Nieuws Actueel

19-jarige hoedenmaakster Rosalien Vincken opent winkel in creatief Strijp-S

Ambacht herleeft op Strijp-S. Hoedenmaakster Rosalien Vincken heeft sinds kort een winkel in het creatieve hart van Eindhoven geopend, meldt het ED.

NATHALIE DAMEN | Foto: Bram Kahmann 18 oktober 2017

Rosalien vincken hoeden eindhoven strijp s

De hoed. Volgens Rosalien Vincken maakt het modeaccessoire een comeback. ,,Steeds meer jonge mensen zijn geïnteresseerd in hoeden", aldus de 19-jarige ontwerpster.

Lees ook: Eindhovenaar verdient zijn geld met graffiti spuiten

Flat cap

In haar onlangs geopende winkel toont ze een flat cap ('platte' hoed). ,,Deze zie je nu veel in het straatbeeld." De winkelcollectie varieert van een eyecatcher met luipaardprint tot een meer alledaagse vilten deukhoed in een kleurenmix van marineblauw en bordeauxrood. In de etalage liggen ook creaties van Vincken voor feestelijke gelegenheden als een bruiloft of gala. Een klein hoedje dat afgewerkt is met pailletten - een 'fascinator' in vaktermen - springt in het oog.

SintLucas Boxtel

Vincken leerde het vak op het SintLucas in Boxtel, waar ze onlangs afstudeerde. ,,Daar ben ik verliefd geworden op hoeden maken. Ik houd van die ambachtelijke kant."

Atelier

Als winkelbezoeker krijg je een kijkje achter de schermen in haar atelier. Er komt veel bij kijken: van het stomen van de stof om deze soepel te maken tot alles met naald en draad naaien. Met een standaardhoed is Vincken één tot twee dagen bezig. ,,Het is allemaal handwerk. Wat ik zo leuk vind, is dat je heel fijn kunt werken en zo de gekste dingen kunt creëren. Ik kan alles maken wat ik wil."

Op maat

Vincken ontwerpt voor haar klanten authentieke hoeden op maat. Ze wil anderen inspireren 'meer te durven'. ,,Het gebeurt wel eens dat iemand op zoek was naar een zwarte hoed, maar toch met een gele naar buiten gaat."

Functioneel

Haar ontwerpen moeten draagbaar en functioneel zijn. ,,In Nederland zit het weer niet altijd mee, dus gebruik ik stoffen die in een regenbui nat mogen worden."

Ambacht

Naast hoeden verkoopt Vincken bijzondere tassen van een bevriende ontwerper. ,,Het ambacht komt terug." Dat ziet ze ook op Strijp-S. Ze wil in de toekomst meer samenwerken met andere creatievelingen. ,,Ik zou bijvoorbeeld hetzelfde leer van de tassen willen gebruiken in een hoedencollectie, zodat de hele outfit matcht."

Wat ik zo leuk vind, is dat je heel fijn kunt werken en de gekste dingen kunt creëren

Rosalien Vincken, ontwerpster