Nieuws Actueel

Aandacht voor techbedrijven op Damrak door rentevrees

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.

ANP 8 juni 2023

ANP080623076 1

De Fed vergadert volgende week over het rentetarief en tot nu toe wordt algemeen verwacht dat de Amerikaanse centrale bank een pauze zal inlassen met het verhogen van de rente. Voor het rentebesluit komt volgende week nog het Amerikaanse inflatiecijfer naar buiten. Dat cijfer zal waarschijnlijk de koers van het rentebeleid van de Fed gaan bepalen. De Europese Centrale Bank, die volgende week ook vergadert, heeft al laten doorschemeren dat de rente in de eurozone zo goed als zeker verder wordt opgeschroefd om de inflatie te bestrijden.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine minnen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen donderdag eveneens overwegend omlaag.

Verzekeraars

In Tokio eindigde de Nikkei 0,9 procent lager, ondanks een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie. De op twee na grootste economie ter wereld groeide in het eerste kwartaal met een herziene 2,7 procent. Dat was veel hoger dan de eerder gemelde groei van 1,6 procent. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,1 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

Op het Damrak staan de verzekeraars in de belangstelling. Analisten van RBC noemden Aegon en NN Group de favoriete verzekeraars in de Benelux en gaven beide bedrijven een koopadvies.

Kleine overname

Wolters Kluwer kondigde een kleine overname aan. De informatieleverancier heeft via zijn gezondheidsdivisie het Amerikaanse Invistics gekocht. Dat bedrijf levert cloudsoftware die wordt ondersteund door kunstmatige intelligentie om drugsmisbruik onder zorgpersoneel op te sporen.

De euro was 1,0709 dollar waard, tegen 1,0699 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 72,49 dollar. Brentolie kostte ook 0,1 procent minder, op 76,88 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws