Nieuws Actueel

2499 wereldleiders... en ondernemer Mark Vernooij

Eén keer per jaar komt in het Zwitserse Davos iedereen die op deze aardbol invloed heeft bijeen, om van gedachten te wisselen over de staat van de wereld. David Cameron is er, Richard Branson, Bono, Mark Rutte, noem maar op. Tussen al die wereldleiders Mark Vernooij, een 38-jarige Amsterdammer.

Sander van Mersbergen 18 januari 2016

Wefbonocameron1065

Tik in Google de naam van Mark Vernooij in, en de eigenaar van creatief leiderschapsbureau THNK verschijnt maar net iets hoger in de zoekresultaten dan de eigenaar van de Intratuin in Vleuten en de directeur van MV tandtechniek in Utrecht, die beiden ook naar de naam Mark Vernooij luisteren. Vernooij - de leiderschapsdeskundige - is de eerste om toe te geven dat hij een volslagen onbekende is. In zijn eigen woorden: ,,Ik sta nooit in de krant", zegt hij tegen het AD.

Toch is deze Mark Vernooij één van de aanwezigen op het World Economic Forum in Davos; het netwerkfeestje van invloedrijken. De 38-jarige Amsterdammer, die met zijn bedrijf leiders traint in het aanwenden van creatieve oplossingen, zou volgende week zomaar de Britse president David Cameron tegen het lijf kunnen lopen. Een babbeltje maken met koningin Máxima. Of op de foto gaan met steracteur Leonardo DiCaprio.

Hoe kom je als relatief onbekende ondernemer op zo'n gastenlijst terecht?

,,Voor mij kwam het niet compleet onverwachts. Ik werk al langer met het forum samen, dus daar kennen ze me van. Ik ben niet iemand van de gevestigde orde, de organisatie zet er bewust op in om ook jongere mensen als ik uit te nodigen. Maar ze doen natuurlijk wel een background check. Kan hij met zijn ideeën iets toevoegen? Het is een enorme eer dat ik erbij mag zijn. Ik werk wel vaker met ceo's, maar dit platform is uniek."

Wat verwacht je precies te gaan doen?

,,Daar heb ik een paar maanden over kunnen nadenken, de uitnodiging kwam in november. De vraag is hoe je er het meeste uit kunt halen, in lijn met de missie van THNK. Wie kunnen we helpen op het gebied van leiderschap? Een van de opties is gewoon rondlopen en maar kijken wie je tegen het lijf loopt. Waarschijnlijk is iedereen die je tegenkomt interessanter dan ik, het is een indrukwekkende groep mensen die er rondloopt. En dan is het zaak om scherp te zijn. Mijn voordeel is dat ik niet met een ontzettend specifiek onderwerp bezig ben: er zijn dus veel mensen waar ik iets aan kan hebben of voor wie ik iets kan betekenen."

Is er iemand die je per se wilt tegenkomen?

,,Ik hoop vooral enorm rijke gesprekken te kunnen voeren. De leukste ontmoeting heb je meestal niet met de geijkte personen, maar met mensen van wie je het helemaal niet verwacht."

Heel de wereld loopt daar rond. Is er niet één jeugdheld of inspiratiebron die daar ook is?

,,Dat moet dan Richard Branson zijn, de oprichter van Virgin. Dat was wel mijn jeugdheld. Maar bij jeugdhelden moet je je altijd afvragen of je ze wel in het echt moet willen zien. Dat draait vaak uit op een teleurstelling, haha."

'Davos' heeft een beetje een smoezelig imago. Het zou een besloten clubje zijn waarin wereldleiders zonder controle allerlei belangrijke besluiten bekokstoven. Hoe zie jij dat?

,,Ik hoor van veel mensen dat ze dat beeld hebben. Dat komt denk ik omdat het ondoorzichtig is. Van buiten lijkt het dan vaak spannender dan het in werkelijkheid is. Ik hoop gewoon dat iedereen daar met hetzelfde doel is als ik: de wereld wat mooier maken dan hij nu is."