Dat blijkt uit een rapport over innovatie in het mkb van Unique, waarvoor meer dan 1.500 mkb-professionals werden ondervraagd. Maar hoe dóe je dat dan precies, dat innoveren? We vroegen het aan Loes Dingemans (47), directeur van Unique.
Bestaansrecht
“Alle ondernemers die wij spreken, zien de noodzaak van innovatie. Veel van hen zeggen: ‘Als we niet vernieuwen, staat ons bestaansrecht ter discussie.’ Dat besef was er pakweg tien jaar geleden bij de meeste ondernemers nog niet.”
Tegelijkertijd geeft in datzelfde onderzoek slechts 12 procent van de deelnemers aan te focussen op sociale innovatie in 2016. “Veel mensen denken bij innoveren aan nieuwe producten of technische veranderingen, maar zo ingewikkeld hoeft het helemaal niet te zijn”, zegt Dingemans. “Het blijkt dat de meeste bedrijven simpelweg niet in staat zijn om te schakelen in hun organisatie. Dat er bijvoorbeeld een gevoel van hiërarchie heerst, wat voor traagheid zorgt. Daar liggen dus zeker kansen op het gebied van sociale innovatie.”
Volgens Dingemans komt dat met name voor bij bedrijven die al langer bestaan, en gegroeid zijn in een tijd waarin verandering nog niet zo snel ging als nu. “Zij zijn soms al jarenlang gewend om met bepaalde systemen en structuren te werken. Maar om talent te ontplooien, heb je creatief personeel nodig. En die vind je alleen tussen mensen die passie voelen voor hun werkgever.”
Milennials
Milennials stellen andere eisen aan hun werkgever dan de vorige generatie. “Maar ze nemen ook nieuwe kennis mee, op het gebied van social media en technologie”, aldus Dingemans.
Maar ook los van technologie kun je dus leren innoveren. “Heb bijvoorbeeld het lef om met een ‘onaf’ product naar je klanten te gaan en vraag om feedback. Probeer verschillende dingen uit. Dat vraagt een compleet andere werkwijze, maar zorgt wel voor de beste ideeën.”
Klik op 'Downloaden artikel' om het rapport te bekijken.