Nieuws Zzp

Onderzoek Knab: vrees bij zpp’ers voor verlies opdrachtgevers door moederschap onterecht

Zeven op de tien vrouwelijke zzp’ers met een kinderwens vrezen opdrachtgevers kwijt te raken als ze rondom de geboorte niet werken. Een angst die grotendeels onterecht is; slechts 9 procent van de zelfstandigen die tijdens het ondernemerschap moeder werd, geeft aan dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1000 zzp’ers met kinderen of een kinderwens.

Van onze redactie 5 mei 2022

Zzp onderzoek knab zwanger moederschap verlies werk opdrachtgevers

Foto: Shutterstock

Veel jonge ondernemende moeders en vaders herkennen de angst om opdrachtgevers kwijt te raken maar ontkrachten die ook meteen, zo komt naar voren in het onderzoek. Als je een netwerk hebt, goed bent in je vak en duidelijke afspraken maakt, komen opdrachtgevers graag weer bij je terug, zo is hun ervaring. De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt werkt volgens hen ook mee.

Lees ook: Je netwerk te gelde maken? Nieuw zzp-platform Eleanor als verbinder én verdienmodel

Ondernemende vaders maken vaker tijd vrij rondom geboorte

Het zelfstandig ondernemerschap biedt jonge ouders ook voordelen. 45 procent van de mannen die tijdens het ondernemerschap een kind kreeg, ging rondom de geboorte minder werken. Bij de vaders die vóór het ondernemerschap een kind kregen, gaat dat om 29 procent. Dat laatste percentage zal de komende jaren wel stijgen, meent de bank. Dit aangezien vaders in loondienst sinds kort vijf weken geboorteverlof kunnen opnemen, in plaats van vijf dagen.

Helft toekomstige moeders kent uitkering voor zwangere zelfstandigen (ZEZ) niet

Sinds 2008 kunnen zwangere zelfstandig ondernemers een uitkering aanvragen. Zij krijgen dan via de ZEZ-uitkering maximaal 100 procent van het minimumloon uitgekeerd in de vier maanden rondom de geboorte. Voor veel zzp’ers is dit veel minder dan ze doorgaans verdienen, maar het is mooi meegenomen. Uit het onderzoek blijkt dat 54 procent van de ondervraagde vrouwen en 70 procent van de mannen met een kinderwens niet weet dat deze regeling bestaat.

Lees ook: Deze rechten heb je als zzp’er wanneer je opdracht plotseling stopt

Regelgeving voor ondernemende ouders kan beter

Nadine Klokke, moeder van vier kinderen en ceo van Knab, is enerzijds tevreden met de uitkomsten van het onderzoek, maar ziet ook nog genoeg verbeterpunten: ,,Allereerst doet het me goed om te zien dat verreweg de meeste jonge moeders hun netwerk van opdrachtgevers en klanten rondom de zwangerschap behouden. Al is natuurlijk elke situatie waarbij dit niet het geval is er eentje te veel.

,,Het baart me wél zorgen dat zoveel vrouwen met een kinderwens de angst om opdrachtgevers kwijt te raken toch voelen. Ik hoop dat dit soort onderzoeken helpen om die vrees weg te nemen. Gelukkig zien we dat - zowel in de regelgeving als in de beleving van vaders en moeders - de rolverdeling tussen vader en moeder steeds gelijkwaardiger wordt. Dat (aanstaande) vaders in loondienst binnenkort vijftien weken betaald verlof kunnen opnemen, is wat mij betreft een hele goede ontwikkeling."

Lees ook: Zelfstandige en je tarief verhogen? Zo pak je dat slim aan

,,Zeker voor ondernemers kan de regelgeving voor jonge ouders nog veel beter. Ik zie niet in waarom mannelijke ondernemers geen recht hebben op een uitkering na de geboorte en vrouwen wel. Daar moet ik bij zeggen dat het ook in het hoofd van de ondernemers zelf nog wel wat moderner kan. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat 71 procent van de mannen vindt dat de zorg voor kinderen idealiter gelijk verdeeld zou moeten zijn tussen man en vrouw. Dat betekent dat bijna één op de drie mannen dat niet vindt”, aldus Klokke.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws