Nieuws Actueel

Aandacht voor Boskalis op Damrak na verhoging bod door HAL

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Boskalis. Investeerder HAL heeft het overnamebod op de baggeraar en maritiem dienstverlener verhoogd naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Boskalis vond het eerdere bod van HAL niet overtuigend genoeg om aan te bevelen aan zijn aandeelhouders, maar raadt ze nu wel aan hun stukken aan te melden. De aandeelhouders hebben tot 6 september de tijd om dat te doen.

ANP 29 augustus 2022

ANP290822065 1

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt echter verder weg te zakken na de koersval van Wall Street voor het weekeinde. De waarschuwing van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell, dat de rente verder omhoog moet om de hoge inflatie te bestrijden, galmt nog na op de beurzen. Beleggers hadden juist gehoopt dat de Federal Reserve de rente in de grootste economie ter wereld iets minder agressief zou gaan verhogen.

Ook verschillende beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB), waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hintten afgelopen weekeinde op een stevige rente-ingreep in de eurozone tijdens de volgende rentevergadering in september. Beleggers zullen deze week dan ook vooral letten op het inflatiecijfer van het eurogebied over augustus, dat woensdag op het programma staat.

Koersdreun

De andere Europese beurzen zullen naar verwachting eveneens met verliezen openen. In Londen hebben beleggers een vrije dag. De meeste Aziatische aandelenmarkten gingen maandag hard omlaag na de koersdreun op Wall Street. De Nikkei in Tokio begon de week met een verlies van 2,7 procent. De Hang Seng-index in Hongkong hield het verlies beperkt tot 0,6 procent. Dat kwam mede door een koerswinst van maaltijdbezorger Meituan, die ruim 3 procent klom na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Retail Estates kwam nog met cijfers. De investeerder in winkelvastgoed zag de huurinkomsten stijgen in het afgelopen kwartaal bij een vrijwel gelijke bezetting van de vastgoedportefeuille. Vanwege de macro-economische onzekerheden doet het bedrijf geen voorspellingen voor de rest van het jaar. Wel handhaaft de onderneming zijn dividendverwachting.

Stevige minnen

De Europese beurzen sloten vrijdag al met stevige minnen. De AEX zakte 1,8 procent en de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,9 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 3 procent lager en raakte techgraadmeter Nasdaq bijna 4 procent kwijt.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9922 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 94,08 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 101,69 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws