Nieuws Actueel
Met deze 8 tips kun je belastinggeld besparen
Het voorjaar staat voor veel ondernemers in het teken van de jaarlijkse belastingaangifte, en al helemaal nu 1 mei met rasse schreden dichterbij komt. Op die dag wil de fiscus de aangifte binnen hebben. Niemand betaalt graag meer belasting dan nodig. Maar hoe voorkom je onnodige kosten en vind je de weg in de soms ingewikkelde fiscale regelgeving? Adviseur Albert Fieret zet acht tips op een rij waarmee je belasting kunt besparen.

Meewerkbeloning bij een eenmanszaak
Heb je een eenmanszaak en werkt je partner veel mee? Doet hij of zij voor jou ’s avonds bijvoorbeeld de boekhouding? Maak dan gebruik van de meewerkbeloning. De kosten voor deze beloning zijn aftrekbaar van de winst van jouw onderneming en belast bij je partner. Wanneer je partner geen andere inkomsten heeft en de meewerkbeloning is niet hoger dan € 6.500, dan hoeft er geen inkomstenbelasting betaald te worden. Denk er overigens aan dat je in dat geval wel een bedrag van circa € 400 moet betalen voor ZVW-premies.
BTW terugvragen op oninbare debiteuren: doe dit niet te laat
Het komt voor dat je klanten niet betalen. Als de factuur langer dan een jaar openstaat, kun je de BTW op die factuur terugvragen via de aangifte omzetbelasting. Wacht er niet te lang mee: de maximale termijn waarin je het geld kunt terugvragen is een jaar na het opeisbaar worden van de factuur.
Transitievergoeding betaald aan een zieke werknemer?
Bij ontslag van een zieke medewerker moet je als werkgever ‘gewoon’ de transitievergoeding betalen. Gelukkig heeft de overheid ingezien dat dat niet helemaal fair is. Daarom kun je een compensatie krijgen van het UWV, wanneer je na 1 juli 2015 een transitievergoeding aan een langdurige zieke werknemer hebt betaald.
Sparen voor later op een leuke manier
Als ondernemer moet je zelf zorgen voor je pensioen. Veel ondernemers storten lijfrentepremies, mede omdat deze aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Maar doe dat vooral slim. Maak eerst gebruik van de ‘reserveringsruimte’ van het oudste jaar en dan pas van de jaarruimte. Het klinkt ingewikkeld, maar gewoon even kijken hoe het werkt, en dan ligt de besparing voor het oprapen.
Is de BV wat voor jou? Stel in elk geval een intentieverklaring op
Veel ondernemers vragen mij of de BV niet veel handiger is dan een eenmanszaak. Als ze daar naar informeren, is de vervolgvraag vaak: kun je dat voor mij regelen? Maar soms weet ik het gewoon niet, omdat nog onduidelijk is wat fiscaal gezien de beste oplossing is. Daarom adviseer ik ondernemers om een ‘intentieverklaring’ op te (laten) maken. Als je dat tijdig doet, kun je met terugwerkende kracht fiscale faciliteiten benutten. En het mooie is: baat het niet, dan schaadt het niet.
Middeling
Soms gaat het goed, soms gaat het even wat minder met je onderneming. Dus het ene jaar betaal je meer belasting dan het andere jaar. Soms kan middeling van een drietal jaren een mooie besparing opleveren. Let op: je kunt een jaar maar één keer in een middeling betrekken, dus kijk goed of je 2015-2017 of juist 2016-2018 middelt. Of misschien toch 2017-2019.
Voorkom belastingrente
Doe tijdig aangifte voor de inkomstenbelasting en vraag in beginsel voor 1 mei uitstel aan bij de belastingdienst als het niet op tijd lukt. Maar let op: je moet wel 4 procent belastingrente betalen als je een aanslag krijgt na 1 juli 2019. Wanneer je het aan ziet komen dat je veel belasting na moet betalen, vraag dan gewoon een voorlopige aanslag aan. De belastingrente voor de vennootschapsbelasting is overigens 8 procent.
Schakel een adviseur in, maar kijk eerst wat je zelf kunt doen
Een belastingadviseur kent de weg in het fiscale labyrint als geen ander. Hij staat natuurlijk klaar om te helpen en neemt je dan veel werk uit handen. Maar je kunt zelf al heel wat voorwerk doen. Dat scheelt tijd en dus kosten. In mijn ervaring is de discussie veel effectiever als een ondernemer zelf al wat heeft uitgezocht of zich in elk geval heeft ingelezen. Kijk daarom gewoon eens op de site van de Belastingdienst en je zult zien dat je dan een veel betere gesprekspartner wordt van je adviseur of accountant. En dat scheelt natuurlijk ook weer geld.
(Albert Fieret is partner bij JonkerFieret (belasting)adviseurs en accountants)