Nieuws Actueel

Aandelenbeurzen New York hard omlaag na inflatietegenvaller

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen aan de handelsdag begonnen. Beleggers schrokken van de nieuwste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. De prijzen zijn in mei nog harder gestegen dan al werd verwacht, wat steviger ingrijpen in de rentetarieven waarschijnlijker maakt. Bij de bedrijven was Netflix een opvallende daler na een adviesverlaging.

ANP 10 juni 2022

ANP100622171 1

Het dagelijks leven in de Verenigde Staten was in mei 8,6 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee ligt de inflatie op het hoogste niveau sinds december 1981, meldden statistici van de Amerikaanse overheid. Ook als sterk schommelende prijzen voor energie en voedsel niet worden meegerekend, is de inflatie opgelopen.

Beleggers vrezen dat de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve de rentes in nog meer stappen zal verhogen, wat nadelig is voor de waardering van aandelen. Begin mei verhoogde de Fed de rente met een half procentpunt, wat de sterkste renteverhoging in 22 jaar was.

Netflix

De Dow-Jonesindex daalde in de openingsminuten 1,7 procent tot 31.721 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,8 procent tot 3944 punten en techbeurs Nasdaq ging 2 procent omlaag tot 11.517 punten.

Netflix verloor haast 5 procent. Aandelen van de streamingdienst voor films en series werden afgewaardeerd door analisten van Goldman Sachs. Analisten van Barclays waren in een nieuw rapport somberder geworden over de productiecijfers van Tesla, wegens de lockdowns in China. De fabrikant van elektrische auto's verloor 1,4 procent.

Een opvallende verliezer was DocuSign, dat elektronische ondertekening van overeenkomsten mogelijk maakt. Het bedrijf verlaagde de verwachtingen omtrent de verkoopcijfers voor heel het jaar en verloor haast een kwart aan beurswaarde.

Apple

Apple en Google-moeder Alphabet verloren ruim 2 procent. De Britse mededingingsautoriteit kondigde een diepgaand onderzoek aan naar de marktmacht van de twee bedrijven op het vlak van mobiele webbrowsers. De waakhond opent bovendien een onderzoek naar de mogelijk concurrentieverstorende voorwaarden die Google aan app-aanbieders stelt op het vlak van betalingen.

De euro was 1,0536 dollar waard, tegen 1,0663 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 120,64 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper, op 122 dollar per vat

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws