Nieuws Actueel

3D Robot printen is geen sciencefiction meer

Het klinkt als toekomstmuziek, maar robotprinten in 3D is allang geen sciencefiction meer, meldt het AD. Dat bewijst 3D-RobotPrinting.

JASPER MONSTER | FOTO FRANK DE ROO 4 juli 2017

Zaak3 Dprintrobot2706 FDR1

Stoelen, oer-Rotterdammer Erasmus, een windtunnel en zelfs een hele onderzeeër. Zo maar wat zaken die Jasper Menger (31) en René Ritmeijer (44) de afgelopen tijd hebben geprint in hun atelier.

Ontwikkeling

Waar de buren in de Merwehaven zich vooral richten op de opslag, overslag en bewerking van groente en fruit, werkt het tweetal aan de ontwikkeling van hun robotprinter. ,,Lijkt heel futuristisch, maar dat valt best mee", lacht Menger. De techniek verschilt niet heel veel van gewoon printen. ,,Ook wij geven onze printer gewoon een opdracht via de computer. En ook onze printer print laagjes. Alleen niet op papier en met inkt, maar in 3D en van kunststof."

Samenwerking

Het duo leerde elkaar twee jaar geleden kennen in het vliegtuig naar Milaan. Menger, op dat moment oprichter, directeur en enige werknemer van 3D-RobotPrinting, was met zijn zelf geprinte stoel op weg naar de World Expo om Rotterdam te vertegenwoordigen. ,,De World Expo was ook de reden dat ik in dat vliegtuig zat", zegt Ritmeijer. ,,Ik kende Jasper en zijn bedrijfje alleen van wat mailcontact, omdat ik wel al in de wereld van 3D-printen zat. Tijdens de reis klikte het en terug in Rotterdam zijn we gaan praten over een samenwerking. Dat beviel van beide kanten, dus zijn we uiteindelijk samen verder gegaan."

Omzet verdubbeld

In twee jaar is er veel veranderd voor Menger en Ritmeijer. Voor alleen het printen van een stoel (ongeveer vier uur werk) komen ze hun bed niet meer uit. Menger: ,,De omzet is elk jaar verdubbeld en twee jaar terug had ik echt niet durven dromen van de projecten die we nu doen. Het werk wordt met de maand leuker en uitdagender. Doordat we nu ook kunststof kunnen lassen, zijn we in staat grotere projecten uit te voeren."

Lees ook: Dit bedrijf verovert de wereld met tanden uit de 3D-printer

Droomproject

Zo'n voormalig droomproject is de windtunnel voor de TU Delft die het duo heeft geprint. ,,Zes bij drie meter en gedeeltelijk van kunststof. Denk aan het materiaal waar tuinstoelen van zijn gemaakt. Alleen voegen wij als extra component glasvezel toe, zodat het allemaal wat steviger is."

Handig

Blijft de vraag: waarom moeten we überhaupt kiezen voor 3D-printen? Er worden toch al jaren prima onderzeeërs en stoelen op een andere manier gemaakt? ,,Het is vooral handig als er maar één of enkele exemplaren van iets nodig zijn", legt Ritmeijer uit. ,,Er is geen mal nodig, waardoor de kosten in kleine hoeveelheden niet direct hoog oplopen. Het is niet goedkoop, dat is wat anders, maar wel goedkoper dan op de ouderwetse manier produceren." Menger vult aan. ,,Ook de vrijheid die je hebt is een groot voordeel, tot op de millimeter is alles aan te passen. Mensen denken vaak dat alle menselijkheid verdwijnt als je vertelt dat je in zo'n moderne branche werkzaam bent, maar dat is helemaal niet zo. Wij zijn eigenlijk gewoon kunstenaars, alleen op onze manier."

Bewijzen

Angst dat dit slechts een hype is, heeft het tweetal niet. ,,3D-printen zal zichzelf nog meer bewijzen de komende jaren. Aan ons de uitdaging te laten zien wat wij ten opzichte van de concurrentie met onze printer kunnen. Niet alleen de simpele stoelen, maar ook de uitdagende, moeilijke opdrachten. Als wij dat kunnen volhouden, zien wij de toekomst vol vertrouwen tegemoet."