Podcast De Ondernemer Kiest

Gert-Jan Segers (ChristenUnie): ‘Belangen ondernemers beter meewegen in coronabeleid’

Naast het OMT ook een Impact Management Team (IMT) dat belangen van ondernemers meeweegt in deze coronacrisis. Daarvoor pleit ChristenUnie-lijstrekker Gert-Jan Segers in de podcast De Ondernemer Kiest. Met ONL-voorzitter Hans Biesheuvel bespreekt hij ook het verkiezingsmanifest ‘We moeten het geld eerst weer verdienen’.

Segers Biesheuvel ONL manifest CU verkiezingen

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers (links) ontvangt het ONL-manifest van Hans Biesheuvel. Foto: Jeroen Mirck

Jeroen Mirck 4 februari 2021

In het Ondernemershuis in Den Haag ging Segers in gesprek met Jeroen Mirck van De Ondernemer en ONL-voorman Biesheuvel over het IMT, een mkb-bank, steunpakketten, terugbetaling en een weer bloeiende economie. Het podcast-interview is hierboven terug te luisteren. In aanloop naar de verkiezingen van 17 maart komen ook andere lijsttrekkers aan het woord in podcasts en/of op video.

Segers kent ondernemerschap van nabij

Predikantenzoon Segers groeide op in een familie vol mkb-ondernemers. ,,Mijn broer is ondernemer en mijn grootouders waren allebei bollenboeren. Het ondernemerschap zit echt in de familie. Wat ik bewonder aan ondernemers is van niets iets maken.” Hij maakt ook het leed van ondernemers van dichtbij mee. ,,Laatst sprak ik mijn nicht, die twee jaar geleden een eigen kapsalon is gestart. Ze heeft alles in haar zaak gestoken, maar is wanhopig. Ze huilde.”

"Medisch advies van OMT is doorslaggevend, maar we hebben economische en maatschappelijke perspectieven ook nodig"

Gert-Jan Segers, lijsttrekker ChristenUnie

'Naast OMT ook een IMT'

Het voorstel voor een Impact Management Team dat ook de economische en maatschappelijke belangen, zoals van ondernemers, beter meeweegt, diende Segers al aan het begin van de coronacrisis in. Hij kreeg brede steun voor het plan in de Tweede Kamer, maar het werd weggewuifd door premier Rutte. ,,Ik merkte bij de premier dat hij geen zin had om naast het Outbreak Management Team nog een praatcircuit op te richten”, vertelt Segers.

,,Hij stelde voor om dit bij het SCP, de SER en de burgemeesters neer te leggen. Toen heb ik met mijn hand over mijn hart gestreken, waarvan ik nu achteraf zeg: had ik dat maar niet gedaan.” Daarom maakt hij zich nu opnieuw hard voor de oprichting van een IMT. ,,Je ziet dat het medisch advies doorslaggevend is, heel belangrijk, maar we hebben de andere perspectieven ook nodig. Mensen bij wie het water aan de lippen staan, die mentaal heel zwaar zitten… Ook dat is écht. Die perspectieven liggen niet op dezelfde tafel waar ook de adviezen van het OMT liggen.”

Regeldruk alsnog aanpakken

ChristenUnie is een partij die mkb-ondernemers goed gezind is, ervaart Biesheuvel. Segers benadrukt dat het terugdringen van de regeldruk voor deze ondernemers iets is dat zijn partij heel belangrijk vindt. ,,Dat zijn heel vrome woorden, want ik ben het met ONL eens dat het kabinet de afgelopen vier jaar veel goede voornemens had, maar wat is nu de oogst? Dat is een van de uitdagingen van een nieuw kabinet. Dat moet je op tijd regelen dus ligt er van ons als een plan voor belastinghervorming klaar. Een eerlijker belastingklimaat, meer ruimte voor mkb-ondernemers om mensen in dienst te nemen en meer ruimte om te ondernemen, door toch met die stofkam door de regels te gaan.”

