Nieuws Actueel

ABN AMRO: bouw nieuwe woningen steeds lastiger

De bouw van nieuwe woningen wordt steeds lastiger vanwege ongunstige marktomstandigheden. Dat schrijft ABN AMRO in een nieuw rapport over de bouwsector. Volgens de bank zorgen onder meer de stijgende rente, hogere duurzaamheid- en kwaliteitseisen en moeizame vergunningverlening door de stikstofproblematiek voor tegenwind. ABN AMRO concludeert dan ook dat het "opleveren van energiezuinige en betaalbare nieuwbouw een zware opgave is".

ANP 16 november 2022

ANP151122242 1

De problemen zetten volgens de bank meer druk op het kabinet om tot en met 2030 900.000 nieuwe huizen bij te bouwen om zo de woningnood tegen te gaan. ABN AMRO geeft aan dat de stijgende rente zorgt voor hogere financieringskosten waardoor opdrachtgevers meer afwachtend worden, wat dus een rem zet op risicovolle projecten. De rentestijging betekent ook dat er minder vraag is voor de relatief dure nieuwbouwwoningen. Woningkopers hebben een lagere leencapaciteit, waardoor de vraag naar nieuwbouwprojecten afneemt.

Daarnaast blijven de materiaalkosten voor bouwers hoog en wordt het eisenpakket voor nieuwbouw steeds groter vanwege de stikstofproblematiek. Zo moeten zonnepanelen en warmtepompen veel vaker geïnstalleerd worden in nieuwbouw. Ook de problemen bij energie-infrastructuur spelen een rol. Op verschillende plekken zit het elektriciteitsnet op de maximale capaciteit, waardoor nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden alleen kunnen worden aangesloten als tegelijk het elektriciteitsnet uitgebreid wordt. Maar door materiaal- en personeelstekorten worden die investeringen bemoeilijkt.

ABN AMRO zegt dat er ook lichtpuntjes zijn. Er blijft namelijk een structureel grote behoefte aan woningen. Ook brengen de energietransitie en de renovatie van bestaande bouw een stroom aan opdrachten voor bouwbedrijven met zich mee, aldus de bank.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws