Nieuws Actueel

'1600 sateetjes en 65 kilo nasi, graag warm afleveren'

Zelfs de doorgewinterde saté- en rijstbakkers Gina en Frans Arenberg Peeters herhaalden de megabestelling even: bijna 2000 kipsatés? 'Voor een klein zaakje als het onze. We gaan vast vlees snijden.'

Maaike Kraaijeveld | Foto: Jacques Zorgman 30 maart 2016

Pasar makan sate indonesisch toko rijswijk

Gina en Frans Arenberg Peeters hebben in de dertig jaar dat ze hun restaurant annex toko Pasar Makan runnen meer grote bestellingen gekregen. Van bedrijven als Nationale Nederlanden, de Porceleyne Fles in Delft, Shell, TNO toen dat nog aan de Lange Kleiweg zat. "Maar 1600 kipsatés met saus en 65 kilo gebakken rijst is wel de grootste bestelling ooit", zegt Gina tegen het AD.

VoorbereidingGeplaatst door de House of Lords, huiscateraar van het Automuseum Louwman in Den Haag. Warm afleveren op 21 april. Een bestelling die ruim op tijd komt dus. Want als cateraar die het echte Indonesische eten uitbesteedt aan de kleine Indonesische toko Pasar Makan in Rijswijk weet hij als geen ander dat het wel even voorbereiding en tijd kost om 1600 saté's mals gebakken te hebben. Denk aan het eerst snijden van de kilo's vlees, marineren en vooral aan het rijgen van de 1600 stokjes.

Gina gooit lachend haar hoofd in haar nek. "Ja, het is echt veel. Zeker voor een klein zaakje als het onze. Maar we worden niet voor niets gevraagd. We gaan zeker begin april al beginnen met de voorbereidingen."

LeermeesterGina en echtgenoot Frans, allebei geboren in Indische gezinnen in Den Haag en opgegroeid met het motto dat eten een feest is, hebben het vak geleerd bij het inmiddels failliete Indonesisch restaurant Sarinah op het Goudenregenplein in Den Haag.

"We hadden daarvoor natuurlijk wel moeders en tantes voor recepten en om van te leren te koken. Maar Ruud David van Sarinah is onze grote leermeester. Hij had destijds dit pand in de Schoolstraat en vroeg of dat iets voor ons was. We zijn hier begonnen met het eten van Sarinah, maar zijn niet lang daarna alles zelf gaan koken."

Bewust kleinRestaurant Sarinah is in 2014 failliet gegaan, na veertig jaar. Pasar Makan, afkloppen, is na 30 jaar nog springlevend. "We houden het bewust klein", zegt Gina. Ook het economisch getij lijkt te keren ten gunste van Pasar Makan. "Je merkt dat bedrijven weer bestellingen gaan plaatsen. Maar ook bij particulieren, hoor. Mensen die lange tijd op een feestje alleen koffie en taart serveerden, willen er nu ook weer iets te eten bij." Volgens Gina kan dat in hun toko al voor een aantrekkelijk prijsje. "Voor 8,50 euro heb je al een hele maaltijd. Verschil tussen halen en hier eten maakt geen verschil in prijs."

Vaste gastenGina: "We waren zo'n beetje de eerste toko in Oud-Rijswijk. Er wonen ook heel veel Indische mensen in Rijswijk. Ze zijn onze vaste gasten. Zoals een mevrouw, ze is onlangs overleden, die 98 jaar is geworden en nog elke week met een verzorgster bij ons kwam eten."

Pasar Makan serveert voornamelijk de Oost-Javaanse keuken. "De gerechten uit Oost-Java zijn mild tot wat pittiger. Het is een hele gangbare keuken hier in Nederland." Nederlanders blijven het lekker vinden, Indonesisch eten, is de ervaring in Pasar Makan. "Ach, ze kennen het al meer dan vijftig jaar."

OpvolgingFrans is inmiddels 63, maar wil tot zijn 70ste doorgaan, zegt Gina, die zelf elf jaar jonger is. "Onze kinderen werken ook mee in het restaurant. We hebben vier kinderen, van wie de oudste nu zijn eigen werk heeft. Over opvolging maak ik me geen zorgen", lacht Gina.

Ze is net terug uit Indonesië, waar haar zus woont in de hoofdstad Jakarta. "Ideeën opdoen. Ze hebben daar altijd zulke leuke manieren om eten te serveren. Kijk", zegt ze en laat een foto op haar telefoon zien. Een aantal satéstokjes staat als een wigwam tegen elkaar en de stokjes worden bovenin bij elkaar gehouden door een uitgehold stukje komkommer. Binnenkort bij Pasar Makan! Maar voor de 1600 satéstokjes een iets te bewerkelijk idee.