Snellere financiering door mkb-bank

Voor mkb-ondernemers is het momenteel heel lastig om financiering te krijgen van banken. Daarom pleit ONL voor een echt mkb-bank. ,,Het kan zeker helpen als de overheid garant staat”, vindt Segers. ,,Er staat nog meer op het spel: werkgelegenheid en ondernemerschap, maar soms ook de ziel van een stad. Dat is die winkelstraat, dat is het kloppend hart van een stad, waar mensen hun inkopen doen. We zien een enorme groei van bezorgdiensten, maar de winkelier verdwijnt uit het straatbeeld. Er staat veel op het spel, zoals het voortbestaan van bedrijven, dus laten we dit oppakken.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Louise Floris podcast
De Ondernemer

Marketing: zo helpt Louise Doorn (HelloMaaS) ondernemers bij digitalisering

Louise Doorn is eigenaar van HelloMaaS. De ondernemer is ook de initiator van het in New York gestarte bedrijf waarin recruitment met Artificial Intelligence (AI) wordt gemengd tot een nieuw soort marketingbureau. Met succes. HelloMaaS helpt ondernemers en marketeers met de snel veranderende marketingwereld om te gaan, zeker nu veel ondernemers de stap naar digitaal willen maken. Je hoort er alles over in deze nieuwe aflevering van de Namarama Show. Host is als vanouds Floris Hülsmann.

Details
Stemformulier verkiezingen tweede kamer volt LP piratenpartij
De Ondernemer

Lijsttrekkers Dassen, Pontier en Valentine over economie en ondernemen

Aan de podcasttafel in het Ondernemershuis in Den Haag de lijsttrekkers Laurens Dassen (Volt), Matthijs Pontier (Piratenpartij) en Robert Valentine (Libertaire Partij). Ze reageren onder meer op stellingen over de economie nu en straks, de coronacrisis en wat hun partij voor ondernemers kan en wil gaan betekenen. Een nieuwe aflevering van De Ondernemer Kiest: politieke partijen op jacht naar hun eerste zetel(s) in Tweede Kamer.

Details
Gijs van dijk cristel van de ven vzn zzp zelfstandigen
De Ondernemer

Van Dijk (PvdA): 'Hardere grens vermenging werknemerschap - ondernemerschap'

In deze aflevering van de podcastserie van Vereniging Zelfstandigen Nederland 'VZN in gesprek met' ontvangt voorzitter Cristel van den Ven Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) in het Ondernemershuis. Hoe kijkt Van Dijk naar zelfstandig ondernemerschap en hoe staat hij ten opzichte van de afschaffing van de partnertoets?

Details
Podcast kaag coronacrisis verkiezingen
De Ondernemer

Sigrid Kaag (D66) blijft pleiten voor Maatschappelijk Economisch Team, naast OMT

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag vindt dat we 'slimme risico’s moeten durven nemen, zodat ondernemers – én de gemeenschappen waarin zij een belangrijke rol spelen – weer kunnen groeien en bloeien'. Ze is voorstander van een Maatschappelijk Economisch Team dat advies geeft over de sociale en economische gevolgen van het coronabeleid. Net als ONL-voorzitter Hans Biesheuvel overigens, die in deze podcast bovendien een 'corona innovatie panel' aankondigt.

Details
De Ondernemer Podcasts
De Ondernemer

Cristel van de Ven (VZN): 'Verlaging TVL-drempel is stap dichterbij'

,,Verlaging van de drempelwaarde voor de TVL-regeling is een stap dichterbij gekomen”, zegt Cristel van de Ven van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Haar organisatie blijft in Den Haag oproepen tot extra aandacht voor de situatie van zelfstandig ondernemers in nood, zeker nu de lockdown steeds langer voortduurt. Velen kunnen hun werk niet of nauwelijks meer uitoefenen door het huidige coronabeleid.

Details