Nieuws Actueel
Talentvolle 21-jarige onderneemster scoort met slimme app voor festivalmuntjes
Pas 21 lentes jong en nu al verkozen tot de meest ambitieuze onderneemster van Nederland. Suzanne Eikmans wil de festivalwereld veroveren met haar Festival Wallet, schrijft De Gelderlander.

Je bent op Down The Rabbit Hole, wilt een biertje bestellen en zoekt... Waar zijn die muntjes toch gebleven? Eenmaal thuis, rollen ze uit je broekzak... Klein festivalleed, waar Suzanne Eikmans snel een einde aan hoopt te maken. Met Festival Wallet betaal je straks gewoon via je smartphone.
Ambitie
In haar woonplaats Amsterdam werkt de geboren Beuningse aan een app, die de uitgaanswereld moet veroveren. Suzannes plannen blijven niet onopgemerkt. Ze is pas terug uit de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar ze Nederland mocht vertegenwoordigen op de Creative Business Cup. Ook deed ze mee aan de VIVA400 Awards - een initiatief van het gelijknamige tijdschrift - en werd onlangs verkozen tot VIVA Visionista: meest ambitieuze onderneemster van 2017. Ze won 10.000 euro aan 'mediawaarde', bedoeld om haar bedrijf na lancering van de app via advertenties of reclamespotjes op de kaart te zetten.
Lees ook: Ootmarsumse Powervrouw leidt een snel en gevarieerd leven
Loopbaan
Op Koningsdag is het zover. De kroon op het werk dat begon in 2015, toen Suzanne tijdens haar opleiding media, informatie en communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam een mediabedrijf moest bedenken. Wat medestudenten zagen als een opdracht om af te vinken, was voor Suzanne de start van haar professionele loopbaan. Ze vond softwareontwikkelaar MassMovement - ook werkzaam voor grote bedrijven als Disney en Renault - bereid om de app te ontwikkelen.
Investeerders
Om dit te financieren, sprokkelt ze subsidies bij elkaar. Want investeerders zijn huiverig, vertelt de jonge zakenvrouw. "Pas als het product er echt is, hebben ze interesse om aan te haken. Als starter ben je eerst zelf aan zet." Lastig, maar begrijpelijk: "Zo laat je zien dat je meer bent dan een student met een leuk idee. Mijn droom kostte me trouwens wel twee relaties", grapt ze.
Data
Bang dat festivals zich terugtrekken en hun extra inkomsten door het klassieke systeem willen behouden - die muntjes in je broekzak zijn immers wél betaald - is ze niet. "Ze krijgen er wat voor terug. De app verzamelt namelijk data die voor festivals heel waardevol zijn. Over bezoekersstromen en consumptiepatronen, bijvoorbeeld."
Klein denken, dat staat niet in Suzannes woordenboek. Ze droomt al van lancering op megafeesten als Tomorrowland (België), Glastonbury (Engeland) en de Miami Music Week (VS). "In 2020 zijn we internationaal actief'', voorspelt de onderneemster. ,,Daar waar grote festivals plaatsvinden, moet ik ook zijn."
Lees ook: 21-jarige ondernemer levert kleding aan Lil'Kleine en André Hazes
Interesse
Inmiddels werkt Suzanne samen met haar partner Ryan en vader Karel. Nu Festival Wallet bijna download klaar is, gaat de Amsterdamse vaak op pad om haar product aan de man te brengen. Waar de app als eerste wordt getest, wil ze nog niet onthullen. "Als ik dat zeg, snij ik mezelf in de vingers", verontschuldigt ze zich. "Maar er is veel interesse."
Cashless
Festival Wallet is een vorm van cashless betalen. Na het downloaden van de software maak je een account aan, waarop je via je bankrekening geld overmaakt. Bij gebruik van de app verschijnt op de smartphone een overzicht van alle bestellingen. Tegoed dat na afloop van een festival overblijft, kan meteen worden teruggestort. Ga je met vrienden uit, dan is het mogelijk om een digitale groepspot aan te maken, waarop alle feestgangers hun bijdrage kunnen overmaken.