Nieuws Actueel

Aandacht voor bouwers en luchtvaart op beurzen

De Europese beurzen staan vrijdag voor een hoger begin van de handelsdag. In Amsterdam zal de aandacht onder andere uitgaan naar beursgenoteerde bouwbedrijven. Het kabinet heeft besloten veertien infraprojecten uit te stellen vanwege een tekort aan stikstofdeskundigen. Ook de luchtvaart weet de aandacht op zich gericht door alle problemen rond personeelstekorten en stakingen verspreid over Europa.

ANP 24 juni 2022

ANP240622059 1

De aandelen van bouwers als BAM en Heijmans reageren mogelijk op het stikstofnieuws uit Den Haag. Onder meer de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en die van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad lopen vertraging op. Wanneer de planfase voor deze projecten definitief klaar is, is nog niet bekend.

Verder krijgt Transavia, onderdeel van Air France-KLM, de Consumentenbond achter zich aan. Volgens de organisatie zou Transavia de regels overtreden bij het annuleren van vluchten op Schiphol om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Gedupeerde reizigers zouden maar twee opties krijgen, namelijk geld terug of een vlucht na de zomer. Daarmee zou de maatschappij volgens de belangenorganisatie tekortschieten. Kenners van Deutsche Bank verhoogden overigens het advies voor Air France-KLM.

easyJet

Daarnaast maakte easyJet bekend vakantiegangers zoveel mogelijk te ontzien bij het schrappen van vluchten op Schiphol. De Britse prijsvechter annuleert vooral vluchten op routes waar het meerdere keren per dag heen vliegt zoals Londen. Werknemers van British Airways, onderdeel van het in Londen genoteerde IAG, stemden op hun beurt voor stakingen gedurende het drukke zomerseizoen.

Investeerder HAL kondigde aan zijn bod te lanceren op alle aandelen van baggeraar Boskalis, die het al langer wil overnemen. Heineken profiteert op zijn beurt mogelijk van een adviesverhoging. Het aandeel van de bierbrouwer is volgens Deutsche Bank het kopen waard. Bussenbouwer Ebusco maakte bekend voor het eerst aan een Zweedse partij te zullen gaan leveren. Daarmee komt het aantal landen waar het bedrijf aan levert op acht.

Zalando

De Duitse webwinkel Zalando stuurde op zijn beurt een winstwaarschuwing uit. De onderneming merkt dat de economische tegenwind door de hoge inflatie langer aanhoudt. Daarom lukt het dit jaar waarschijnlijk bij lange na niet om de eerdere gestelde financiële doelen te halen.

De euro was 1,0537 dollar waard, tegenover 1,0521 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 104,74 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,28 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws