Nieuws Actueel

Dit zijn de 10 beste marketeers van 2019

De Dutch Marketing Awards komen er weer aan, de jaarlijkse awardshow waarop de Marketeer of The Year verkozen wordt. Nu de genomineerden bekend zijn kan het speculeren beginnen. Wie bedacht de origineelste campagnes? En wie boekte de beste resultaten? Dit zijn de kanshebbers.

Redactie De Ondernemer | FOTO: HENNIE KERIS 28 januari 2019

Rituals Raymond Cloosterman Groei College

De marketingprijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Tijdens de awardshow op 26 maart 2019 in het KIT-gebouw in Amsterdam-Oost komen volgens de organisatie de beste marketingcases van dit jaar voorbij. De show staat onder leiding van Qmusic radio-dj's Mattie Valk en Marieke Elsinga. "Met onder andere de bekendmaking van de Marketing Company of the Year, Marketeer of the Year en daarmee ook de Marketing Top 100 van Adformatie is dit hét netwerkevent voor Marketing Nederland. Nieuw dit jaar is de award voor Transformer of the Year: een nominatie inzenden voor deze categorie is nog mogelijk", aldus de organisatie die op Adformatie de onderstaande longlist voor Marketeer of the Year 2019 bekend maakte.

Raymond Cloosterman (Rituals)

Rituals is een marketingbedrijf pur sang en werkt met een heldere marketingstrategie gebaseerd op distributie, innovaties en campagnes. In 2018 leidde dit onder meer tot het openen van 2 à 3 winkels per week wereldwijd en de introductie van nieuwe productranges The Ritual of Namaste en The Ritual of the Holi. Met indrukwekkende resultaten als gevolg.

Erwin Dito (McDonald’s)

McDonald’s Nederland heeft als filosofie: ‘Het creëren van spontane geluksmomenten, door het bieden van fresh en fast food, waar je je goed bij voelt’. In 2018 leidde dit niet alleen tot opvallende campagnes zoals de kleinste McDonald’s van Nederland en rondom de nieuwe Maestro Burger, maar ook tot een flinke groei in omzet en klanten.

Frank Elion (VGZ)

De marketingorganisatie van VGZ heeft onder leiding van Frank Elion een ingrijpende transformatie ondergaan en 2018 was het eerste volledige jaar waarin de nieuwe marketingorganisatie met focus op superieure klantbeleving en digitale transformatie heeft geopereerd. Met resultaat: met een groei van 200.000 klanten was de zorgverzekeraar de grootste stijger in de markt.

Hanneke Faber (Unilever)

Unilever is zich onder leiding van Hanneke Faber gaan focussen op en versnellen in drie gebieden: kanalen en (groei)segmenten van de toekomst; versnellen via digitalere, ‘lean start-up’ manieren van werken en het bouwen van merken met een missie. Zij stimuleert marketeers om activistischer te zijn, de grenzen op te zoeken en autonoom te acteren.

Niko Koffeman (De Vegetarische Slager)

De Vegetarische Slager is al vanaf het eerste moment een purpose gedreven merk gebouwd op de storytelling, propositie en de kwaliteit van de producten. Aan de campagnes komt geen budget te pas. 2018 was niet alleen het jaar dat veel vleesmerken de propositie en branding kopieerden, het was vooral het jaar dat de overname door Unilever zicht bood de missie naar 160 landen uit te breiden.

David Lette (Heineken)

Lette slaagde er met zijn team in Heineken Nederland weer marktaandeel te laten winnen. Vooral door innovaties die nieuwe segmenten neerzetten in een industrie die eigenlijk vele jaren geen vernieuwing heeft gezien. Waar het lang alleen over pils ging is er nu ook Radler (en sinds vorig jaar ook Radler zonder toegevoegde suiker), alcoholvrij bier met als absolute koploper Heineken 0.0, het Craft en Speciaal-segment met onder andere Affligem en onze Brand Speciaal bieren en Cider en Desperados, de koploper in Variety.

Michiel Muller (Picnic)

Picnic creëert onder leiding van Muller een nieuwe categorie in het supermarktsegment. Technologie en data zijn leidend. De meeste klanten hebben nog nooit online boodschappen gedaan. Picnic opende in 2018 en zag de de sales verdubbelen. De retailer opende in 70 steden (onder meer in Duitsland) en weet keer op keer een wachtlijst van ruim 50.000 klanten te realiseren.

Freek de Steenwinkel (Tikkie)

Tikkie is in korte tijd een begrip geworden. Inmiddels is Tikkie in minder dan 2 jaar tijd de grootste financiële app van Nederland geworden. In 2018 groeide de app naar ruim 4 miljoen gebruikers. Er werd een begin gemaakt met nieuwe verdienmodellen. In een jaar tijd wist Tikkie 2500 zakelijke klanten aan zich te binnen.

Caroline van Turennout (Zeeman)

Met weinig middelen weet Zeeman op te vallen in een zeer concurrerende markt. De campagne ‘Zeeman. Zo eenvoudig kan het zijn’ heeft als doelstelling de klantengroep van Zeeman te verbreden door het verhaal achter de koopjes te vertellen en uit te leggen dat Zeeman-producten wel degelijk van goede kwaliteit zijn en verantwoord worden gemaakt. In 2018 werd duidelijk dat deze boodschap beklijft.

Steven Uitentuis (Swapfiets)

Door de uitrol van Swapfiets is het straatbeeld in steden blijvend veranderd. De groei van het datagedreven bedrijf lijkt niet te stuiten. In een jaar tijd verviervoudigde het aantal klanten, mede door uitbreiding naar Belgie, Duitsland en Denemarken. Naast de introductie van de service-app, opende het merk het afgelopen jaar Swapfiets-winkels. 70 procent van de klanten komt binnen via mond-tot-mondreclame.

Lees ook: Hoe je met geurmarketing je omzet met 45 procent kunt verhogen

Partners

De Dutch Marketing Awards zijn in het leven geroepen door Adformatie (marketingplatform), Pim (netwerkplatform) en Nima (beroepsvereniging en het exameninstituut). Naast deze foundingpartners zijn Mediascience, Microsoft, EY VODW, Qmusic en Rai Amsterdam betrokken als partner.

Jury

De jury bestaat uit afgevaardigden van NIMA, PIM en Adformatie en oud-winnaars:

  • Susanne van Nierop (Adformatie/Voorzitter)
  • Henk Jan Beltman (Tony’s Chocolonely)
  • Rene Repko
  • Erik van Engelen (directeur a.i. Wildlands Emmen Zoo)
  • Maton Sonnemans (EY/VODW)
  • Yvonne Nassar (PIM/RAI)
  • Luuk Ros (NIMA)