Nieuws Zzp

ZZP-voorzitter: 'Geen idee wat Baudet met ondernemers wil'

Welke gevolgen heeft de verkiezingsuitslag voor ondernemers? “Forum voor Democratie en GroenLinks kunnen absoluut niet samenwerken”, stelt Maarten Post, voorzitter ZZP Nederland.“ Denis Maessen, voorzitter PZO-ZZP en SER-lid, is vooral benieuwd wie bij Forum naar voren wordt geschoven.

Guy Hoeks l Foto: ANP 21 maart 2019

Thierry baudet

Met bijna alle stemmen geteld staat vast dat Forum voor Democratie als grote winnaar uit de bus is gekomen. De partij van Thierry Baudet ging van 0 naar 13 zetels in de Senaat. Andere winnaar in de Eerste Kamer is GroenLinks, dat van 4 naar 9 zetels ging. Daar tegenover staat dat VVD één zetel inlevert, de regeringspartij komt op 12. Grootste verliezer is D66 (-4), dat uitkomt op 6 zetels, PVV (eveneens -4) naar 5 zetels en CDA, dat met een verlies van 3 zetels uitkomt op 9.

Lees ook: Werkgeversorganisatie wil verzekeren ondernemers verplicht stellen

Tegengestelde standpunten

De eerste reactie van Maarten Post, voorzitter ZZP Nederland, is dat het kabinet voorlopig gewoon blijft zitten. “Maar ze hebben op sommige punten wel steun nodig van twee partijen: Forum voor Democratie en GroenLinks.”

De twee winnaars in de provincieverkiezingen nemen tegengestelde standpunten in als het om zzp’ers gaat, meent Post. “GroenLinks wil van zzp’ers liever vaste werknemers maken”, zegt hij, “terwijl Forum zegt dat het de ondernemer wil helpen.”

Denis Maessen, voorzitter Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP) en lid van de Sociaal Economische Raad (SER), ziet meer samenhang tussen de politieke partijen. “Het hangt af van waaruit je wil sturen. Als GroenLinks moet kiezen tussen groener worden of vaste contracten, ga ik er vanuit dat het milieu voorrang krijgt. Daar heb je ook ondernemers bij nodig”.

Pensioen

Om meer vastigheid te creëren wil GroenLinks dat zzp’ers verplicht pensioen opbouwen. Volgens Post botst de partij op dit punt met het huidige kabinet. ”De regering wil dat voor nu, en in de toekomst, helemaal niet”, zegt Post.

Hij sluit echter niet dat GroenLinks nog een handreiking doet aan de coalitie. “Je hebt kans dat Klaver (lijsttrekker GroenLinks) zijn standpunt over pensioenen toch bespreekbaar wil maken. Dat kan een bedreiging zijn, maar ik denk dat het ontzettend mee zal vallen. Pensioen is een private kwestie, dus de overheid kan daar weinig mee.”

Overmatige regelgeving

Voor Post is onduidelijk in hoeverre Forum de ondernemer tegemoet wil komen. “Baudet zegt dat hij er is voor ondernemers”, zegt hij, “maar we moeten afwachten op welke manier hij dat wil waarmaken”.

Denis Maessen, die bij PZO-ZZP de grootste achterban van zelfstandigen in Nederland heeft, ziet evengoed dat de partij zich op voor ondernemers belangrijke punten heeft uitgesproken. “Zo schenkt Forum aandacht aan overmatige regelgeving”, zegt hij. “Daar hebben veel ondernemers last van.”

Ook kan Maessen zich vinden in een ander standpunt dat ondernemers een doorn in het oog is. “Forum heeft terecht een punt over de vele ambtenaren en wetenschappers die de koers van het ondernemerschap in Nederland bepalen.” Daar moeten echt meer ondernemers het volgens hem vaker voor het zeggen krijgen. De klassieke fora mogen van hem voor een deel stevig op de schop.

Kar trekken

Toch ziet Maessen nog veel onduidelijkheid. “Een kanttekening is dat we niet weten welke mensen de kar gaan trekken namens Forum”, zegt hij. “De vraag is: wat voor soort mensen kan Baudet naar voren schuiven. We hopen dat er veel ondernemers tussen zitten.”

Post ziet op dat vlak eveneens nog veel vraagtekens. “Als een partij de grootste is, moeten zij met een duidelijk programma komen. De bal ligt dus bij Forum.”

Geen ondernemerspartij

De voorzitter van ZZP Nederland is over die andere grote winnaar stelliger: “GroenLinks is niet gericht op ondernemers, eerder tegen”, zegt Post. In de vorige verkiezingen was de partij volgens hem voor belastingverhogingen voor ondernemers. “Toen hebben we weliswaar gepraat, maar ze hadden daar duidelijk geen belangstelling voor.”

Volgens Post beschouwt GroenLinks zelfstandigen liever als flexwerkers. “Ze vinden dat zij als werknemer moeten worden behandeld. Ik denk dat GroenLinks geen ondernemerspartij is.”

Over een mogelijk verbond tussen de winnaars na deze verkiezingen is hij duidelijk: “Forum voor Democratie en GroenLinks kunnen absoluut niet samenwerken”, zegt Post. Maessen: “De winst voor GroenLinks is goed voor de balans. Ondernemers willen namelijk ook gezond en duurzaam ondernemen. Maar dat blijkt vaak mede door administratieve belemmeringen ongelooflijk lastig.”

VVD

Gevraagd of VVD traditioneel nog de ondernemerspartij is, zegt Maessen: “binnen de VVD vind je de meeste ondernemers, maar die kom je net zo goed tegen bij partijen als PvdA, D66 en zeker ook CDA”, zegt hij. “Politieke kleur is eigenlijk niet relevant.”

Toch ziet Maessen dat partijen met een liberale grondslag ondernemers beter gezind zijn. “Sturen op alle mensen aan het werk krijgen is iets anders dan sturen op een arbeidscontract en vaste banen.” Volgens het SER-lid laten de linkse partijen zich gijzelen door vakbonden. “Ze zijn blijven hangen in de vorige eeuw. Het draait nu om zelfstandig ondernemerschap.”

Miljoen zzp’ers

Post trekt zich intussen weinig aan van de verkiezingsuitslag. “Laat de gesprekken maar plaatsvinden”, zegt hij. “Wij zijn niet van plan om actief te reageren op de uitslag”. De voorzitter van ZZP Nederland is naar eigen zeggen druk bezig met zijn eigen agenda. “Belangrijk is de discussie over DBA en de plannen voor de arbeidsmarkt van de toekomst.”

Maessen hoopt dat de grote partijen met ondernemers zullen meedenken. “Het gaat over een miljoen Nederlanders, die elke dag op eigen beweging en kracht aan de slag gaan en eigen risico’s dragen.”

De druk op de politiek om ondernemers tegemoet te komen is na gister volgens het SER-lid in elk geval gegroeid. “Het is geen negatieve uitslag. Ik hoop dat partijen als Forum ondernemerschap zullen stimuleren”, zegt hij. Maessen ziet in het huidige regeerakkoord nog te veel“onzinnige, tijdrovende maatregelen” en noemt als voorbeelden de webmodule en opdrachtgeversverklaring. “Het zou niet verkeerd zijn als we de slag weten te maken naar een zelfstandige rechtspositie door de ondernemersovereenkomst. De visie op de gezagsrelatie moet anders en meer eigentijds.”