Nieuws Actueel

Aad van der Wel: met de Dudok Groep naar 40 miljoen omzet

Aad van der Wel (55) is medeoprichter en directeur-grootaandeelhouder van de Dudok Groep, bekend van de horecavestigingen en de appeltaart. ‘We hebben altijd geprobeerd iets te creëren dat dicht bij onszelf stond. Blijkbaar spreekt dat aan.’ Deel 2 in de Rotterdamse serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 27 september in Rotterdam wordt gehouden. In deze serie praten prominenten uit Rotterdam over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.

Helga Warmels | Fotografie en video: Vincent Krijtenburg 18 september 2017

20170912 dudok 04 1

,,De Dudok Groep is een paraplu voor een verzameling horeca-activiteiten. Ik ben het bedrijf 26 jaar geleden gestart met Tom van Zanten, mijn zwager. Op een gegeven moment wilde hij nog één keer iets anders beginnen en toen heb ik hem uitgekocht. Hij ging het onroerend goed in, maar inmiddels is hij weer terug in de horeca.

Nu heb ik met 60 procent van de aandelen een meerderheidsbelang. Ik run de Dudok Groep samen met mijn broer Bart en met Lennard Beumer. Dat vind ik het mooie aan ondernemen, dat je het samen met anderen doet.”

Lees ook: Clarissa Sarah Slingerland: ‘Ik heb alles met ingehouden winsten gefinancierd’

,,De eerste tak van Dudok is de horeca, met onder meer Dudok-vestigingen in Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Tilburg. Allemaal ontmoetingsplekken in het midden van het centrum van een grote stad, met een sterke dagfunctie.

Daarnaast hebben we een aantal andere zaken: Café Rotterdam, Brasserie Schielandshuis, het Mart Café in de Markthal... En sinds twee jaar bijvoorbeeld ook de RDM Kantine – dat is een van de best bewaarde geheimen van Rotterdam. Ieniemienie, maar wel heel leuk. In een oud havengebied waar zich nu allemaal innovatieve bedrijfjes vestigen.”

Transitiejaar

,,De tweede tak van de Dudok is de partycatering. Daar zijn we als bedrijf heel groot in. Op dit moment zijn we de tweede partycateraar in Nederland. We zijn begonnen als Dudok Catering, maar we wilden verzelfstandigen. Dat is Ma Guise Partycatering geworden. Eerst zaten we in de Rotterdam Cruise Terminal, maar toen die moest worden verbouwd, zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf met een productieruimte dat we konden overnemen. Dat werd Maitre Frederic, eind 2015.

Vorig jaar was een transitiejaar. Als je een bedrijf overneemt, is het één grote cultuurshock, voor iedereen. Tijdens zo’n overgang moet je duidelijk zijn wat je wilt en hoe – en afscheid nemen van verschillende mensen. En dat niet alleen, je werkt ook met verschillende systemen. De vraag is dan: welk systeem wordt leading? Dennis Rens, de algemeen directeur van Ma Guise, heeft daar een belangrijke rol in gespeeld.”

Appeltaart

,,De derde tak is die van de patisserie. Het is begonnen met de Dudok appeltaart. Wij kochten ons gebak bij een bakker in Rotterdam, maar die stopte op een gegeven moment. We hadden toen net Café Floor overgenomen. Daar werkte Sereni Horton, een Amerikaanse kok. Samen met haar hebben we onze eigen appeltaart ontwikkeld.

In eerste instantie bakten we tien van die taarten, waar we dan twee dagen mee deden. Tot de eerste klanten vroegen of ze de taart ook konden meenemen naar huis. Eerst ging dat heel klungelig, in folie. En toen gingen we dozen kopen en hadden we opeens een appeltaartafdeling.

Twaalf jaar hebben we onze taarten laten bakken bij een bakker in Numansdorp. Begin dit jaar hebben we onze bakkerij verhuisd naar Barendrecht. We voeren inmiddels een assortiment van een stuk of 30 taarten. Die worden overal verkocht, natuurlijk in al onze eigen zaken, maar tegenwoordig bijvoorbeeld ook bij de Albert Heijn.”

Dudok Rotterdam

,,We hebben altijd geprobeerd iets te creëren dat dicht bij onszelf stond. Blijkbaar spreekt dat aan. Je kunt de hele dag door bij Dudok terecht en er is over het algemeen altijd plaats, op zaterdagmiddag rond tweeën na. En je weet wat je krijgt, al 26 jaar lang.

In Dudok Rotterdam ben ik nagenoeg dagelijks. Ik woon in Prinsenland en als ik op de fiets naar kantoor ga, drink ik er even een kop koffie. In Den Haag en Arnhem kom ik minder vaak, maar elke week is ook daar wel iemand van ons.

Elke ochtend kijken we naar de omzetgegevens. Die houden we scherp in de gaten. We zien nu een stijgende lijn, maar na vorige crisissen steeg de omzet harder. We hebben de indruk dat de koek nu met meer mensen moet worden gedeeld.”

Uitrollen

,,De bedrijfsactiviteiten zijn erg versnipperd geweest. Dat is nu nog zo, maar we hebben wel besloten de zaken te versimpelen. We willen nog steeds groeien, maar dan alleen met het merk Dudok en de partycatering. De formule-Dudok is goed en herkenbaar en voorziet in een zekere behoefte, dus die willen we uitbouwen.

We zijn begonnen met een pand in Den Haag, onder het nieuwe ministerie van Veiligheid en Justitie. Die locatie krijgt een dagfunctie, dus om 08.00 uur gaan de deuren open en om 19.00 uur gaan ze weer dicht. Dat wordt de pilot. Als die slaagt, gaan we uitrollen, eerst in het westen en uiteindelijk landelijk.”

Hans Bijvoets van Anfors

,,Hans Bijvoets is onze wijnleverancier. Hij was bedrijfsleider bij ons toen hij besloot een jaar naar Italië te gaan. Hij leerde er Italiaans en legde er contact met wijnboeren. Nadat hij was teruggekomen, is hij met een assortiment wijnen toprestaurants langsgegaan. Zo is hij begonnen. Inmiddels is Anfors uitgegroeid tot een forse onderneming.”

Vincent Taapken van New Industry

,,Ontwikkelaar van onroerend goed. Volgens mij is hij planoloog. Eigenwijze vent die zegt waar ’t op staat als het over de ontwikkeling van Rotterdam gaat. Heeft altijd een goed verhaal.”

Akbar Tamiz van hotel-restaurant Bazar

,,Akbar Tamiz was een vluchteling uit Iran. Hij werkte bij ons, in eerste instantie als afwasser, maar uiteindelijk pakte hij van alles aan. Stichting Vluchtelingenwerk wilde een horecaproject starten. Akbar stond op dat moment al met zijn koffers klaar om naar zijn broer in Canada te emigreren, maar hij heeft die kans toch aangepakt. Dat werd de Bazar. Hij heeft er een fantastisch bedrijf van gemaakt.”

Elke ochtend kijken we naar de omzetgegevens

Aad van der Wel, directeur-grootaandeelhouder Dudok