Podcast De Ondernemer Kiest

Gert-Jan Segers (ChristenUnie): ‘Belangen ondernemers beter meewegen in coronabeleid’

Naast het OMT ook een Impact Management Team (IMT) dat belangen van ondernemers meeweegt in deze coronacrisis. Daarvoor pleit ChristenUnie-lijstrekker Gert-Jan Segers in de podcast De Ondernemer Kiest. Met ONL-voorzitter Hans Biesheuvel bespreekt hij ook het verkiezingsmanifest ‘We moeten het geld eerst weer verdienen’.

Segers Biesheuvel ONL manifest CU verkiezingen

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers (links) ontvangt het ONL-manifest van Hans Biesheuvel. Foto: Jeroen Mirck

Jeroen Mirck 4 februari 2021

In het Ondernemershuis in Den Haag ging Segers in gesprek met Jeroen Mirck van De Ondernemer en ONL-voorman Biesheuvel over het IMT, een mkb-bank, steunpakketten, terugbetaling en een weer bloeiende economie. Het podcast-interview is hierboven terug te luisteren. In aanloop naar de verkiezingen van 17 maart komen ook andere lijsttrekkers aan het woord in podcasts en/of op video.

Lees ook: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee

Segers kent ondernemerschap van nabij

Predikantenzoon Segers groeide op in een familie vol mkb-ondernemers. ,,Mijn broer is ondernemer en mijn grootouders waren allebei bollenboeren. Het ondernemerschap zit echt in de familie. Wat ik bewonder aan ondernemers is van niets iets maken.” Hij maakt ook het leed van ondernemers van dichtbij mee. ,,Laatst sprak ik mijn nicht, die twee jaar geleden een eigen kapsalon is gestart. Ze heeft alles in haar zaak gestoken, maar is wanhopig. Ze huilde.”

"Medisch advies van OMT is doorslaggevend, maar we hebben economische en maatschappelijke perspectieven ook nodig"

Gert-Jan Segers, lijsttrekker ChristenUnie

'Naast OMT ook een IMT'

Het voorstel voor een Impact Management Team dat ook de economische en maatschappelijke belangen, zoals van ondernemers, beter meeweegt, diende Segers al aan het begin van de coronacrisis in. Hij kreeg brede steun voor het plan in de Tweede Kamer, maar het werd weggewuifd door premier Rutte. ,,Ik merkte bij de premier dat hij geen zin had om naast het Outbreak Management Team nog een praatcircuit op te richten”, vertelt Segers.

,,Hij stelde voor om dit bij het SCP, de SER en de burgemeesters neer te leggen. Toen heb ik met mijn hand over mijn hart gestreken, waarvan ik nu achteraf zeg: had ik dat maar niet gedaan.” Daarom maakt hij zich nu opnieuw hard voor de oprichting van een IMT. ,,Je ziet dat het medisch advies doorslaggevend is, heel belangrijk, maar we hebben de andere perspectieven ook nodig. Mensen bij wie het water aan de lippen staan, die mentaal heel zwaar zitten… Ook dat is écht. Die perspectieven liggen niet op dezelfde tafel waar ook de adviezen van het OMT liggen.”

Lees ook: Van regeldruk tot financiën: wat we van deze 'mkb-Kamerleden' kunnen verwachten

Regeldruk alsnog aanpakken

ChristenUnie is een partij die mkb-ondernemers goed gezind is, ervaart Biesheuvel. Segers benadrukt dat het terugdringen van de regeldruk voor deze ondernemers iets is dat zijn partij heel belangrijk vindt. ,,Dat zijn heel vrome woorden, want ik ben het met ONL eens dat het kabinet de afgelopen vier jaar veel goede voornemens had, maar wat is nu de oogst? Dat is een van de uitdagingen van een nieuw kabinet. Dat moet je op tijd regelen dus ligt er van ons als een plan voor belastinghervorming klaar. Een eerlijker belastingklimaat, meer ruimte voor mkb-ondernemers om mensen in dienst te nemen en meer ruimte om te ondernemen, door toch met die stofkam door de regels te gaan.”

Lees ook: Wopke Hoekstra (CDA): 'Afstand tussen bedrijfsleven en politiek nog te groot'

Snellere financiering door mkb-bank

Voor mkb-ondernemers is het momenteel heel lastig om financiering te krijgen van banken. Daarom pleit ONL voor een echt mkb-bank. ,,Het kan zeker helpen als de overheid garant staat”, vindt Segers. ,,Er staat nog meer op het spel: werkgelegenheid en ondernemerschap, maar soms ook de ziel van een stad. Dat is die winkelstraat, dat is het kloppend hart van een stad, waar mensen hun inkopen doen. We zien een enorme groei van bezorgdiensten, maar de winkelier verdwijnt uit het straatbeeld. Er staat veel op het spel, zoals het voortbestaan van bedrijven, dus laten we dit oppakken.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details