Nieuws AOV
EenmansZaken: Zo regel je verzekeringen en een goed pensioen
Zzp’ers moeten net als alle ondernemers risico durven lopen. Werknemers in loondienst krijgen doorbetaald als ze ziek zijn, sparen automatisch voor hun pensioen en bouwen vakantiedagen op, maar een zzp’er regelt al die zaken zelf. Hoe zorgen zij ervoor dat ze een appeltje voor de dorst hebben? Ons panel van zzp’ers vertelt het in de nieuwe aflevering van EenmansZaken.
Volgens de meest recente cijfers van het CBS koos in 2016 slechts 19 procent van de zzp’ers ervoor om zich tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Ook betaalde in datzelfde jaar maar 10 procent van de zzp’ers lijfrentepremie voor het pensioen. In EenmansZaken legt zzp’er in de bouw Wim de Vink uit waarom ook hij zich niet liet verzekeren, maar voor een andere oplossing koos.
Maak gebruik van slimme aanbiedingen
Doordat De Vink op zijn 45e begon als zzp’er en een handicap aan zijn hand heeft, was hij naar eigen zeggen lastig te verzekeren. ,,Dat heb ik weleens geprobeerd en dat koste toen een best bedrag; iets van 400 euro in de maand.’’ Zijn oplossing was, zoals bij meer zzp’ers, om zich aan te sluiten bij een groep zelfstandigen uit de eigen branche, namelijk Zelfstandigen Bouw. Deze belangenbehartiger ,,heeft wel goede aanbiedingen waar ik nu gebruik van maak,’’ aldus De Vink.
Lees ook: EenmansZaken: Hoe regel jij belasting en administratie?
Samen sparen door middel van broodfonds
Hoe belangrijk gemeenschap is voor de zzp’er mag ook blijken uit de opkomst van het broodfonds, een faciliteit waar setdresser Nicole Kroes gebruik van maakt. Bij een broodfonds spaar je samen met een groep zzp’ers voor ziekte, waarbij de mede-ondernemers gezamenlijk de maandelijkse inleg bepalen. Het is vaak goedkoper (tussen de 30 en 100 euro per maand) dan een gangbare verzekering en persoonlijker, omdat het fonds gebaseerd is op wederzijdse betrokkenheid. Een nadeel is dat een uitkering via een broodfonds maximaal twee jaar uitgekeerd wordt en dus niet geschikt is voor langdurige arbeidsongeschiktheid.
Investeren of sparen voor een buffer
Toch kiezen veel zzp’ers uit ons panel er niet voor om zich aan te sluiten bij een broodfonds, pensioenvoorziening of AOV-verzekering. Maar de meeste panelleden die nog geen regelingen hebben getroffen, geven dit niet zonder schroom toe en vinden dat zij zich eigenlijk meer in verzekeringen en pensioenfondsen moeten verdiepen.
Tijd speelt hierbij ook een rol: veel ondernemers geven aan dat zij de eerste jaren vooral bezig waren om genoeg werk binnen te slepen, en pas later toekomen aan zaken als pensioen en verzekeringen. In de tussentijd bouwen ze op hun spaarrekening wel een buffer op.
Ook kiezen sommige zzp’ers ervoor om een investering te doen en op die manier een buffer te creëren: zo ziet zelfstandig maatschappelijk werker Santucia Gradner haar koopappartement als een pensioenvoorziening.
Een baan naast je onderneming
Taxichauffeur Sjaak Schouten heeft weer een andere oplossing: naast zijn onderneming is hij ook in loondienst, zodat hij op deze manier verzekerd is en spaart voor zijn pensioen. In een eerder artikel op De Ondernemer was al te lezen dat steeds meer ondernemers kiezen voor deze combinatie.
Behalve de ‘traditionele’ manieren om risico’s af te dekken, zoals een AOV-verzekering of lijfrente bij een verzekeraar, kiezen veel zzp’ers dus voor alternatieven die beter aansluiten op hun ondernemerschap. Op de korte termijn is dit vaak een buffer of eigen spaarpotje, op de langere termijn kiest de zzp’er ook voor opties als het broodfonds of investeren.
;cc_load_policy=1
EenmansZaken afleveringen
- EenmansZaken: Is een zzp’er wel een echte ondernemer?
- EenmansZaken: Het leukste aan zzp’er zijn (en de nadelen)
- EenmansZaken: Hoe kom je aan genoeg werk en klanten?
- EenmansZaken: Hoe gaan zzp'ers om met hun eenzame bestaan?
- EenmansZaken: Belasting en administratie
- EenmansZaken: Zo regel je verzekeringen en een goed pensioen
- EenmansZaken: Waarom zij ervoor kozen om zzp’er te worden
Hoe zorg je voor genoeg inkomen? En met welke verzekeringen dek je de risico’s van het ondernemen af? Dat en meer zaken komen aan bod in onze videoserie EenmansZaken, waarin we een panel van zzp’ers deze kwesties voorleggen. In deze zesde aflevering de vraag: hoe zit het precies met verzekeringen, ziekte en pensioen?
Sommige zzp’ers kiezen ervoor om een investering te doen en op die manier een buffer te creëren