Nieuws Actueel

Aannemer bouwt nieuw kantoor buiten de dijken

Joeri Wisse 28 januari 2016

Leonard pekaar van der straaten zeeland

De mensen van Van der Straaten zijn trots op hun bedrijf. Dat laten ze zaterdag graag zien tijdens een open dag op hun stek aan de Westerschelde.

Waar bevindt zich ’s lands enige buitendijks gevestigde bedrijf? Zelfs veel Zeeuwen zullen niet weten dat het antwoord op deze vraag ‘Hansweert’ luidt. Daar, pal aan de Westerschelde, zit Aannemingsbedrijf Van der Straaten, een familiebedrijf dat al 110 jaar bestaat. Onlangs bouwden ze een kantoor waar als het maar een beetje waait het zoute water tegen de glazen gevel spettert. Het oude kantoor dat er nog naast staat, geeft een groot contrast. "In het oude gebouw zaten we in kleine hokjes, hier zitten de collega’s ruimer en bij elkaar. Dat communiceert een stuk beter”, zegt directeur Leonard Pekaar.

Het uitzicht, misschien wel het allermooiste van Zeeland, is ongewijzigd gebleven. "We zitten een beetje hoger, dus je ziet nog meer van de Westerschelde.” Vanuit zijn nieuwe werkplaats kijkt Pekaar zijn oude kamer in. Daar heeft hij niet lang gezeten, want de Yersekenaar werkt nog maar een jaar bij het Hansweertse bedrijf. "Een paar weken voordat ik begon, werd de eerste paal geslagen van het kantoor.” Begin dit jaar was het pand gereed. Het is het sluitstuk van een grote vernieuwingsoperatie. Pekaar vertelt dat er lange tijd weinig is geïnvesteerd op terrein aan de Werfdijk. "Dat kwam omdat de gemeente het op het oog had als bouwlocatie voor appartementen.” Nadat die plannen door de crisis waren ingehaald en de aannemer op hun oude stek bleef, is de ene na de andere loods vernieuwd. "De staalhal, de werkplaats waar getimmerd wordt aan remmingswerken en dukdalven. De plekken waar we het moeten verdienen waren het eerst aan de beurt.”

ParadepaardjeHet bedrijf is daarbij niet over één nacht ijs gegaan. "We draaien elk dubbeltje hier drie keer om. Dat is ook nodig, de crisis in de bouw is nog niet voorbij.” Pekaar investeert volop in nieuw materieel. Zo kan het bedrijf als de markt weer aantrekt zich onderscheiden, is de gedachte. Een nieuwe heistelling, die gisteren in Hansweert arriveerde, is het paradepaardje. "Die beschikt over een resonantieblok. Dat blok laat een buis of stuk damwand op een heel hoge frequentie trillingsvrij de grond intrillen.” Met een filmpje op zijn laptop laat hij zien dat een glas water dat pal naast de heipaal staat niet eens de minste rimpeling vertoont. Volgens Pekaar ideaal in stedelijke gebieden. "Problemen met de bouwput voor het theater in Middelburg zou je daarmee kunnen voorkomen.”

De heistelling, het kantoor en alles wat Van der Straaten nog meer in huis heeft, wordt voor komend weekend opgepoetst. "Vrijdag wordt het pand officieel geopend door Karla Peijs. Dan nemen we ook afscheid van oud-directeur Frans Ars, die 42 jaar bij het bedrijf heeft gewerkt.” Zaterdag is de publieksdag waarop iedereen welkom is. "Van der Straaten is een heel bescheiden bedrijf, maar tegelijk zijn de 85 mensen die hier werken enorm trots op wat ze doen. Ze hebben echt een mentaliteit van ‘kan niet, bestaat niet’”. Tussen 10.00 en 15.00 uur geeft het personeel demonstraties. Ook draait er video waarop te zien is hoe kunstenaar Johnny Beerens voorbereidingen treft voor een levensgroot kunstwerk in de hal van het gebouw. "Beerens omschrijft zichzelf als kunstenaar op de grens van land en zee. Toepasselijker kan niet.”