Nieuws Zzp

Lance Free koppelt zzp’ers en opdrachtgevers in de bouw

In weinig sectoren groeit het aantal zzp’ers zo explosief als in de bouw- en installatiebranche. Het effectief koppelen van zelfstandigen en opdrachtgevers is daarbij de uitdaging. Een platform dat daarin sinds twee jaar succesvol opereert is Lance Free. Inmiddels zijn meer dan 5.000 zzp’ers erbij aangesloten. ,,We krijgen dagelijks nieuwe aanmeldingen.”

Jeroen Mirck 8 februari 2022

Lance Free zzper bouw

Het online platform Lance Free matcht zzp’ers met bouw- en installatiebedrijven. Foto: Lance Free

Bouw- en installatiebedrijven moeten regelmatig opschalen bij grote projecten of juist kleinere klussen die tussendoor komen. Flexibele extra menskracht verloopt dan vaak via een wirwar aan bemiddelaars en intermediairs, die ook nog eens behoorlijk wat marge opslokken. Dat moet anders kunnen, bedacht Oscar Meijerink zich. De algemeen directeur van Centricity Group is al jaren actief met detachering en uitzendwerk in de bouwsector, maar kwam met een slimme en praktische oplossing voor zzp’ers in de branche: het online platform Lance Free.

Lees ook: Personeelskrapte in de bouw groeit verder: zo behoud je je werknemers

Dat Lance Free zich op freelancers richt, laat zich alleen al door de naam makkelijk raden. ,,Er was behoefte aan één transparant platform voor vraag en aanbod”, zegt Anne-Jolijn Meester, Head of Clients & Recruitment bij Lance Free. ,,Wij brengen zzp’ers en opdrachtgevers direct met elkaar in contact, zonder tussenkomst van intermediairs. Daarbij kan het om de meest uiteenlopende klussen gaan: van een losse cv-installatie tot een langlopend bouwproject waarvoor meerdere zelfstandige bouwvakkers nodig zijn.”

Tekort aan vakmensen in de bouw

Lance Free is actief in de elektro- en installatietechniek, industrie, bouw en infra. ,,In deze sectoren zijn we met Centricity24 al jaren actief, dus weten we precies wat er speelt”, vertelt Meester. ,,Vanwege het grote tekort aan vakmensen stonden bedrijven direct te trappelen om zich aan te melden voor ons platform. Datzelfde geldt voor zelfstandigen zonder personeel, die graag hulp willen bij de zoektocht naar opdrachten. Dagelijks ontvangen we nieuwe aanmeldingen, van klanten én zzp’ers.”

"Wij brengen zzp’ers en opdrachtgevers direct met elkaar in contact, zonder tussenkomst van intermediairs"

Anne-Jolijn Meester, Lance Free

Gebruiksgemak staat centraal bij Lance Free. Zowel voor vragers als aanbieders wordt deelname zo eenvoudig mogelijk gehouden. Als er een opdracht van een bedrijf binnenkomt, zoekt Lance Free via het eigen platform en social media naar de juiste zzp’er. Meester: ,,We onderscheiden ons echt door de slimme inzet van social-mediacampagnes. Op die manier vinden wij snel de juiste vakkrachten.”

Geen tussenpersoon, dus direct zakendoen

Een belangrijk uitgangspunt van Lance Free is het ontzorgen van de zzp’er. ,,Aanmelden is een fluitje van een cent, waarbij je alleen werkervaring en vaardigheden hoeft in te vullen", legt Meester uit. ,,Daarna is het een kwestie van reageren op opdrachten of benaderd worden door bedrijven in onze database. Onderling onderhandel je over de tarieven.” Het platform houdt de marge zo klein mogelijk: er wordt 2,50 euro per uur berekend. Intermediair rekenen al gauw het dubbele. Een handige bijkomstigheid: zelfstandigen die een account hebben bij Lance Free kunnen direct gereedschap bestellen bij de Technische Unie.

Een installateur is aan het werk bij The Mall of the Netherlands. Foto: Lance Free

Meerdere zzp’ers op één verzamelfactuur

Wie zijn woonhuis wil laten verbouwen is bij Lance Free aan het verkeerde adres, Het platform richt zich niet op opdrachten bij particulieren. Het aanbod gaat van kleine opdrachten (zoals het aansluiten van een warmtepomp) tot aan projecten waar tientallen vakspecialisten bij nodig zijn. De werkzaamheden variëren van de installatie van cv-ketels of vloerverwarming tot aan timmerwerk of elektrotechnische installatie.

Lees ook: Westfield Mall of the Netherlands officieel geopend

Ook voor opdrachtgevers maakt Lance Free het proces zo eenvoudig mogelijk. ,,Grote projecten stroomlijnen we door klanten slechts één verzamelfactuur te sturen voor alle zzp’ers die zij tegelijkertijd via ons platform inschakelen”, legt Meester uit. ,,Elke individuele zzp’er kan vervolgens zelf een eigen factuur downloaden voor de boekhouding. Uitbetaling loopt via ons en verloopt snel.”

Van warmtepomp tot The Mall of the Netherlands

Het klantenbestand van Lance Free bestaat uit grote installatie- en bouwbedrijven zoals Energie Techniek, Paree, Mega Elektra en Hinfelaar. Dat levert soms ook heel aansprekende klussen op, zoals een groot project voor The Mall of the Netherlands in Leidschendam. Bij werkzaamheden aan dit grootste overdekte winkelcentrum van Nederland had het platform een jaar lang gemiddeld tien mensen rondlopen en op piekmomenten zelfs een man of twintig.

"Bij werkzaamheden aan het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland hadden we een jaar lang gemiddeld tien mensen rondlopen"

Anne-Jolijn Meester, Lance Free

Lance Free ontwikkelt zich voortdurend op basis van de feedback van vragers en aanbieders. Zo kunnen er automatisch modelovereenkomsten worden gedownload en is recent de stuksprijs als nieuwe functionaliteit gelanceerd. Uurtarieven zijn standaard, maar soms werkt het gewoon beter, zeker voor installateurs, om aan te besteden op basis van een vaste prijs per klus. Meester: ,,Door op deze manier in te spelen op de wensen van gebruikers, willen we uitgroeien tot hét platform in de bouw en techniek.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws