Nieuws Week van de Ondernemer

Hoe je als ondernemer omgaat met onzekerheid volgens Maarten van der Weijden

Als Olympisch medaillewinnaar en eerste atleet die de Elfstedentocht zwom, zou je Maarten van der Weijden een echte winnaar kunnen noemen. Toch vertelt de zwemmer op het MKB Ondernemerscongres dat winnen niet altijd je doel hoeft te zijn als ondernemer en legt hij uit hoe je omgaat met barrières en onzekerheid.

Van onze redactie 31 oktober 2019

Maarten van der weijden mkb ondernemerscongres

De Ondernemer doet vandaag de hele dag verslag vanaf het MKB Ondernemerscongres in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch, hét oplaadpunt voor ondernemers van RTL Z en De Ondernemer.

,,Nadat ik hersteld was van kanker, besloot ik elke dag te leven alsof het de laatste was,'' vertelt Van der Weijden vanaf het congrespodium. ,,Maar toen bleek dat leven alsof het je laatste dag is eigenlijk behoorlijk saai is.'' Geen deadlines, geen doelen, alleen maar lanterfanten: daarvan krijg je snel genoeg. ,,Dus begon ik mezelf maar weer doelen te stellen en te zwemmen, niet om te winnen, maar gewoon omdat ik dat een fijnere manier van leven vond.''

Purpose

Doen wat bij je past, je laten leiden door je purpose: dat is het advies dat Van der Weijden elke ondernemer mee zou willen geven. Deze manier van leven bracht Van der Weijden zijn succes op de Olympische Spelen, maar ook dit jaar bij het zwemmen van de Friese Elfstedentocht. Met de zwemtocht van maar liefst 195 km non-stop haalde hij miljoenen voor kankeronderzoek op. Een jaar eerder probeerde de Olympisch zwemmer het ook al, maar moest hij na 163 kilometer wegens oververmoeidheid afhaken.

Na die domper was het moeilijk om opnieuw te beginnen, zeker aangezien eigenlijk iedereen het Van der Weijden afraadde, van zijn vrouw tot de meeste marketeers. Het zou hem nooit lukken om de hype die hij de eerste keer gecreëerd had opnieuw te creëren.

Lees ook: Wie wordt de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar?

Van der Weijden motiveerde zichzelf door zich af te vragen: wat is het ergste wat er kan gebeuren? ,,Misschien zou het me weer niet lukken, dan was ik een loser voor het publiek. Maar ik had wel weer meer geld opgehaald. Al zou ik maar 1 procent van de vorige keer ophalen, dan was dat 50.000 euro voor kankeronderzoek. Dat vind ik nog veel.

Omgaan met barrières

Die 50.000 euro werd iets meer: ruim 6,1 miljoen haalde hij dit jaar op door de Elfstedentocht te zwemmen. En dat niet omdat Van der Weijdens doel was om weer te slagen, maar vanuit de purpose om weer geld op te halen voor onderzoek. De Olympische medaillewinnaar sluit zijn speech af met de les die hij geleerd heeft: ,,De enige zekerheid die je hebt, is dat er barrières komen. Focus je dus op doen wat bij jou past en wat jij echt belangrijk vindt. En als het de eerste keer niet lukt, dan mag je het altijd opnieuw proberen.''