Nieuws Actueel

Jaaroverzicht 2016: 4 visies op de toekomst

De interessantste onderzoeken uit 2016 die je als ondernemer 2017 in helpen. Sociaal innoveren, hoe doe je dat? Wat betekent de opmars van de hoogopgeleide zelfstandige voor het mkb? En hoe ziet de arbeidsmarkt van de toekomst eruit?

Aurora Peters 29 december 2016

Innovatie 18

• Nationaal Ondernemers Onderzoek 2016

Begin november publiceerde Synpact de conclusies van het Nationaal Ondernemers Onderzoek 2016. Goed nieuws: ondernemers zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Driekwart verwacht de komende vijf jaar te groeien. Lees hier het complete onderzoek terug. Hoe pak je de groeikansen van de toekomst? Bekijk de tips van Synpact-directeur Remko Wouters, leiderschapsgoeroe Ben Tiggelaar, oud-topschaatser Jochem Uydehaage, hoofdredacteur van De Ondernemer Quinty Danko en internetondernemer Willem Vermeend in bovenstaande video.

• Sociaal innoveren: zo doe je dat

Maar liefst 62 procent van de ondernemers gelooft dat hun bedrijf over tien jaar niet meer zal bestaan zonder succesvolle innovaties. Dat bleek begin december uit een rapport van Unique over innovatie in het mkb. Loes Dingemans, directeur van Unique legt uit: "Alle ondernemers die wij spreken, zien de noodzaak van innovatie. Veel van hen zeggen: 'Als we niet vernieuwen, staat ons bestaansrecht ter discussie.' Dat besef was er pakweg tien jaar geleden bij de meeste ondernemers nog niet." Het complete rapport is hier terug te lezen.

• De opmars van de hoogopgeleide zelfstandige

Je moet als ondernemer nu al gaan nadenken over de volgende generatie flexwerkers. Uit een trendrapport door Fast Flex Quality Sourcing in samenwerking met ABN Amro blijkt dat steeds meer bedrijven kiezen voor hoogopgeleide zelfstandigen (zp'ers). Wie zijn die zp'ers en wat betekent dat voor het mkb? Lees hier het trendrapport over de zp'er.

• De arbeidsmarkt van de toekomst

Begin december gingen prominenten uit de overheid, politiek, wetenschap en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek over de inrichting van de arbeidsmarkt in Nederland. Hoe kan die beter? Welke veranderingen zijn nodig om klaar te zijn voor de toekomst? Met welke ontwikkelingen moet rekening worden gehouden? Lees hier het complete paper over de toekomst van ons sociale stelsel door hoogleraar Victor van Kommer.

Jaaroverzicht 2016:

Top 10 meest gelezen van 2016: van Pokemon GO tot Night NannyDe 6 meest inspirerende ondernemers van 2016De 8 belangrijkste tech ontwikkelingen van 2016De 7 niet te vermijden ondernemers van 2016Deze 8 merken gingen ten onder in 2016De 4 opvallendste jonge starters van 2016De 5 belangrijkste influencers van 2016Dit was 2016: 5 visies voor de toekomst6 BN'ers in business (vrouw)6 BN'ers in Business (man)6 ondernemersvideo's die je niet mag missen