Nieuws Actueel

Waarom 60 procent van je team uit mannen moet bestaan

Teams met een evenwichtige samenstelling van mannen en vrouwen behalen betere economische resultaten. Specifieker: gemengde teams met een man-vrouwverhouding van 60 en 40 procent presteren het beste, blijkt uit onderzoek van Sodexo.

Anna Neeltje de Boer 6 juli 2018

Man vrouw mannen vrouwen verhouding 40 60 onderzoek sodexo gemengde teams economische resultaten presteren beter quotum cultuur mindset business 1

“Een verplicht quotum zorgt voor een versnelling”, zei Sophie Bellon, Chairwoman of the Board of Directors van het bedrijf. “Het komt dan op de agenda van organisaties en daar wordt het, net als veel andere zaken, gewoon iets dat gedaan en gemeten moet worden. Maar ik ben niet voor quota ‘sec’. Je hebt meer nodig, zoals de juiste cultuur en mindset binnen de organisatie. Onze studie laat zien dat een goede man-vrouwverhouding gewoon goed voor de business is. Dus waarom zou je dat niet doen?”

Gender Balance Study

De resultaten van de Gender Balance Study, die onder 50.000 managers in 70 verschillende landen is gedaan, liegen er niet om. Binnen gemengde teams stijgen de operationele marges harder, de loyaliteit van de medewerkers ligt zo’n 8 procent hoger, de klantenbinding zo’n 9 procent, de betrokkenheid van medewerkers is 14 procent hoger en het aantal ongevallen 12 procent lager.

Lees ook: Marian Spier: ‘Vrouwen zijn betere managers’

Economische presentaties

Veel voorkomend gedrag onder vrouwen heeft daarbij positieve impact op de economische prestaties. Zo hebben vrouwen meer aandacht voor de ontwikkeling van hun medewerkers, brengen ze hun verwachtingen vaker onder woorden en kennen ze eerder beloningen toe dan mannen dat doen.

Werk aan de winkel

Toch is er nog werk aan de winkel. Die 40 procent vrouwen in directiefuncties, is nog lang niet bereikt. Sodexo hoopt dit doel in 2025 behaald te hebben. Daarbij kon slechts 43 procent van de mannen zeggen volledig overtuigd te zijn dat vrouwen even efficiënt leiding kunnen geven als mannen. Dat tegenover 84 procent van de vrouwen. Toch blijken de resultaten aan te tonen dat gemengde teams, in de ideale verhouding 60 procent mannen en 40 procent vrouwen, betere resultaten behalen. Als het gaat om rentabiliteit, reputatie en strategie.