Nieuws Zzp

Uitkeringsinstantie Avres biedt zzp-ondernemers een helpende hand

Komt er nog meer werkloosheid door deze tweede lockdown? Uitkeringsinstantie Avres gaat van het ergste uit. Daarom startte zij alvast een nieuw actieplan om inwoners uit de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden te helpen die hard door corona zijn geraakt: van startersbeurzen voor jongeren tot meer hulp voor zelfstandigen.

Roos van Bijnen (AD) 24 november 2020

Lizanne lanser avres uitkeringsinstantie zzp

Avres-bestuursvoorzitter Lizanne Lanser. ,,De crisis is nog niet voorbij. Dat hangt van zoveel factoren af: wanneer het vaccin komt en hoe snel de economie daarop reageert." Foto: Gemeente Molenlanden

De helpdesk van Avres draait overuren, schrijft AD. Als leer-werkbedrijf voor de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden ziet de uitkeringsinstantie dat de coronacrisis zelfstandigen nog steeds keihard raakt. En ze merken ook: in de eerste golf waren de 'bellers' nog optimistisch, maar nu krijgen de zzp-ondernemers het nóg moeilijker. Daarom besloot Avres een duit in het zakje te doen en juist de getroffen ondernemers en jongeren een extra handje te helpen.

De grote vraag: hoe loods je die groepen door deze crisis heen? Hoe bied je - bijvoorbeeld - een horecaondernemer perspectief voor zijn verdere loopbaan als zijn eigen vakgebied nog steeds is gesloten? Op zulke situaties speelt het Actieplan Corona van Avres in.

Behoefte aan adviesgesprekken over schulden

Uit een enquête onder werkzoekenden uit de regio bleek dat zelfstandigen vooral behoefte hebben aan adviesgesprekken over schulden en hun verdere carrière. Daarom gaat Avres extra mankracht inzetten om zzp'ers een luisterend oor te bieden. Ook wordt geld vrijgemaakt om omscholing te bevorderen.

"Zo financiert Avres een leer-werkplek voor zes maanden bij een bedrijf. Jongeren krijgen daardoor niet alleen werkervaring, maar ook 700 euro per maand uitbetaald"

Cees Taal, bestuurslid Avres

Eelke Kraaijeveld, Avres-bestuurslid en wethouder in Gorinchem, geeft een voorbeeld. ,,Een horeca-koppel uit Vijfheerenlanden klopte bij ons aan, omdat het voor hen nu echt moeilijk is. Eén van de twee wilde de overstap maken naar de zorg. En dan is het fijn dat wij kunnen helpen. Met het Individueel Maatwerk Budget komen we tegemoet in de kosten voor de omscholing."

Uitkeringsinstantie richt zich bewust op jongeren

Regiogenoten zo snel mogelijk helpen: het is één van de peilers van het actieplan die ervoor moet zorgen dat mensen het hoofd boven water kunnen houden en de bijstand daardoor laag blijft. De uitkeringsinstantie richt zich daarom bewust op jongeren die door corona maar nauwelijks kunnen doordringen op de arbeidsmarkt.

Ze hebben het niet over tieners die hun bijbaan in de supermarkt verliezen, legt Cees Taal, Avres-bestuurslid en wethouder in Vijfheerenlanden, uit. ,,Nee, het gaat onder meer om jongeren die net hun diploma hebben behaald en al maandenlang geen baan kunnen vinden", vertelt hij. ,,In dit geval zijn dat vaak jongeren met een opleiding in de detailhandel of horeca."

Lees ook: Coronacrisis: drie zzp-ondernemers, drie verhalen...

Financiële coaching krijgen die jongeren sowieso, maar nu wordt ook de startersbeurs nieuw leven ingeblazen. Taal: ,,Zo financiert Avres een leer-werkplek voor zes maanden bij een bedrijf. Jongeren krijgen daardoor niet alleen werkervaring, maar ook 700 euro per maand uitbetaald. En bedrijven kunnen kennismaken met de werkenden van de toekomst."

Verwacht: aantal werklozen zal toenemen

Dat het aantal werklozen zal toenemen, staat vast, denkt Avres-bestuursvoorzitter en wethouder van Molenlanden, Lizanne Lanser. ,,De crisis is nog niet voorbij. Dat hangt van zoveel factoren af: wanneer het vaccin komt en hoe snel de economie daarop reageert."

Het is als een golfbeweging, leggen de bestuursleden uit. Hoe minder besmettingen, hoe minder druk de uitkeringsinstantie het had en hoe minder zelfstandigen hulp nodig hadden. ,,Met deze aanpak onderscheiden we ons landelijk en daar zijn we trots op", aldus Lanser. ,,Zo hopen we ondanks alles vol goede moed het nieuwe jaar in te gaan."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.