Nieuws AOV
Voorstel: dit moeten zzp'ers gaan betalen voor verplichte aov
Alle zelfstandigen zonder personeel moeten zich standaard gaan verzekeren voor arbeidsongeschiktheid (aov), zo kondigde minister Koolmees vorig jaar al aan. De Stichting van de Arbeid, waarin belangenbehartigers overleggen, heeft het voorstel voor die aov dinsdag gepresenteerd aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). De premie wordt inkomensafhankelijk en dekt maximaal 30.000 euro bruto per jaar.
Laatste update: 3 maart 2020 14:50

Het FD en NRC meldden vorige week al dat de sociale partners een akkoord hadden bereikt over de aov. Zoals voorspeld wordt de premie inkomensafhankelijk. De hoogte hangt ook af van een korter of langer eigen risico, waarover zzp'ers zelf een keuze kunnen maken.
Naar schatting zal een zzp'er met een bruto jaarinkomen vanaf 20.000 euro, maandelijks tussen de 120 tot 220 euro bruto kwijt zijn aan de verplichte aov. Netto is dat tussen de 85 en 150 euro per maand. Zzp'ers die al een financiële buffer hebben of lid zijn van een broodfonds kunnen kiezen voor uitstel van maximaal twee jaar. In die periode betalen ze een lagere premie. Er is een standaard wachttijd van een jaar.
Uitkering gelijk aan wettelijk minimumloon
De publieke verzekering zal een inkomen tot maximaal 30.000 euro bruto per jaar dekken. Zo'n 70 procent van de zzp'ers valt daaronder. Maandelijks is dat een maximale uitkering van 1650 euro bruto, gelijk aan het wettelijk minimumloon. De Stichting van de Arbeid, die het voorstel ontwierp, heeft met betrokken organisaties overlegd over de wensen. Uitgangspunten waren dat de verzekering toegankelijk en betaalbaar is en er keuzes mogelijk zijn.
Lees ook: Dit vinden Broodfondsen, zzp-organisaties en zzp'ers van voorstel aov
De uitvoering zal worden gedaan door het UWV en de Belastingdienst zal de premies gaan innen, staat in het voorstel. Voordat de verzekering kan worden ingevoerd, moet eerst de wet worden gewijzigd. Dat kan nog enkele jaren duren.
Betrokken organisaties
Stichting van de Arbeid bestaat uit werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO en werknemersorganisaties FNV (Zelfstandigen), CNV en VCP. Ook zzp-organisatie PZO was betrokken bij het voorstel. ZZP-Nederland zat niet aan tafel voor het akkoord maar was in een eerdere fase wel betrokken bij het overleg over de aov.