Nieuws Actueel
170 jaar oude muziekwinkel in Zwolle
Met een geschiedenis van 170 jaar is Reichenbach in Zwolle een van de oudste muziekwinkels van het land.

De Zwolse muziekhandel Reichenbach viert dit jaar een bijzonder feestje. De muziekwinkel met hoofdvestiging aan de Sassenstraat, een filiaal aan het Bethlehemskerkplein en een winkel in Deventer, viert zijn 170-ste verjaardag en is daarmee misschien wel de oudste muziekhandel van Nederland.
Altijd is de zaak in familiehanden gebleven. De vijfde generatie heeft er nu de leiding: Eugenie en broer Laurens Reichenbach. Waar normaal de muziekhandel toch wel wat vergrijsd is, zwaaien bij Reichenbach broer en zus van 23 en 28 jaar oud de scepter.
Omdat opvolging van de vorige generaties nu eenmaal zo hoort?"Nee, zeker niet", zegt Eugenie stellig. "Het was voor ons geen uitgemaakte zaak dat we de winkel zouden overnemen. We zijn met vijf kinderen thuis. De rest doet allemaal wat anders. Ik heb journalistiek gestudeerd en er ook even in gewerkt en mijn broer heeft rechten gedaan", zegt Eugenie. "Maar het feit is wel dat we hier bijna letterlijk zijn geboren. Daardoor kan ik mij nu niet indenken wat anders te doen. Wij zijn hier heel bewust beiden ingestapt. Toen ik in de journalistiek zat, zat ik met mijn hoofd hier. Dit lokt gewoon; het is mijn tweede huid. Het contact met de klant, bezig zijn met muziek en het werk voortzetten van je voorouders, dat is het mooiste.''
"Wij hebben voor de zaak gekozen, maar bij belangrijke beslissingen houden we altijd ruggespraak met de rest van de familie", zegt Laurens. "Zoals bijvoorbeeld de recente sluiting van het filiaal in Kampen. Dat gaat gepaard met emotie, maar feit is dat de muziekhandel er voor ons wel meer behapbaar door geworden is."
Weinig veranderdIn het 170-jarige bestaan veranderde er weinig aan de winkel aan de Sassenstraat. Wie jaren geleden het oude pand betrad zag dat de wanden waren 'bekleed' met tientallen gitaren. Dat is nog steeds zo. De etalage is ook nog steeds een toonzaal van alles wat er aan muziek te verkrijgen is; van mondharmonica tot viool, banjo en triangel. Als het bijna 5 december is, wordt de etalage steevast in Sinterklaas-sferen omgetoverd; zoals het waarschijnlijk al generaties gebeurt.
Hoe weet zo'n winkel te overleven in tijden waarin de ene na de andere het loodje legt?"Simpel, je moet je richten op wat de klant wil en de nieuwe stromingen in de muziek bijhouden", zegt Laurens. "Muzikanten weten ons te vinden als er problemen zijn en dan probeer ik direct een oplossing te vinden. Kijk, dat heb je niet met die internet-service. Weet je, een muziekinstrument heeft toch iets romantisch. Mensen willen het voelen, ervaren. We doen het afstelwerk van de gitaren precies zoals de klant het wil. Via internet krijg je er alleen de fabrieksinstelling bij."
KlantenkringDe vaste klantenkring bestaat uit jonge en oude muzikanten, amateurs en professionals als de gitarist van Herman van Veen, Bertolf, de sound-engineer van Status Quo en de band van Typhoon. Laurens is er trots op, maar benadrukt graag: "Onze familie heeft altijd het motto in het vaandel gehad dat muziek voor iedereen is. Daarom houden we de drempel laag."
Niet iedereen wil muziek leren of kan de lessen betalen. Valt er nog wel een boterham mee te verdienen?"Muziek wordt juist alleen maar populairder", vervolgt Laurens Reichenbach. "Onder invloed van tv-programma's als 'Maestro' en 'De Beste Singer-Songwriter' en 'The Voice of Holland' zien we de interesse in muziek en de vraag naar muziekinstrumenten alleen maar toenemen. Je ziet nu weer enthousiasme ontstaan voor instrumenten als een Hammondorgel, accordeon, de ukelele en de mandoline door bandjes op tv. Maar het meest gangbare blijft de gitaar, saxofoon dwarsfluit en piano."
Maar is de muziekhandel in 170 jaar tijd dan helemaal niet onderhevig geweest aan verandering?"Ja, dat wel", zegt Laurens, "Je moet nu veel alerter zijn op wat er speelt via internet en social media. Je moet altijd in de picture zijn. We mogen daarin geen steek laten vallen, want we hebben een eer hoog te houden."