren geleden al voorop liep om led-verlichting aan de man te brengen, maar toen nog op veel weerstand stuitte, ook van de overheid.
Lees ook: Stemmen op een ondernemer wordt lastig bij de verkiezingen: ze zijn er nauwelijks
‘Klimaatbeleid moet anders voor ondernemers’
Gastheer Hans Biesheuvel van ONL waarschuwt dat er behoorlijk wat moet veranderen voor ondernemers als het gaat om klimaat en energie. Dat doet hij ook in het verkiezingsmanifest ‘We moeten het geld weer eerst verdienen’, bedoeld om de politiek wakker te schudden dat ondernemerschap ,,dé weg uit de coronacrisis” is. De uitdagingen worden in dit debat samengevat in drie thema’s: heffingen/subsidies, innovatie en aanbevelingen voor mkb-ondernemers.
"Die CO2-belasting moet er gewoon komen, maar wij willen voor iedere ton een prijs. Dan kun je ook met veel minder regels toe"
Duurzame heffingen ontmoedigen ondernemers
Het probleem van de heffingen en subsidies op het gebied van klimaat en energiebeleid is dat ze positieve én negatieve effecten hebben. Biesheuvel noemt de ODE-heffing (Opslag Duurzame Energie, red.) ,,een heel lelijk voorbeeld”. Glastuinbouwers zijn volgens hem koplopers in duurzaamheid, maar worden als het ware gestraft door deze heffing, die alle voordelen van verduurzamen teniet doet.
Harbers (VVD) erkent het probleem met de ODE-heffing, maar zegt wel dat het kabinet 50 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om dit probleem op te lossen en de zogenoemde koplopers te ondersteunen. Van der Lee (GroenLinks) heeft een simpele oplossing voor dit soort geharrewar met heffingen en subsidies: ,,Ga gewoon fossiele energie beprijzen. Als je dat niet doet, moet je met allerlei subsidies onrendabele toppen gaan zitten financieren. Die CO2-belasting moet er gewoon komen, maar wij willen voor iedere ton een prijs. Dan kun je ook met veel minder regels toe. Als je veel beprijst aan de bron, gaat iedereen bewegen.”
Lees ook: Manifest ONL: ‘Ondernemerschap is dé weg uit de coronacrisis’
Met deze oplossing is Harbers het niet helemaal eens: ,,Dit heeft serieus het risico dat bedrijven naar het buitenland gaan. Als je het principe navolgt van de grootste vervuilers belasten, ben je blind voor de economische schokken die dit teweeg brengt.”
‘Innovatie heeft behoefte aan stabiele overheid’
Een andere belangrijke insteek is ruimte voor innovatie en nieuwe businessplannen. Biesheuvel waarschuwt hierbij dat de overheid niet tijdens de wedstrijd de regels moet veranderen, zoals in de praktijk geregeld gebeurt. Hij ziet onder meer kansen voor waterstof. ,,Investeren doe je voor de lange termijn, dus wil je niet continu geswitch van beleid.”
"In rapporten sneuvelt innovatie door de ‘invisible hand’, oftewel de macht van de niet-innovatieve lobby”
Koornstra (Code Oranje) zit lekker radicaal in de wedstrijd. Hij zou het liefst alle subsidies afschaffen en pleit voor écht innovatie (oftewel: écht iets nieuws maken), die vooral ontstaat bij mkb-ondernemers. ,,Maar in rapporten sneuvelt die innovatie door de ‘invisible hand’, oftewel de macht van de niet-innovatieve lobby.”
Beluister de gehele talkshow, waarin de deelnemers aan het debat ook tips geven aan mkb-ondernemers over wat ze nu al zelf kunnen doen om duurzame maatregelen te treffen.