Nieuws Actueel

Aandacht voor Shell en Juventus-eigenaar Exor op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar olie- en gasconcern Shell en het Italiaanse investeringsbedrijf Exor. Shell houdt zijn aandeelhoudersvergadering in Londen en kan kritische vragen verwachten over zijn klimaatbeleid. Een aantal grote beleggers heeft aangekondigd zich te scharen achter een aandeelhoudersvoorstel van Follow This, dat het olie- en gasconcern oproept de CO2-uitstoot sneller terug te dringen.

ANP 23 mei 2023

ANP230523059 1

Het aandeel Exor zal mogelijk bewegen op de straf die de Italiaanse voetbalclub Juventus heeft gekregen. Juventus heeft van de Italiaanse voetbalbond officieel tien punten in mindering gekregen voor fraude met de boekhouding. Ondanks dat de straf lager uitvalt dan de eerdere aftrek van vijftien punten, is een plaats in de lucratieve Champions League voor Juventus weer een stuk verder weg.

Daarnaast letten beleggers vooral op het aanhoudende politieke gesteggel over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. De onderhandelingen tussen president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy over een verhoging van het plafond leverden maandag nog geen deal op. Biden en McCarthy spraken wel van productieve gesprekken, die deze week worden voortgezet. Bij het uitblijven van een akkoord zouden de Verenigde Staten rond 1 juni zonder geld komen te zitten.

Andere beurzen

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt vrijwel vlak te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De Nikkei sloot 0,4 procent lager en beëindigde daarmee een zevendaagse winstreeks. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde 0,7 procent in de min.

Arcadis liet weten havenbedrijf Port of Amsterdam te adviseren bij een zogeheten circulaire ontmanteling van een kantoorgebouw. Het advies- en ingenieursbureau bracht daarbij in kaart hoe de gebruikte materialen kunnen worden hergebruikt.

Euro- en oliekoers

De Europese beurzen sloten maandag verdeeld. De AEX klom 0,1 procent en de graadmeters in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,3 procent. Londen steeg 0,2 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,4 procent lager. De brede S&P 500 sloot een fractie hoger en techbeurs Nasdaq klom 0,5 procent.

De euro was 1,0803 dollar waard, tegen 1,0819 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 72,24 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 76,16 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws