Nieuws Zzp

Pensioenakkoord en AOV: zzp'ers roeren zich op social media

Diverse organisaties die zzp'ers vertegenwoordigen, laten zich behoorlijk gelden op social media sinds FNV-leden vóór het pensioenakkoord hebben gestemd. Het is teleurstelling, boosheid en cynisme troef over de straks verplichte AOV.

De Ondernemer | Foto: ANP 15 juni 2019

Pensioenakkoord Koolmees Vonhof FNV

ZZP Nederland meldt rondom het pensioenakkoord op Twitter dat 'uit een recente achterbanraadpleging blijkt dat een door de overheid opgelegde AOV-verplichting voor zelfstandigen geen enkel draagvlak kent'. De Werkvereniging verwoordt het als volgt: 'Jammer dat de belangen van zzp'ers als wisselgeld zijn gebruikt! Tijd om het er niet bij te laten zitten en jouw stem te laten horen'.

Roos Wouters van diezelfde Werkvereniging 'condoleert alle zzp'ers met het feit dat je toch een soort tweederangsburger in dit land bent. Jouw belangen worden zonder dat je erbij betrokken wordt ingeruild als wisselgeld!'

Lees ook: Zzp'ers houden hart vast voor verplichte AOV

In de tweet van ZZPNetwerkNederland spreekt de organisatie een expliciete groep zzp'ers heel direct aan: 'Alle zzp'ers die Groen Links, D66 en PvdA hebben gestemd... (of lid zijn van een vakbond)... van harte gefeliciteerd hoor met het pensioenakkoord. Jullie krijgen met verplichte AOV wat jullie wilden: een keurslijf'.

Met name de FNV krijgt er in veel uitingen op social media flink van langs. 'Dat is de belangenvereniging voor oudere werknemers met een vaste baan. Nu nog de zzp'ers raadplegen'. En: 'Ik heb toch helemaal niet gevraagd of de FNV mijn belangen wil behartigen?! En ik gok ook heel veel andere zzp'ers ook niet. Doe dan ook niet alsof dat wel zo is en laat mij er buiten'.

'Kabinet, linkse oppositie en vakbonden luisteren niet naar meer dan een miljoen zzp'ers, die straks een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid moeten afsluiten en op meer kosten worden gejaagd'. En: 'Slechts 37,5% van de FNV-leden heeft gestemd. Dat zijn nog geen 600.000 leden die nu voor ruim 1,2 miljoen zzp'ers bepalen dat hen een poot wordt uitgedraaid met een verplichte aov'.

Petitie tegen AOV

Op Petities.nl kunnen zzp'ers nog altijd tekenen tegen een AOV. 'Wij zeggen nee tegen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering speciaal voor zzp’ers. In plaats daarvan bepleiten wij een fundamentele herziening van het sociale stelsel. Zodat alle werkenden de zekerheden krijgen die passen bij hun leven, werk, en de ontwikkelingen die zich daarin voordoen.'

Tot nu toe hebben ruim 15.000 zzp'ers de petitie ondertekend.

AOV voor iedereen

Denis Maessen, voorzitter van de zelfstandigenvereniging PZO-ZZP, had liever gezien dat een verplichtingstelling voor iedereen op de arbeidsmarkt zou gelden. ,,Wij zijn een voorstander van een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden”. Volgens de voorzitter kleven daar drie voordelen aan: met een algemene verzekering is het makkelijker voor werkenden om van een vaste naar een flexibele baan te gaan, mensen hoeven minder premie te betalen voor zo’n verzekering en, omdat dat zzp’ers door verzekeraars geregeld de deur worden gewezen, is er met een verplichtstelling voor alle werkenden toegang tot een verzekering.

Maessen ziet een verzekering voor alleen zzp’ers als niet haalbaar. ,,Het is niet uitvoerbaar met honderdduizenden zzp'ers die per jaar heen en weer bewegen. Wij zijn daarom mordicus tegen een berekening van een AOV voor alleen zzp’ers.”

Ik condoleer alle zzp'ers met het feit dat je toch een soort tweederangsburger in dit land bent. Jouw belangen worden zonder dat je erbij betrokken wordt ingeruild als wisselgeld!

Roos Wouters, Werkvereniging