Nieuws Actueel

Aandacht voor Philips op beurs na mogelijke schikking apneu-zaak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar Philips. Topman Roy Jakobs van het zorgtechnologieconcern zei in een interview met Het Financieele Dagblad dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire. Het gaat daarbij om een schikking van een deel van de claims waarmee Philips in de Verenigde Staten te maken heeft.

ANP 30 maart 2023

ANP300323049 1

De problemen met de slaapapneu-apparaten van Philips draaien om het isolatieschuim in de machines. Dat kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen, met mogelijke schade voor de gezondheid als gevolg. In totaal moest Philips 5,5 miljoen apparaten vervangen vanwege het defect. Er zijn ook honderden overlijdens gemeld die mogelijk te maken hebben gehad met de ondeugdelijke apparaten. Volgens Jakobs zou er mogelijk dit jaar ook een akkoord gesloten kunnen worden met mensen die naar eigen zeggen ziek zijn geworden door de apparaten.

De AEX-index op het Damrak lijkt licht hoger te openen na de stevige koerswinst van 1,6 procent een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine winsten beginnen. De Aziatische aandelenmarkten gingen donderdag overwegend vooruit na een kwakkelend begin. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,2 procent in de plus. De Nikkei in Tokio bleef achter en sloot 0,4 procent lager.

Adviesverlaging KPN

KPN zal mogelijk tegenwind ondervinden van een adviesverlaging. Analisten van de Franse bank Exane BNP Paribas haalden het telecomconcern van de kooplijst af. Chipbedrijf Besi zou kunnen profiteren van een positief analistenrapport van Berenberg, waarin het koersdoel stevig werd verhoogd.

Ook JDE Peet's staat in de belangstelling. Grootaandeelhouder Mondelez International Holding Netherlands heeft het proces in werking gezet om een deel van zijn aandelen van het koffie- en theeconcern te verkopen. Volgens persbureau Bloomberg brengt Mondelez via een deal met zakenbank Goldman Sachs in totaal zo'n 10 miljoen aandelen JDE Peet's op de markt.

Jaarcijfers Fastned, euro- en oliekoers

Fastned kwam nog met volledige jaarcijfers. Het snellaadbedrijf leed afgelopen jaar opnieuw verlies. Het operationele resultaat nam wel fors toe. Eerder liet het bedrijf al weten dat de omzet in 2022 bijna is verdrievoudigd tot 36 miljoen euro dankzij de uitbreiding van het aantal laadstations, hogere prijzen en meer elektrische auto's op de weg.

De euro was 1,0838 dollar waard, tegen 1,0840 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 72,98 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 78,14 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws