Nieuws Actueel

Aardappeltelers bang voor krieltjes na aardappelziekte

De vochtige omstandigheden van de laatste weken en de nu sterk stijgende temperaturen, boeren konden erop wachten dat phytophthora om zich heen zou grijpen. Volgens een schatting van LTO is driekwart van de biologische aardappeloogst verloren, dat schrijft de Stentor.

Dik van Herwaarden 22 juli 2016

Aardappelziekte

Biologisch aardappelteler Dennis van de Weerd uit Lelystad hoopt dat het warm en zeker ook droog blijft. "Dan komt er minder phytophthora. Dan komt de schimmel tot rust. Maar krijgen we er regen bij, dan gaat het weer volle mep vooruit", aldus Van de Weerd. Ook hij heeft moeten 'branden' in zijn aardappelvelden, dat wil zeggen het loof dood moeten maken. Dan is het over enkele weken afwachten hoe de aardappelen boven de grond komen. Grote kans dat ze klein blijven. Dat het niet meer dan krieltjes zijn.

SchadeVeel biologische boeren leiden grote schade. Om van een ramp te spreken, gaat Van de Weerd te ver. "Maar het is natuurlijk wel ons inkomen. We weten het pas zeker als de aardappelen boven de grond komen. De strijd is nog niet gestreden.'' Phytophthora is een gevreesde ziekte onder aardappeltelers. De schimmel waait heel makkelijk over naar andere percelen en leidt tot bruin stervend blad en tot rot in de knollen.

Biologische boeren hebben geen ander alternatief dan het loof te branden. Gangbare landbouwers zijn volop preventief en curatief aan te spuiten, zegt Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO. "De phytophthoradruk is enorm hoog. Er is een explosie aan schimmels. Iedereen doet zijn vreselijke best de zaak onder controle te houden'', aldus Michielsen. Niet alleen in Flevoland heerst phytophtora. Telers in heel Nederland hebben er last van. En ook telers in België en Frankrijk. "Ik heb nergens last van'', zegt de biologische Lelystadse teler Fokke Jonkman, een grote uitzondering. Jonkman teelt het biologische ras sarpomira's, dat resistent is tegen phytophthora. Het zijn (goedkopere) aardappels bestemd voor de fritesindustrie.