Nieuws Zzp

ZZP Nederland wil snel overlevingsplan cultuur- en evenementenbranche

Voor onder meer de cultuur- en evenementenbranches en aanverwante sectoren, is nog weinig perspectief te bespeuren. Volgens ZZP Nederland zullen deze ondernemers misschien nog korte tijd het hoofd boven water kunnen houden, maar om ook daarna te kunnen overleven is meer nodig. ,,Er moet nu snel een overlevingsplan komen voor zelfstandigen, die door de coronamaatregelen over enkele maanden kopje onder dreigen te gaan”, zegt voorzitter Maarten Post.

Van onze redactie 5 juni 2020

Event

'De cultuur- en evenementenbranches en aanverwante sectoren, zijn het zwaarst getroffen door de crisis. Ze moesten als eerste verplicht stoppen met hun werkzaamheden, kunnen als laatste weer beginnen (als dat al lukt) en komen ook nog eens in veel gevallen niet in aanmerking voor de TOGS en de toekomstige TVL. Stichting ZZP Nederland vindt dat er extra aandacht moet zijn voor deze groep en schaart zich daarbij achter de ideeën van verschillende politieke partijen. Die willen een uitbreiding van het steunpakket en geld vrij maken voor een regeling voor het niet-gesubsidieerde deel van de cultuursector', meldt ZZP Nederland.

Duurzaam en toekomstbestendig ondernemerschap

Daarnaast pleit de stichting al geruime tijd voor het stimuleren voor duurzaam en toekomstbestendig ondernemerschap. 'Zelfstandigen moeten de kans krijgen om in deze moeilijke tijd de bakens te verzetten, met perspectief als ondernemer in een veranderde samenleving. Met name veel beroepen in de cultuur- en evenementenbranches zullen waarschijnlijk niet meer op dezelfde wijze kunnen worden uitgeoefend. Deze ondernemers zullen hun werkwijze 'coronaproof' moeten maken. In dat veranderingsproces kan de overheid een belangrijke initiërende rol spelen.'

Lees ook: Doe hier de KVK Corona Regelingencheck voor ondernemers

Het door minister Koolmees aangekondigde project “Nederland leert door” voor loopbaanoriëntatie, omscholing en coaching, is volgens minister Koolmees ook voor zelfstandige ondernemers bestemd. ZZP Nederland roept de minister op deze woorden waar te maken en substantieel te investeren in het stimuleren van toekomstbestendig ondernemerschap voor zelfstandigen. 'Tot nu zijn de meeste stimuleringsprogramma’s bijna uitsluitend gericht op bedrijven met werknemers. De veranderde arbeidsmarkt met meer dan 1 miljoen zelfstandigen vraagt om een nieuwe koers van de overheid.'

De zelfstandigenorganisaties inventariseren op zeer korte termijn met het ministerie SZW de mogelijkheden, die het project “Nederland leert door” voor zelfstandigen kan bieden. ,,Het momentum is nu gekomen om kansen te creëren voor zelfstandige ondernemers om hun onderneming ook op langere termijn succesvol te kunnen voortzetten”, aldus voorzitter Post.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.