Nieuws Verkiezingen

Techmiljardair Steven Schuurman doneert rijkelijk aan D66 en PvdD

Techondernemer Steven Schuurman heeft meer dan een miljoen euro gedoneerd aan de verkiezingscampagnes van D66 en Partij voor de Dieren. De partij van Sigrid Kaag ontving deze week 1 miljoen euro, de PvdD een bedrag van 350.000 euro. De 45-jarige miljardair wil met het geld de klimaatplannen van beide partijen steunen.

Jeroen Mirck 4 maart 2021

Steven Schuurman startup

Techondernemer Steven Schuurman: ,,Ik zoek een positief verhaal over het klimaat." Foto: Startup Juncture

,,De klimaatcrisis is een van de grootste issues die op de mensheid afkomen. Er is haast bij goed klimaatbeleid, vind ik. Dat voelen heel veel mensen”, zegt Schuurman in een interview met dagblad Trouw. ,,Het is in Nederland niet gebruikelijk om zulke bedragen aan een politieke campagne te schenken. Dat het vragen oproept, snap ik. Ik ben zeker niet over één nacht ijs gegaan. Maar uiteindelijk heb ik dezelfde motivatie als iemand die een bedrag van een paar tientjes doneert.”

Lees ook: Waarom het Nederlandse Elastic in één klap vijf miljard dollar waard werd

Miljardair door beursgang Elastic

Steven Schuurman is een IT-ondernemer die in één klap miljardair werd door met zijn startup Elastic in 2018 naar de beurs te gaan. Sinds dat moment is hij een van de rijkste Nederlanders. Via zijn stichting The Dreamery Foundation doneert hij een deel van dat kapitaal in initiatieven om de klimaatverandering tegen te gaan. Of zoals hij dat zelf zegt: ,,Als je meer geld hebt dan je nodig hebt, ligt er een opdracht iets terug te doen." Tot voor kort schonk hij bedragen 'in stilte', maar politieke giften worden sowieso geopenbaard, dus kiest hij nu voor de schijnwerpers.

"Als je meer geld hebt dan je nodig hebt, ligt er een opdracht iets terug te doen"

Steven Schuurman, techmiljardair

Hoogste politieke gift ooit

Een gift van 1 miljoen euro is ongekend voor Nederlandse begrippen, zo heeft Trouw geïnventariseerd. Als individuele kiezers doneren aan politieke campagnes, was dat tot nu toe maximaal enkele tienduizenden euro’s. Bij D66 bedroeg bij de vorige Kamerverkiezingen de grootste openbare gift 25.000 euro. Partijen zijn verplicht alle giften boven de 4.500 euro openbaar te maken. Voor de PvdD betekent de gift dat de partij op het laatste moment nog grote advertenties kan inkopen, iets waar doorgaans weinig budget voor is.

De voormalige recordgift kwam tijdens de vorige landelijke verkiezingen binnen bij de VVD: de momenteel grootste partij van Nederland ontving destijds een grote gift van 890.000 euro. Die kwam van een stichting die op hetzelfde adres zetelt als het VVD-partijkantoor. Of daar particuliere donateurs achter zaten, is niet bekendgemaakt. Naar verluidt ontvangen de rechtse partijen PVV en Forum voor Democratie ook forse giften, maar ze zijn daar niet altijd even transparant over. Verder ontvangt de SP traditiegetrouw veel geld, maar dat komt door de forse afdrachtsregeling voor eigen volksvertegenwoordigers en politieke bestuurders.

Lees ook: Dit zijn de 10 rijkste Nederlandse ondernemers

'Gift mag niet leiden tot tegenprestatie'

D66 laat aan Trouw weten de gift na diverse gesprekken te hebben aangenomen. ,,Wij willen zeker zijn dat de gever de juiste bedoelingen heeft. Het mag nooit leiden tot tegenprestaties”, zegt Sander Bus van het partijbureau. ,,Zijn motivatie is heel duidelijk. Hij wil de klimaatplannen van D66 steunen. Dat vatten wij op als een groot compliment." Ook campagneleider Lieke Keller van de PvdD laat aan de krant weten ‘heel blij’ te zijn met de donatie.

"We moeten eens af van de sfeer dat klimaatplannen zouden betekenen dat je dit of dat niet meer mag"

Steven Schuurman, techondernemer

Waarom een miljoen voor D66 en PvdD?

De vraag is natuurlijk waarom Schuurman juist voor deze twee partijen heeft gekozen. Daarover zegt hij tegen Trouw: ,,Het moesten partijen zijn die al jaren een duidelijke groene koers varen. D66 spreekt me aan vanuit het liberale gedachtegoed en de realistische kansen die zij zien voor ondernemers om iets positiefs te betekenen in de klimaatcrisis. Bij de VVD mis ik dat perspectief. Daar zie ik geen visie dat je het ondernemenderwijs kunt oplossen. We moeten eens af van de sfeer dat klimaatplannen zouden betekenen dat je dit niet meer mag, of dat niet. Ik zoek een positief verhaal. Bij de Partij voor de Dieren vind ik mooi hoe goed zij zijn in het agenderen zonder door te slaan in extremen. Dat vult elkaar mooi aan.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.