Nieuws Actueel

17 jaar oud en nu al een eigen ijssalon

De jongste ijsbaas van Nederland heeft niks te klagen. De klanten staan in de rij voor zijn waar, maar er zijn ook mensen die het gewoon met eigen ogen willen zien: een knaap van 17 jaar in zijn eigen ijssalon. Dat schrijft het AD.

Maarten Venderbosch | Foto: 4 april 2016

Thomas lijten ijssalon ijszaak veenendaal

"Ik heb hier mensen over de vloer gehad uit Amsterdam, die speciaal bij mij een ijsje kwamen halen om te zien wie toch die jonge ijsverkoper is", zegt Thomas Lijten. "Mensen vinden het schijnbaar toch bijzonder. Maar ik doe gewoon wat ik leuk vind. Het is gewoon werk en ach: wat doet leeftijd ertoe?"

BurgemeesterHij is ook de jongste ondernemer van Veenendaal. Daar deed leeftijd er trouwens wél toe, want de gemeente moest eerst formeel regelen dat iemand die jonger is dan 21 jaar een vergunning kan krijgen om een eigen onderneming te beginnen. Burgemeester Wouter Kolf moest er persoonlijk aan te pas komen om dat voor elkaar te krijgen.

Niet zo gek dus, dat Thomas hem gevraagd heeft de zaak te komen openen en dat burgemeester Kolff zich daarbij een paar bolletjes ijs goed heeft laten smaken.

VuurdoopAlles wat Thomas Lijten nu níet mag, is alcohol schenken in zijn zaak. Dat staat hem de Drank- en horecawet niet toe.

Twee weken is Daisy's Ice, Coffee & More nu open aan het Thoomesplein in Veenendaal. Vorig weekeinde was het gelijk zó druk, dat het ijs even op was. Maar de échte koude vuurdoop wacht Lijten vermoedelijk vandaag, als de zon hoog aan de hemel gaat staan en het sinds tijden weer lekker ijsjesweer wordt. "Ik denk dat het topdrukte gaat worden, daar bereid ik me in elk geval wel op voor", zegt Thomas.

ScholierenVorig jaar wilde hij nog een theateropleiding in Amsterdam volgen, maar daarvoor werd hij met zijn 16 jaar te jong gevonden. Nu is hij jonge baas van een team van zestien jeugdige medewerkers, meest scholieren. De oudste ijsverkoper is 18, een jaar ouder dus dan zijn baas.

Thomas: "Het is gewoon heel leuk, werken in een ijssalon. Je hebt nooit vervelende of lastige klanten. De mensen zijn altijd blij. Als de zon schijnt en je besluit een ijsje te gaan kopen, dan ben je meestal niet chagrijnig."