Nieuws Actueel

ACM nog niet akkoord met overname Corendon door Sunweb

Corendon mag voorlopig nog niet worden ingelijfd door Sunweb, dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt. De ACM vreest dat er te weinig concurrentie over zal blijven op de reismarkt voor pakketreizen en gaat verder onderzoek doen. Na het vervolgonderzoek zal er een definitief oordeel geveld worden over de samensmelting van de twee reisaanbieders.

Van onze redactie 15 juli 2020

Vorig jaar stond de Zweedse investeringsmaatschappij Triton bij Corendon op de stoep met een aanbod waar oprichter Atilay Uslu ‘geen nee tegen kon zeggen’, aldus het AD. De Zweden namen eerder de touroperator Sunweb al over. Corendon en Sunweb passen volgens Triton uitstekend in zijn plannen om een Europese ‘touroperator 2.0'

Nu blijkt dat de ACM zich zorgen maakt over de fusie. Er blijven volgens de ACM weinig andere aanbieders van pakketreizen over. Alleen reisgigant TUI is samen met enkele kleinere aanbieders actief in de markt, stelt de ACM in een persbericht. De vermindering van de concurrentie kan mogelijk leiden tot duurdere of minder goede pakketreizen voor toeristen. Ook wordt de combinatie Sunweb-Corendon mogelijk dusdanig groot dat andere aanbieders moeilijker vliegtuigstoelen kunnen boeken voor hun pakketreizen, vreest de waakhond.

Lees ook: Mattijs ten Brink (ceo Sunweb Groep): 'Dit jaar een overname'

Geen verrassing

Voor Steven van der Heijden, ceo van Corendon, komt deze stap van de ACM niet als een verrassing. ,,Wij wisten wel al dat dit het geval zou zijn.’’ Volgens de bestuurder is het belangrijk dat de ACM de markt breder bekijkt dan alleen de pakketreizen. ,,Er is meer dan alleen aanbieders van pakketreizen, mensen kunnen ook los boeken. Wij zijn maar een klein deel van de gehele markt.”

Over de vrees voor hogere prijzen of minder keuzevrijheid zegt Van der Heijden dat het marktaandeel van de twee reisaanbieders samen meevalt. ,,Alleen in Turkije en Egypte is ons marktaandeel straks misschien te groot, maar zeker niet over de hele lijn’’, stelt hij. ,,Daarnaast heb je ook nog TUI als concurrent. Als wij de prijs van een reis naar Turkije zouden opschroeven, dan gaan mensen wel naar Griekenland.”

De ACM benadrukt dat naast de te ontstane combinatie van Corendon en Sunweb alleen TUI nog als andere grote speler overblijft. Een woordvoerder van TUI laat weten dat de reisaanbieder zich niet geroepen voelt om te reageren op het nieuws van de ACM. ,,Dat is aan de betrokken partijen.” Sunweb was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.