Nieuws Actueel

Abel komt met deeltaxi in Amsterdam

Tjek Gualthérie van Weezel 13 januari 2016

Taxi Abel Amsterdam

De Amsterdamse taximarkt is sinds dinsdag een geduchte speler rijker, meldt De Volkskrant. Door taxi's te delen denkt het nieuwe bedrijf Abel passagiers tegen aanzienlijk lagere tarieven te kunnen vervoeren.

Net als bij het Amerikaanse bedrijf Uber, dat wereldwijd de gevestigde taxibranche aanvalt, werkt Abel via een app op de smartphone. Het grote verschil is dat Abel stoelen in de taxi verhuurt en niet de hele taxi. Met slimme software probeert Abel zoveel mogelijk passagiers de twintig mintgroene elektrische taxi's te laten delen. Hoe minder haast passagiers hebben om op hun plaats van bestemming te komen, hoe lager de ritprijs.

Abel is een dochteronderneming van Transdev, waar ook Connexxion en Veolia onder vallen. De dienst is vernoemd naar het liftjongetje Abel uit de gelijknamige roman van Annie M.G. Schmidt. Net als in het boek moeten de passagiers van Abel bereid zijn een omweggetje te maken voordat ze op hun bestemming aankomen. En net als in het boek lopen passagiers de kans hun reis door te brengen met wildvreemde mensen.

SchipholVoorlopig is Abel alleen actief in Amsterdam en Schiphol. "Omdat daar veel urban millennials wonen", zegt operationeel directeur David Baars. "Dat zijn twintigers en dertigers van wie wij verwachten dat ze het delen van taxi's leuk vinden." Bovendien is het in een grote stad gemakkelijker om ritten te combineren. "Zeker van en naar Schiphol of bijvoorbeeld van en naar festivals."