Nieuws Actueel

Achterhoekse theebeschuit, nu gemaakt in Twente

Haagsche Hopjes worden in Friesland gemaakt, Arnhemse meisjes komen uit Zwolle. Dus waarom zou Achterhoekse kaneelbeschuit voortaan niet uit Twente mogen komen?

Martin Ruesink | Foto: Annina Romita 2 september 2016

Theebeschuit achterhoek twente annina romita

Oudere fans dompelen hem nog steevast in de thee, het langwerpige beschuitje met zijn toplaag van kaneelsuiker. Bakker Bendicks Kuipers (56) uit Winterswijk draagt dit streekproduct over aan Hollandia Authentic in Enschede, onder meer bekend van de matzes.

„Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van soppen. Ik let er juist op dat de theebeschuit zo knapperig mogelijk het zakje in gaat”, zegt Kuipers, die sinds enkele maanden in een gloednieuwe bakkerij op de eerste verdieping van de vooroorlogse matzesfabriek zo’n 800 tot 1.000 zakjes per dag van elk 15 beschuitjes bakt.

Grote schaal

Daarvoor kwamen de luxe koekjes (meestal 1,99 euro per zak) 21 jaar lang uit Kuipers’ eigen Winterswijkse bakkerij. Met een omweg via Brabant en Doetinchem was het misschien wel honderd jaar oude streekproduct van Kempers uit Breedenbroek (bij Dinxperlo) bij de geboren Fries terechtgekomen.„Kempers was degene die het op grotere schaal is gaan maken”, zegt Kuipers. „Vroeger maakten de meeste Achterhoekse bakkertjes zelf de theebeschuit, als bijproduct, dat is met de schaalvergroting na de oorlog allemaal verdwenen. Alleen de gemeente Winterswijk telde vroeger al 53 bakkers, kun je nagaan.”

Uniek

Niet alleen de inhoud van de beschuitjes (zeer luchtige bloem en verse scharreleieren), ook de verpakking maakt de ‘Achterhoekse Kaneel-Beschuit’ zo bijzonder. De zakjes zijn van doorschijnend wit duokristalpapier, waarin vroeger ook veel speculaasjes werden verpakt. „Die unieke verpakking vinden we heel belangrijk en die blijft zo”, zegt mede-eigenaar Pieter Heijs van Hollandia. „Het is voor ons zelfs een voorwaarde om een product in ons assortiment op te nemen. Kijk maar naar onze zeskantige matzesdoosjes en die knalpaars met oranje dozen van de Vegter-rolletjes.”

Opvolging

Kuipers heeft al enkele jaren nauw contact met Hollandia, dat de verkoop van zijn beschuitjes (aan supermarktketens en gespecialiseerde winkels) regelt. „Ik heb geen opvolging en maak best wel lange dagen om de vraag aan te kunnen. Ik vind het mooi dat met deze overdracht dit product nog heel lang op precies dezelfde ambachtelijke wijze kan worden gemaakt.”„Ik ga zelf nog wel even door in Winterswijk, met andere specialistische producten zoals de plaatselijk vermaarde gevvelkeukskes en in het najaar de speculaas. De afgelopen maanden was ik vooral in Enschede druk om de kennis van theebeschuit maken over te dragen. Dat wordt straks minder, maar ik blijf altijd beschikbaar om bij te springen.”

Aanwinst

Heijs en zijn compagnon Udo Karsemeijer zijn in hun nopjes met de nieuwe aanwinst. „Onze mensen vinden dit prachtig”, zegt Karsemeijer. „Matzes bakken is een continuproces, theebeschuit is puur ambacht. Het rijzen van het meel en het bakproces gaat bij beschuit heel anders en kost minstens een dag tijd. Daarom mogen theebeschuitjes ook onderling een beetje van vorm verschillen. En de geur in deze bakkerij is ook veel lekkerder.”